Што е Imagine Forest и како може да се користи за учење?

Greg Peters 01-10-2023
Greg Peters

Imagine Forest е платформа за пишување базирана на интернет која е дизајнирана да помогне во промовирањето на вештините за пишување. Иако ова не е конкретно наменето за една возрасна група, доволно е само-објасниво да се работи за повеќето студентски возрасни групи, вклучувајќи ги и оние кои штотуку почнале да пишуваат.

Исто така види: Што е Brainzy и како може да се користи за настава? Совети и трикови

Идејата е да се понуди заедница на писатели кои создаваат и прикачете ги нивните зборови за другите да уживаат, коментираат и споделуваат. Сепак, ова не е само процесор на текст -- тој има многу насоки, предизвици и активности за да ги мотивира идните писатели.

Корисна алатка за предавање на пишување, но која може да се користи и во други предметни области како начин за комуникација на идеи. Така е за вас Imagine Forest?

Што е Imagine Forest?

Imagine Forest е онлајн платформа за објавување пишување која му овозможува на секој да креира приказна, со слики и објави го за другите да го читаат.

Најосновно, оваа алатка ви дава празен лист со полиња што можете да ги влечете и пуштите за да додавате текст, слики и повеќе, сето тоа на начин кој може да биде излезен како книга со поглавја. Исто така, нуди опции за помош и инструкции кои ќе му помогнат на писателот да создаде приказна.

Додавањето активности и предизвици се корисна комбинација за студентите кои можеби не знаат од каде да почнат. Ова го гамификува процесот на пишување, дури и доделување поени за завршените предизвици.

Постои и чувство на заедницасо можност за лајк и коментирање приказни, што може да му помогне на писателот, но и помага да се организираат приказни за полесно прелистување на популарните, на пример.

Како функционира Imagine Forest?

Imagine Forest е бесплатен за пријавување и користење, и бара само потврдена адреса на е-пошта и име за да ве поттикне веднаш да работи. Ќе ви треба уред со прелистувач, што го прави ова лесно достапно за повеќето студенти.

Исто така види: Што е Newsela и како може да се користи за учење?

Започнете со пишување приказна и изберете го Градителот на приказни за чекор по -упатство за чекори, Основен креатор за да го направите сето тоа сами, Книга на поглавја за распоред заснован на поглавја, Книга со слики за приказни предводени од слики или песна/постер за едноставни распореди. Потоа можете веднаш да добиете пишување и сè се зачувува автоматски додека одите.

Алтернативно, постои дел Предизвици кој нуди задачи за пишувачите да ги завршат за поени. Од пишување хаику за делфини до креирање детален профил на карактери, има многу опции за избор од тука.

Одделот Активности ви овозможува да отклучите делови на мапата со завршување задачи, како што е целта за доаѓање со три наслови за приказна, на пример.

Кои се најдобрите карактеристики на Imagine Forest?

Imagine Forest нуди прекрасна рамнотежа помеѓу слободата да се создава од нула или насоките и предизвиците кои ќе ви помогнат да се задржите фокусирани и водени. Тоа го прави идеален за студенти од широк опсегна возрасти и способности. Клучно, тие можат да одлучат што им треба, што го прави ова потенцијална долгорочна алатка за многумина.

Иако способноста за лајк и коментирање е корисна, се чини дека не биди толку добро ангажиран во моментот на пишување. Сепак, може да се користи од страна на класот за да си обезбеди еден на друг конструктивен фидбек за работата или дури и да споделува идеи и да соработува за да им помогне на световите создадени од други да растат.

Гејмификацијата на предизвиците за пишување, со наградени поени, е одличен начин да ги натерате дури и студентите кои можеби не се толку да пишуваат заинтересирани за овој зборовен свет.

Способноста да се пополнат празнините за да се создаде приказна е корисен додаток кој може да им помогне на учениците да се чувствуваат помалку обземени од идејата да создадат цела приказна од нула. Студентите можат да објавуваат јавно, приватно или во одредени групи.

Достапни се многу ресурси за тоа како да се создаваат приказни, ликови, светови и повеќе. Корисно, овие се појавуваат кога одите, за да можете да читате или околу темата пред да започнете да пишувате. Корисно за оние ученици надвор од училницата кои сакаат да продолжат да работат на пишување и напредување.

Колку чини Imagine Forest?

Imagine Forest е целосно бесплатен до употреба. Едноставно треба да се регистрирате со давање име и адреса на е-пошта кои потоа треба да се потврдат со кликнување на врската што е испратена.

Во тој момент ситеможе да се користат услугите и можно е да се пишуваат и објавуваат приказни.

Замислете ги најдобрите совети и трикови на Forest

Предизвикувајте го часот

Користете една од веќе достапните предизвици и нека целиот клас работи на тоа пред да ги сподели резултатите за да види колку различно секој ја преземал задачата.

Споделете лично

Учениците нека напишат приказна за нивните сопствени емоционални искуства за да се овозможи поголема отвореност со групата и да се поттикне социјално-емоционалното учење -- само погрижете се да не ги принудувате да споделуваат.

Сесии со приказни

Создадете лекција во формат на приказна за да можат учениците да видат како да распоредат наратив и да добијат идеја за тоа како функционира платформата пред да им поставите задачи да се обидат сами.

  • Што е Падлет и како функционира?
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.