Најдобри лекции за женската историја во месецот & засилувач; Активности

Greg Peters 15-07-2023
Greg Peters

Иако жените сочинуваат повеќе од 50% од човештвото, само од 20 век тие постигнаа целосни законски права и привилегии во САД - а во некои земји тие сè уште се граѓани од втор ред. Следствено, улогата на жената во историјата и придонесот во културата беа жално занемарени.

Како месецот означен како месец на историјата на жената, март е одлично време да се нурне длабоко во борбата на жените за еднакви права и триумфи во секоја арена. Лекциите и ресурсите овде се одличен начин да се истражат и да се разберат жените како менувачи, активисти и хероини - достојни да станат составен дел од наставната програма во текот на целата година.

Најдобри лекции и активности за месецот на женската историја

BrainPOP женска историја

Исто така види: Најдобрите екстензии на Chrome за Google Classroom

Триесет комплетни лекции усогласени со стандардите кои покриваат избрани истакнати жени и теми како што се Судењата на вештерки во Салем и Подземната железница. Вклучени се приспособливи планови за часови, квизови, проширени активности и ресурси за поддршка на наставниците. Седум лекции се бесплатни за сите.

Изучување на поетеси за разбирање на историјата

Добар општ водич за создавање ваша сопствена лекција од поезија напишана од жени, овој напис нуди предлог структура на часот и примери. За да најдете повеќе идеи за часови по поезија, проверете ја нашата статија Најдобри поетски лекции и активности.

Clio Визуелизирање на историјата: Кликнете! воПланови за часови во училница

Организирани по ниво на одделение, овие планови за часови ја испитуваат женската историја низ призмата на феминизмот, политиката, кариерата, спортот и граѓанските права.

16 Прекрасно Жените научници да ги инспирираат вашите студенти

Научете сè за 16 жени научници, за кои многу никогаш не сте слушнале. Овие жени биле пионери во полето на воздухопловството, хемијата, биологијата, математиката, инженерството, медицината и многу повеќе. Секоја кратка биографија е придружена со препорачани читања, активности и идеи за понатамошно истражување на жените во науката.

Нераскажаната историја на жените во спортовите за јачина

Иако учеството на жените во спортот е дадено денес, тоа не било секогаш случај. Затоа можеби ќе бидете изненадени кога ќе дознаете дека во 19 век имало голем број добро познати „силни жени“ чии подвизи се во голема мера заборавени. Оваа добро референтна статија го следи подемот на женските спортисти за сила од најраните денови до 21-от век.

Сколастичко дејство: Од надвор од овој свет. . . До под морето

Што имаат заедничко длабочините на океаните на Земјата со вселената? И едното и другото се туѓи кралства, непријатни за човечкиот живот додека ја пленат нашата имагинација. Запознајте жена која патувала на секое место и дознајте зошто. Видео и квиз ја заокружуваат статијата. Интегриран со Google Drive.

Факти за Марија Кири иАктивности

Започнете со фактите за Марија Кири — која освои не една туку две Нобелови награди — и разгранете се во релевантни и забавни научни активности. Размислете и за користење на фактите за нејзиниот живот и смрт за да ги научите децата зошто зрачењето е опасно и потенцијално смртоносно.

Национална женска куќа на славните

Приказ за женските достигнувања во секоја арена. Откријте ги жените од салата, а потоа проверете ги активностите за учење како што се крстозбор, пребарување зборови, лекција за цртање, активност за пишување и квиз за женска историја.

Која е жена во вашиот живот која ти се восхитуваш?

Одлична точка за скокање за лекција за пишување за жените на кои најмногу им се восхитуваат. Нека вашите студенти да изберат жена од историјата чии атрибути се споредливи со жена од нивниот личен живот, а потоа да напишат есеј за споредување и контраст. Или студентите едноставно можат да истражуваат и пишуваат за која било остварена жена, од многу одамна до денес.

Edsitement Teacher's Guide to Women's History во Соединетите Американски Држави

Водичот дава потсетници, прашања и студентски активности поврзани со женската историја, како и подкасти, филмови, и бази на податоци кои ги истражуваат жените во спортот, кариерата, уметноста и повеќе.

Сценарио за минатото: Истражување на женската историја преку филмот

Исто така види: Производ: Dabbleboard

Детална лекција план кој ќе ги инспирира вашите ученици да учат, да соработуваат и да создаваат.Работејќи во тимови, студентите истражуваат теми, размислуваат за визуелизации и го опишуваат заплетот. Оваа богата и повеќеслојна лекција нуди повеќе начини за гледање на остварените жени, нивните соништа и нивните цели.

Месец на женска историја: нема да се негира: Жените се борат за глас

Онлајн верзија на изложбата на Конгресната библиотека, „Не треба да се негира: Жените се борат за гласот“ ја разгледува историјата на борбата за право на глас преку рачно напишани писма, говори, фотографии и белешки создадени од американски суфразисти.

Национален женски историски музеј Дигитални ресурси за училница

Многу дигитални ресурси за женската историја со планови за часови, квизови, документи од примарен извор, видеа и многу повеќе. Може да се пребарува по тип, тема и оценка.

Алис Бол и 7 научник чии откритија им биле доделени на мажите

Дознајте за жените кои пукнале бариери во науката, но кои до неодамна не беа соодветно заслужни за нивните достигнувања. Споредете го ова со листата на жени признати со Нобеловата награда .

Американско искуство: Таа се спротивстави

Национален труст за историско зачувување: 1000+ места каде жените направиле историја

Фасцинантна локација што ја разгледува женската историја низ објективот на местото. Дознајте каде жените направиле историја, барајќи по датум, тема или држава. Националниот труст за историскиЗачувувањето е посветено на зачувување на историските места на Америка.

DocsTeach: Примарни извори и наставни активности за правата на жените

Жените пионери во спортот Историја

Овој поглед на револуционерните жени не ги вклучува само спортистите, туку и оние кои успеале како професионални аналитичари, судии и тренери.

Жените во светската историја

Авторката и професорката по историја Лин Рис ја создаде оваа разновидна и фасцинантна веб-страница посветена на женската историја. Вклучени се лекции, тематски целини, филмски прегледи, евалуации на наставните програми по историја и биографии на жените од древниот Египет до добитниците на Нобеловата награда.

Светот на образованието: Планови и активности за лекции за месецот на женската историја

Учење за правда: Лекција за право на глас на жените

Национален музеј на жените во уметностите Наставна програма & засилувач; Ресурси

Национална женска алијанса за историја: квизови за женска историја

Нобеловите награди доделени на жени

Smithsonian Learning Lab женска историја

Списание Смитсонијан: Хенриета Вуд

  • Најдобри страници за генијски часовни/страсни проекти
  • Најдобри лекции за свесност за глувите & засилувач; Активности
  • Најдобри бесплатни лекции и активности за Денот на Уставот

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.