Уништување на митот за стилови на учење

Greg Peters 27-06-2023
Greg Peters

Концептот на стилови на учење е толку вкоренет што кога Поли Р. Хусман беше коавтор на студија во 2018 година, додавајќи до доказите дека тоа е мит, дури и нејзината мајка беше скептична.

„Мајка ми беше како: „Па, не се согласувам со тоа“, вели Хусман, професор по анатомија, клеточна биологија и физиологија на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Индијана.

Сепак, податоците што ги собраа Хусман и нејзиниот коавтор е тешко да се расправаат. Тие откриле дека учениците генерално не учат во согласност со нивниот стил на учење и дека дури и кога го учеле, резултатите од тестовите не се подобруваат. Со други зборови, тие не научиле ништо подобро кога се обидувале да учат во нивниот наводен стил на учење.

Другите истражувања, спроведени во текот на изминатата деценија и пол, ефикасно ја отфрлија идејата дека учениците спаѓаат во различни категории на ученици како што се визуелни, аудитивни или кинестетички. Сепак, и покрај ова добро објавено истражување, многу едукатори продолжуваат да веруваат во стиловите на учење и соодветно да градат лекции.

Еве подетален поглед на тоа како верувањето во стиловите на учење станало вкоренето, зошто истражувачите во образованието се уверени дека нема докази за тоа и како идејата за стилови на учење продолжува да влијае врз едукаторите и студентите.

Од каде потекнува идејата за стилови на учење?

Во раните 1990-ти, воспитувач по име Нил Флеминг се обидуваше даразберете зошто за време на неговите девет години како училишен инспектор во Нов Зеланд, тој беше сведок на она што тој го сметаше за добри наставници кои не беа во можност да дојдат до секој ученик додека некои сиромашни наставници можеа да допрат до сите ученици. Тој ја започна идејата за стилови на учење и го разви прашалникот VARK за да го одреди нечиј стил на учење (VARK е кратенка за визуелен, звучен, читање/пишување и кинестетички.)

Додека Флеминг не го измислил терминот или концептот „Стилови на учење“, неговиот прашалник и категориите на стилови на учење станаа популарни. Иако е нејасно точно зошто поимот стилови на учење порасна во таа мера, можеби тоа беше затоа што имаше нешто инхерентно привлечно во лесното поправање што го вети.

„Мислам дека е погодно да се биде во можност да се каже: „Па, овој студент учи на овој начин, а овој студент учи на тој начин“, вели Хусман. „Тоа е многу покомплицирано, многу е поматно ако е: „Па, овој студент може да го научи овој материјал на овој начин, но овој друг материјал на друг начин.“ Многу е потешко да се справиме со тоа.

Исто така види: Што е MindMeister за образование? Најдобри совети и трикови

Што вели истражувањето за стиловите на учење?

Некое време, верувањето во стиловите на учење напредуваше и беше во голема мера неоспорно, при што повеќето студенти го полагаа прашалникот VARK или некој сличен тест во текот на нивното образование.

Исто така види: Одредете ги нивоата на читање Flesch-Kincaid користејќи Microsoft Word

„Во образовната заедница, многу се земаа здраво за готово дека стиловите на учење севоспоставен научен факт, дека тоа е корисен начин за карактеризирање на разликите меѓу луѓето“, вели Даниел Т. Вилингам, професор по психологија на Универзитетот во Вирџинија.

Во 2015 година, Вилингам беше главен автор на 2>преглед кој не најде докази за постоењето на стилови на учење и долго време укажа на недостатокот на научна основа за концептот.

„Има некои луѓе кои силно веруваат дека имаат одреден стил на учење и тие всушност ќе се обидат да ги прекодираат информациите за да бидат во согласност со нивниот стил на учење“, вели Вилингам. „И во експериментите што се направени [со оние што го прават ова], тоа не помага. Тие не ја извршуваат задачата подобро“.

Иако постојат многу други модели на стил на учење надвор од VARK, Вилингам вели дека нема докази за поддршка на некој од нив.

Зошто верувањето во стиловите на учење опстојува?

Иако Вилингам нагласува дека нема никакво истражување за да одговори на ова прашање, тој мисли дека два главни фактори може да се во игра. Прво, кога многу луѓе го користат терминот „стилови на учење“, тие не го мислат исто како што го мисли теоретичарот за учење, и често го мешаат со способност. „Кога велат „Јас сум визуелен ученик“, она што го мислат е: „Навистина добро се сеќавам на визуелните работи“, што не е исто како да имам визуелен стил на учење“, вели Вилингам.

Може да биде уште еден факторона што социјалните психолозите го нарекуваат социјален доказ. „Кога има многу луѓе кои веруваат во нештата, чудно е да се доведува во прашање, особено ако немам некоја посебна експертиза“, вели Вилингам. На пример, тој вели дека верува во атомската теорија, но лично има малку познавање на податоците или истражувањата што ја поддржуваат таа теорија, но сепак би било чудно да ја доведе во прашање.

Дали верувањето во стиловите на учење е штетно?

Наставниците што го презентираат материјалот за часовите на повеќе начини не е лоша работа сама по себе, вели Вилингам, сепак, раширеното верување во стиловите на учење може да изврши непотребен притисок врз воспитувачите. Некои би можеле да потрошат време обидувајќи се да создадат верзија на секоја лекција за секој стил на учење што може подобро да се користи на друго место. Другите едукатори со кои Вилингам се сретнал се чувствуваат виновни што не го прават тоа. „Јас мразам помислата дека наставниците се чувствуваат лошо затоа што не ги почитуваат стиловите на учење на децата“, вели тој.

Хусман откри дека верувањето во стиловите на учење може да биде штетно кај учениците. „Добиваме многу студенти кои велат: „Па, не можам да учам така, бидејќи сум визуелен ученик“, вели таа. „Проблемот со стиловите на учење е што учениците се убедуваат дека можат да учат само на еден начин, а тоа не е точно“.

И Вилингам и Хусман нагласуваат дека не велат дека наставниците треба да ги учат сите ученици на ист начин, ии двајцата се залагаат наставниците да го користат своето искуство за да ја разликуваат наставата. „На пример, знаејќи дека кажувањето „добра работа“ ќе мотивира едно дете, но ќе го засрами другото“, пишува Вилингам на својата веб-страница.

Како треба да разговарате за стиловите на учење со едукатори и студенти кои се колнат во концептот?

Вербалното напаѓање на едукатори кои веруваат во стилови на учење не е корисно , вели Вилингам. Наместо тоа, тој се обидува да се вклучи во разговор заснован на меѓусебно почитување, притоа водејќи пристап: „Би сакал да го споделам со вас моето разбирање, но сакам да го слушнам и вашето разбирање за вашите искуства“. Тој, исто така, истакнува дека верувањето во стиловите на учење не е еднакво на лошото предавање. „Се обидувам да ви кажам многу јасно: „Не го критикувам вашето учење, не знам ништо за вашето учење. На ова му се обраќам како на когнитивна теорија“, вели тој.

За учениците да не станат во навика лажно да ги идентификуваат сопствените стилови на учење и, според тоа, да воспостават ограничувања во учењето, Хусман препорачува едукаторите да ги охрабруваат учениците на рана возраст да испробуваат различни стратегии за учење за да развијат пакет со алатки за методи на учење. „Тогаш, кога ќе се сретнат со тие тешки теми во иднина, наместо само да ги кренат рацете и да кажат: „Не можам да го сторам тоа, јас сум визуелен ученик“, тие имаат поголем арсенал на начини на кои можат обидете се да научитеистиот материјал“, вели таа.

  • 5 совети за настава со користење на наука за мозокот
  • Моќта на претходно тестирање: Зошто & засилувач; Како да се имплементираат тестови со ниски влогови

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.