Студенти на ESOL: 6 совети за зајакнување на нивното образование

Greg Peters 02-07-2023
Greg Peters

Тајната за подучување на студентите од ESOL (англиски говорници на други јазици) е да се обезбеди диференцирана настава, да се почитува знаењето и потеклото на тие ученици и да се користи вистинската технологија, вели Раиза Саркан, наставник по ресурси за ESOL во училиштето Henderson Hammock Charter, а Училиште К-8 во Тампа, Флорида.

Исто така види: Најдобри 3Д принтери за училишта

Во нејзиното училиште има ученици од повеќе култури кои зборуваат различни јазици. Без оглед на нивното потекло, постојат начини како воспитувачите да се погрижат секој ученик да успее, вели Саркан.

1. Диференцирана настава

Едукаторите треба да бидат свесни дека студентите на ESOL може да имаат различни потреби за учење или да имаат проблеми поради проблеми со комуникацијата. „Мислам дека најдобриот совет што можам да му го дадам на наставникот е да ја разликува наставата“, вели Саркан. „Не треба да го менувате наставата, само треба да ги задоволите потребите на тие ученици. Тоа може да биде нешто мало, можеби отсекување на некоја задача. Едноставните измени можат да направат многу за студент на ESOL“.

2. Позитивно гледајте на работата со ESOL студенти

Некои едукатори се толку загрижени за предизвиците на работата со ESOL студенти што може да биде контрапродуктивно или да го одвлекува вниманието. „Тие велат: „О Боже, имам студент на ЕСОЛ?““, вели Саркан.

Нејзиниот совет е да го реформирате ова и да сфатите дека работата со овие студенти е единствена можност. „Постојат тони стратегии за помоштие студенти“, вели таа. „Не е дека треба да преведувате на друг јазик. Треба да го потопите ученикот во англискиот јазик. Само дајте им алатки за тој процес да се одвива непречено“.

3. Користете ја вистинската технологија

Достапни се многу технолошки алатки за да им помогнат на студентите на ESOL, па затоа е важно да најдете што најдобро одговара за вас. На пример, училиштето на Саркан користи Lexia English by Lexia Learning, адаптивна алатка за учење за предавање на владеење на англискиот јазик. Со негова употреба, учениците можат да ги практикуваат своите вештини за читање и пишување дома или на училиште.

Друга алатка што ја користи училиштето на Саркан е i-Ready. Иако не е специјално дизајниран за студенти од ESOL, тој се прилагодува на нивоата на читање на секој ученик и дава можности за вежбање на владеење.

Исто така види: Што е Arcademics и како работи за наставници?

4. Научете ги приказните на вашите студенти

За да ги научите студентите на ESOL на културно одговорен начин, Саркан вели дека студентите треба да одвојат време за вистински да ги запознаат своите студенти. „Сакам да се уверам дека знам од каде доаѓаат моите студенти и сакам да ги слушам нивните приказни“, вели таа. „Исто така, се погрижувам да поддржуваме од каде што дојдоа“.

Неодамна, таа налета на поранешен студент, сега на колеџ, кој праша дали се сеќава на него. Иако поминаа многу години откако го имаше ученикот на час, таа се сеќаваше на него затоа што научи сè за неговото семејство и нивната имиграција од Куба.

5. Не потценувајтеСтуденти на ESOL

Саркан вели дека најголемата грешка што ја прават некои едукатори е да мислат дека само затоа што моментално се борат со јазикот, студентите на ESOL можеби не се способни да успеат на други предмети. На пример, тие може да мислат: „Ох, тој нема да може да го направи тоа, па јас едноставно нема да ги изложувам на таков тип на работа или таков тип на задача или таков тип на тема“, вели таа. „Треба да ги разоткриете, тие треба да го почувствуваат нагонот „Треба да го научам јазикот“. „Сакам да го знам ова.“

6. Не дозволувајте студентите на ESOL да се потценуваат себеси

Учениците на ESOL исто така имаат тенденција да се потценуваат себеси, така што едукаторите треба да работат за да го спречат тоа. Саркан го проценува владеењето на англискиот јазик во своето училиште и ќе има некои студенти од ЕСОЛ да присуствуваат на сесии во мали групи со други ученици на нивно ниво за да имаат безбеден простор за вежбање нови јазични вештини.

Без оглед на стратегиите што ги спроведува, Саркан постојано ги потсетува студентите на ЕСОЛ на нивните силни страни. „Јас секогаш им велам: „Вие момци сте понапред од играта затоа што го имате вашиот мајчин јазик, а исто така учите нов јазик“, вели таа. „Не доцните, вие сте пред сите затоа што сите добивате два јазика наместо еден.“

  • Лекции и активности за најдобри изучувачи на англиски јазик
  • Најдобрите бесплатни веб-страници и апликации за учење јазици s

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.