План за лекција на Jeopardy Labs

Greg Peters 23-08-2023
Greg Peters

Одговор : Jeopardy Labs е возбудлив онлајн и едукативен став за популарната ТВ игра Jeopardy. Форматиран е слично како ТВ верзијата, при што главниот фокус е одговарање на прашања кои се организирани по категории и заработување на различни нивоа на поени во зависност од степенот на тежина на прашањето.

Исто така види: Што е Unity Learn и како функционира? Совети & засилувач; Трикови

Прашање : Што е Jeopardy Labs и како може да се користи за настава?

Jeopardy Labs е исклучително разноврсна и наставниците од сите предмети материјата може да ја користи платформата за да ја подобри својата лекција и да ги ангажира учениците. За овој примерен план за лекција, фокусот е на социјалните студии во средно училиште, кој опфаќа широк спектар на поврзани теми.

Предмет: Социјални студии

Тема: Граѓански науки, економија, историја, влада и државјанство

Одделение Бенд: Средно училиште

Цел на учењето:

На крајот од часот учениците ќе можат:

  • Разберете ја содржината поврзана со граѓанството, економијата, историјата, владата и државјанството
  • Развијте прашања поврзани со граѓанството, економијата, историјата, владата и државјанството на различни нивоа на тежина
  • Точно одговорете на прашања поврзани до граѓанството, економијата, историјата, владата и граѓанството

Преглед на содржината на општествените студии

Користење на секаков вид алатка за креативна презентација, како што се Canva или Slido , дајте преглед на различнитесодржината и темите што биле опфатени во текот на единицата или академскиот термин што се однесува на теми од општествени студии од граѓанството, економијата, историјата, владата и граѓанството. Ако класата е асинхрона онлајн или сакате содржината да биде достапна на интернет за иден преглед, размислете да користите VoiceThread за да ја креирате рецензијата.

Бидејќи општествените студии се доста робусни и бидејќи ќе имате повеќе колони во секоја игра на Jeopardy Lab, размислете за покривање на содржини од сите домени на општествените студии (граѓански, економија, историја, влада и државјанство).

Ако вашата единица или класа се фокусираат само на една од тие, на пример, курс по историја, би можеле да имате пет области фокусирани на различни децении, војни, настани итн. Или, ако вашиот клас е фокусиран исклучиво за владата, може да имате пет области фокусирани на владини гранки, закони и законодавства, важни владини фигури итн.

Создавање на Team Jeopardy Lab

Откако ќе се прегледа содржината на општествените студии и студентите се повторно запознаени со него, тие можат да го искористат своето учење за да креираат прашања за играта „Загрозена лабораторија“. Со оглед на тоа што секој одбор на Jeopardy Lab ќе бара најмалку 25 прашања (пет прашања по колона, со една колона на секој од петте домени на општествените студии кои се опфатени во оваа лекција), создавањето на таблата за опасност во тимови би било идеално.

Исто така види: Топ алатки за дигитално раскажување приказни

Со тоа што учениците ќе се вклучат восоздавајќи прашања за таблата Jeopardy Lab, тие ќе имаат дополнителни можности за учење и совладување на содржината. Дополнително, може да се негуваат и меки вештини поврзани со силна комуникација и вештини за соработка.

Можете да одлучите дали ќе ги поделите учениците во тимови по тематска област или секој тим ќе ги покрие сите теми и ќе создаде целосна табла на Jeopardy Lab. Целта е да има повеќе табли Jeopardy Lab кои ќе се користат за Jeopardy Lab Tournament.

Jeopardy Lab Tournament

Откако ќе поминете време во тимови креирајќи прашања за игрите Jeopardy Lab, време е да се искуство со одговарање на прашањата.

За разлика од традиционалните тестови или сесии со прашања и одговори, игрите на Jeopardy Labs од секој студентски тим може да се користат за да се постави турнир за загрозена лабораторија. Секој тим може да има по еден член да го претставува својот тим во секое коло, а потоа, на крајот, турнир на шампиони (претходни победници) може дополнително да се натпреваруваат еден со друг.

Како може да се користат Jeopardy Labs со семејствата?

Достапни се многу начини за вклучување на семејствата со Jeopardy Labs. Наставниците можат да ги споделат врските до таблите Jeopardy направени од студентски тим со семејствата и да вежбаат да одговараат на прашањата дома.

Турнирот Jeopardy Lab создаден од студентите, исто така, може да биде забавно искуство за семејно ангажирање, во кое семејствата можат да се приклучат или виртуелно или лично за семејна игра и игракако тимови со своите деца.

Начините за користење на Jeopardy Labs за вклучување на учениците во часовите се многубројни. За овој примерок на лекција, добивте идеја да го вклучите тимското учење во лекцијата, како и учењето за гејмифицирање.

Бидејќи Jeopardy Labs е толку разноврсна со способност да се користи во широк опсег на нивоа на одделенија и предметни области, обидете се за вашиот следен час. Не само што учениците ќе можат подобро да ја задржат содржината со составување на прашањата, тие исто така ќе ги подобрат своите вештини за соработка и комуникација работејќи со тимови и ќе уживаат во учењето преку позитивна и поддржувачка конкуренција.

  • Врвни планови за лекции за Edtech
  • Што е Jeopardy Labs и како може да се користи за настава?

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.