Што е WeVideo Classroom и како може да се користи за настава?

Greg Peters 23-06-2023
Greg Peters

WeVideo Classroom е образовен спин-оф на познатата платформа за уредување видеа која е специјално наменета за наставниците и учениците.

WeVideo е многу едноставен за употреба, но моќен видео едитор кој може да го користат наставниците за им помогне на учениците да ја научат уметноста на уредување видео. До ова последно издание, тоа значеше користење на надворешни алатки или настава во училницата за да се постават и обележат проектите.

Идејата зад WeVideo Classroom е да се интегрираат сите алатки во самиот уредник за наставниците да можат да поставуваат проценки на проекти , следете ги, коментирајте и на крајот означете ги за повратни информации од учениците.

Значи, дали ова е корисна алатка за образование во моментов? Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за WeVideo Classroom.

  • WeVideo План за лекции
  • Што е Quizlet и како можам да предавам со Дали е тоа?
  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Што е WeVideo Classroom?

WeVideo Classroom се надоврзува на оригиналната платформа за уредување видео. Тоа значи дека сè уште имате лесна за употреба поставување софтвер што ќе работи за широк опсег на возрасти, дури и за оние кои се нови во уредувањето видео.

Една значајна карактеристика на ова, во однос на другите видео едитори, е тоа што ова е колаборативно, овозможувајќи повеќе студенти да работат заедно на еден проект од нивните различни уреди и локации.

Значи, интегрирање на повеќе учителиангажманот како што се прави овде има многу смисла. На тој начин учениците треба само да навлезат во оваа алатка, како и наставниците, за да ги остварат задачите.

Исто така види: Како да им помогнете на учениците да развијат доживотни математички вештини

Кога предавате час со хибридни алатки, ова може да биде корисно за да се осигурате дека бројот на отворени видео разговори и LMS прозорци се сведени на минимум. Ова би требало да го задржи оптоварувањето на уредите и врските на ниско ниво - од клучно значење при уредувањето на видеото.

Како работи WeVideo Classroom?

WeVideo Classroom користи временска линија со влечење и пушти што им овозможува на учениците лесно да поставуваат видео и аудио ставки во областа за уредување за работа. Тоа помага и кога се користи ова на уреди како Mac, PC, Chromebook, iOS и Android, каде што процесот се одржува што е можно поедноставен и препознатлив.

Наставниците можат да креираат проект задачи и нека бидат испратени до поединци или групи студенти. Учениците потоа можат да почнат да работат на нив веднаш, со писмени упатства за тоа што се очекува токму таму во уредувачот на видео. Може да се одреди датум за време на вклучување и има многу простор за детални насоки, а сето тоа е едноставно и минимално, така што потребни се само неколку минути.

Потоа е можно наставниците да го следат напредокот во живо за да видат како се одвива проектот, како и да даваат коментари или да понудат потенцијално корисни повратни информации додека одат.

Мултимедијалните алатки се едноставни за користење со идеја да се дозволиучениците помалку да се фокусираат на градежниот дел од проектот и повеќе на креативниот процес. Така, иако ова може да се користи на часови за уредување видео, исто така е наменето за секаков тип на часови каде што наставникот сака учениците да ги достават своите идеи на нов и креативно ослободувачки начин. Ако попатно ги научат вештините за уредување видео, тоа е бонус.

Исто така види: 6 начини за пристап до видеата на YouTube дури и ако тие се блокирани на училиште

Кои се најдобрите функции на WeVideo Classroom?

WeVideo Classroom е супер едноставна за употреба, што е голема продажба бидејќи значи ова може да работи не само на различни возрасни опсези, туку и на способности. Широкиот асортиман од преку еден милион видеа, слики и музички нумери помага да се олесни започнувањето од нула.

И фактот што ова функционира на повеќе уреди е фантастично за учениците кои користат свои уреди, работат на час и од дома -- или за наставниците кои поставуваат задачи од каде и кога ќе најдат време.

Бидејќи WeVideo се базира на облак, тоа значи дека уредувањето е брзо и може да се направи дури и на постари уреди. Како такво, ова ја прави досега недостапната алатка достапна за повеќе луѓе. Тој облак исто така ја овозможува колаборативната природа на ова, при што студентите работат како група за да изградат проект. Особено корисна вештина денес кога се работи заедно, од далечина, е многу корисна способност за развивање.

Повратните информации во реално време од наставниците и соучениците помагаат во процесите на креирање проекти, осигурувајќи се дека сите се вклученипатеката. Но, исто така, тоа може да значи да им се помогне на оние кои инаку би можеле да се мачеле ако поставите задача и ги оставите сами да ја завршат.

Колку чини WeVideo Classroom?

WeVideo Classroom е специфична алатка со одредена цена. Додека сметката WeVideo може да се купи за 89$ ​​годишно за едно место, нивото WeVideo Classroom се наплаќа за 299$ годишно , но за 30 места.

Можно е да се добие и цена за оценки или специфични групи. Исто така, постои опција за понуда за пакети за училиште или област.

Најдобри совети и трикови на WeVideo Classroom

Не пишувај, покажувај

Наместо да поставите проект за домашна задача со традиционално писмено поднесување, групирајте го класот и наместо тоа нека ги достават видеата.

Останете позитивни

Писмените повратни информации во овој контекст може да се земат на различни начини, затоа погрижете се да останете што е можно попозитивни кога нудите повратни информации во живо во рамките на алатката -- најдобро да не ја запрете креативноста.

Групирајте ја годината

Да ги изменат учениците, како клас, видео од нивниот мандат или година за да покажат што се случува. Ова може да биде многу забавно, но исто така корисно да им покажеме на учениците од следната година што да очекуваат кога ќе пристигнат.

  • Што е Quizlet и како можам да предавам со него?
  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.