Што е SlidesGPT и како работи за наставници?

Greg Peters 28-07-2023
Greg Peters

SlidesGPT е една од многуте алатки што произлегуваат од појавата на вештачката интелигенција која стана мејнстрим со ChatGPT и неговите различни конкуренти.

Оваа конкретна алатка е дизајнирана да помогне да се олесни создавањето презентации на слајдови преку автоматизирање на многу тоа, користејќи вештачка интелигенција. Идејата е едноставно да напишете што сакате и системот ќе го провлече интернетот за слики и информации да се вратат со слајдшоу целосно подготвено за вас.

Реалноста, во оваа рана фаза, сè уште е далеку од идеален со неточни информации, безопасни слики и силно предупредување дека ова може да биде дури и навредливо. Значи, дали ова може да се искористи од страна на воспитувачите за да им помогне да заштедат време за подготовка на часовите? И дали е ова алатка која студентите би можеле да ја користат за играње со системот?

Прочитајте за да дознаете се што треба да знаете за SlidesGPT за образование.

  • Што е ChatGPT и како можете да предавате со него? Совети & засилувач; Трикови
  • Најдобри алатки за наставници

Што е SlidesGPT?

SlidesGPT е алатка за креирање презентација на слајдови која користи вештачка интелигенција за менување на внесените барања за текст во готови слајд шоу за употреба веднаш -- барем во теорија.

Идејата е да заштедете време на креирање презентација на слајдови со користење на вештачката интелигенција во поголемиот дел од работата на дигиталните нозе. Ова значи користење на вештачка интелигенција за преземање насоки и извршување задачи по барање на лицето.

Значи,наместо да пребарувате на интернет за информации и слики, можете да го натерате ботот да го направи тоа за вас. Тоа исто така го собира во слајдови кои се подготвени за презентација. Барем тоа е теоријата зад сето ова. Вреди да се напомене дека, во времето на објавувањето, сè уште е рано и има многу простор за подобрување за оваа алатка за вештачка интелигенција која постојано се развива.

Ова е изградено на GPT-4 вештачка интелигенција , која е напредна, но сè уште расте и наоѓа начини да се имплементира за употреба.

Како функционира SlidesGPT?

SlidesGPT е многу лесен за употреба со супер минимален распоред кој е добредојден и може да го користат повеќето луѓе, дури и од помлади возрасти. Сè е базирано на веб, така што може да се пристапи преку мноштво уреди, од лаптопи до паметни телефони -- се додека имате интернет конекција.

На почетната страница има поле за текст во кое пишувате барање што ви треба. Притиснете ја иконата „Креирај палуба“ и вештачката интелигенција ќе почне да работи со градење на вашите слајдови за презентација. Има фер време на вчитување, во некои случаи потребни се неколку минути, со пополнување на лентата за вчитување за да се прикаже напредокот додека вештачката интелигенција ја врши својата работа.

Крајниот резултат треба да биде избор на слајдови со текст и слики низ кој можете да се движите надолу, токму таму во веб-прелистувачот. На дното е кратка врска што можете да ја копирате, како и икона за споделување и опција за преземање, што ви го дозволува тоаведнаш дистрибуирајте ја вашата креација со класот, поединци или на други уреди за споделување на поголеми екрани, на пример.

Преземањето исто така значи дека потоа можете да го уредите проектот во Google Slides или Microsoft PowerPoint.

0> Добијте ги најновите вести за edtech доставени до вашето сандаче овде:

Кои се најдобрите карактеристики на SlidesGPT?

Simplicity мора да биди најдобра карактеристика овде. Нема потреба да учите, можете само да почнете да пишувате и вештачката интелигенција ќе ја заврши работата за вас.

Тоа рече, колку повеќе го користите, толку повеќе ќе разберете што може да направи вештачката интелигенција, а што не. Ова ви овозможува да додавате подетални инструкции кога е потребно и да кажете помалку каде што не -- нешто што навистина ќе го научите откако ќе направите неколку од нив.

На секоја палуба за слајдови има отварање предупредувачка порака која гласи: „Долу-слајд-палубата е генерирана од вештачка интелигенција. Системот може повремено да генерира неточни или погрешни информации и да произведува навредлива или пристрасна содржина. Не е наменет да дава совети“.

Ова вреди да се има на ум бидејќи е јасно дека ова не е алатка што треба да ја користат учениците самостојно, туку нешто што може да помогне да се заштеди време за воспитувачите. Исто така е корисно бидејќи ќе забележите дека крајните резултати се јасно генерирани од вештачка интелигенција и не се нешто што студентот би можел да го извлече со поднесување без едукаторот да го забележи тоа.

Ако виенапишете „слајд шоу за иднината на вештачката интелигенција“ резултатите се импресивни -- но бидејќи е создаден за тоа, може да очекувате такво. Обидете се да напишете „создадете слајдшоу за технологијата во образованието, особено STEM, роботиката и кодирањето“ и ќе откриете дека недостасуваат информации, со наслови и без вистинска содржина. Очигледно, ова сè уште е работа во тек.

Цена на SlidesGPT

Услугата SlidesGPT е целосно бесплатна за користење, нема реклами на веб-локацијата и од вас воопшто не се бара да давате никакви лични податоци за да започнете да користите сè што е понудено овде.

Најдобри совети и трикови од SlidesGPT

Користете го предлогот

Има пример во полето за текст за да покажете што можете да напишете. Обидете се да го користите токму тоа, првично, како начин да видите што може да се направи кога ова функционира добро.

Започнете едноставно

Започнете со многу основни барања за да работите откријте што може да направи добро вештачката интелигенција и што е помалку способна да понуди, што ќе ви овозможи да растете додека ја користите на посложени начини.

Користете во класа

Исто така види: Што е Storia School Edition и како може да се користи за настава? Совети и трикови

Пробајте го ова на час, како група, за да ги видите способностите и ограничувањата на вештачката интелигенција за да можат учениците да разберат како функционира, а како не - тие наскоро можеби ќе го користат ова повеќе бидејќи станува се поприсутно и подобро во своите задачи.

Исто така види: Најдобри лекции за женската историја во месецот & засилувач; Активности
  • Што е ChatGPT и како можете да научите со него? Совети & засилувач; Трикови
  • Најдобри алатки за наставници

Дасподелете ги вашите повратни информации и идеи за оваа статија, размислете да се придружите на нашата Tech & Учење онлајн заедница .

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.