Што е Flip како функционира за наставници и студенти?

Greg Peters 13-08-2023
Greg Peters

Flip (поранешен Flipgrid) е алатка базирана на видео што овозможува дискусија преку дигитални уреди, но на забавен и привлечен начин што го прави идеален за употреба во образованието.

Оваа моќна алатка за дискусија навистина има моќта на Мајкрософт зад неа, но, и покрај таа професионална поддршка, е многу едноставна за употреба и забавна алатка. Тоа го прави идеален и за учениците и за наставниците.

Од употреба во училница, до хибридно учење, до работа дома, Flip може да се користи без граници за да се подобри комуникацијата за учениците и наставниците.

0> Flip е дизајниран да помогне во групните дискусии, но на начин што не остава ниту еден ученик на самото место. Како таква, тоа е одлична алатка за оние помалку социјално способни ученици да ги изразат своите мисли и чувства со класот. Способноста за повторно снимање на одговорите помага да се намали притисокот, што го прави ова многу овозможувачка алатка за образование.

Значи, што е Flip и како функционира во образованието? И кои се најдобрите совети и трикови за Flip за вас?

  • Што е Google Classroom?
  • Најдобри веб-камери за наставници и студенти во образованието
  • Најдобрите Chromebook за училиште

Што е Flip?

Најосновно, Flip е видео алатка која им овозможува на наставниците да објавувате „Теми“ кои во суштина се видеа со некој придружен текст. Ова потоа се споделува со студентите, кои може да бидат поттикнати да одговорат.

Одговорот може да се направи со користењекамерата на софтверот за создавање видеа кои потоа се објавуваат на оригиналната тема. Овие видеа може да се снимаат онолку пати колку што е потребно пред да се прикачат и може да имаат додавање емотикони, текст, налепници, цртежи или сопствени налепници.

Услугата работи онлајн, така што може да се пристапи преку веб-прелистувач од речиси секој уред или преку апликацијата, што го прави добар за лаптопи, таблети, паметни телефони, Chromebook и десктоп компјутери. Единствениот услов на кој било од тие уреди е камера и доволно процесорска моќ за да се направи резервна копија.

Flip е бесплатен за користење и може да се пристапи преку сметка на Microsoft или Google.

Што е добро во Flip?

Една од најдобрите работи на Flip е можноста за интеракција со користење на видео, како на пример лице в лице во реалниот свет, но без притисокот на училницата во живо. Бидејќи на учениците им е даден простор и време да одговорат кога се подготвени, тоа го прави возможен образовен ангажман за уште поанксиозни студенти кои обично се чувствуваат изоставени на часовите.

Способноста за додавање богати медиуми ги поттикнува учениците да бидете креативни и, потенцијално уште поважно, експресивни. Со додавање емотикони, текст и налепници, учениците можат да се вклучат во содржината на часовите бидејќи би можеле да комуницираат со пријателите користејќи платформи за социјални медиуми.

Овој аспект може да им помогне на учениците да се чувствуваат помалку загрижени и повеќе овластени да се изразат отворено, ангажирајќи повеќедлабоко со задачата. На крајот, тоа треба да резултира со подлабоко учење и подобро потсетување на содржината.

На софтверско ниво, Flip е одличен за интеграција. Бидејќи работи со Google Classroom , Microsoft Teams и Remind , наставникот е лесно да се интегрира во тековното поставување на виртуелната училница .

Како функционира Flip?

Процесот е прилично јасен за да се постави и да почне да се користи Flip. Наставникот може едноставно да оди на Flip за да се регистрира со сметка на Microsoft или Google.

Тогаш е време да ја креирате вашата прва тема. Изберете „Додај тема“. Дајте му наслов и можете да објавите видео, како што е клип на YouTube, токму таму. Изборно, додајте „Prompt“, што е текст за да опишете што се случува и што сакате како одговор.

Потоа додајте ги е-поштата на оние студенти што сакате да ги вклучите со додавање корисничко име за студент ако не користат е-пошта. Ова може да се постави со додавање ученик и испраќање на потребната врска и код. Додајте изборна лозинка, доколку е потребно.

Изберете „Креирај тема“ и потоа ќе ви биде даден линк за споделување со опција за копирање, како и брзо да изберете на која платформа сакате автоматски да споделувате, вклучувајќи го и Google Училница, Тимови на Мајкрософт и така натаму.

Студентите потоа можат да се најават и да го користат myjoincode за директно да влезат во темата за да го гледаат видеото и да го објават својот одговор. Потоа се појавува видео одговоротстраницата под оригиналниот Тема Тема. Овие можат да бидат коментирани од други ученици, користејќи текст, но дозволите може да ги постави и контролира наставникот како што им одговара.

Флип моментално нуди повеќе од 25.000 лекции и активности и повеќе од 35.000 теми, помагајќи да креирате нови теми или да ги користите постојните брзо и лесно.

Општини на превртување

Иако Flip ги одржува работите минимални, што го прави многу интуитивен, сè уште има многу корисни поставки што можете да ги измените. Добијте ја вашата понуда како што треба и таа може да се прилагоди за да го добиете најдобриот можен ангажман со класата.

Еве неколку линго насоки и совети кои ќе ви помогнат да разберете што е достапно за користење.

Flip Grids

„Мрежа“ е термин што го користи заедницата Флип за да опише група ученици. Во случај на наставник, мрежа може да биде класата или мала група.

Овде можете да креирате приспособен прелистувачки код кој потоа се користи за споделување со сите што сакате да влезете во таа група.

Гости за превртување на темата

Сакате да интегрирате повеќе од вашите сопствени теми? Можно е да се користат „Гости за тема“ или „Режим на гостин“, за да им се дозволи на другите да внесуваат.

Исто така види: Надградете ја вашата табела KWL на 21-от век

Ова е идеално ако сакате на пример специјалист звучник. Исто така, ова е моќна опција ако сакате да вклучите старатели во процесот, бидејќи ова е онлајн и тоа станува реална можност.

Превртете шорцеви

Ова видеоалатката им овозможува на наставниците и учениците да ги креираат своите видеа за приспособена завршница наместо едноставно да прикачуваат клип на YouTube.

Корисниците можат да прикачуваат и уредуваат видео, да додаваат повеќе клипови, да сечат и сегментираат, како и да го подобрат со емотикони, налепници , и текст. Додајте стрелки на сликата на графиконот додека зборувате за тој дел од видеото, на пример, како одличен начин да се пренесат детални информации.

Шорцевите, во суштина, се навистина едноставно видео за употреба алатка за уредување која може да произведе моќен резултат, во зависност од тоа колку креативни сакате да бидете.

Превртете видео модерација

Еден начин да останете под контрола на содржината што ја испраќаат учениците е да го поставите Видеото Вклучете го режимот на модерација кога објавувате нова тема. Притоа, секое поставено видео нема да биде објавено додека не го проверите и одобрите.

Исто така види: Што е сидро и како функционира? Најдобри совети и трикови

Ова е корисна алатка кога започнувате, но штом ќе се изгради доверба и ќе бидете сигурни, исто така е добро да го имате ова поставување се активира за да заштеди време на модерирање. Кога е исклучено, учениците може да уживаат и поголема слобода на изразување во реално време.

Секогаш можете да изберете поединечни видеа за да ги скриете или избришете подоцна.

Најдобри совети и трикови за превртување

Користете стоп-моушн

Учениците и наставниците можат да ги преуредуваат снимките со едноставно притискање на пауза. Ова ви овозможува да изградите збирка на слики, во суштина, кои може да се користат по редоследот што е потребен за да се создаде стоп-моушн видео. Одлично за прикажувањефази на проектот и да се помогне да се поттикне креативноста.

Уживајте во неделните хитови

#FlipgridWeeklyHits, во библиотеката Диско (само библиотека, без сјајни топки овде), нуди топ 50 шаблони за теми за таа недела. Ова е одличен начин да поттикнете идеи за наставниците и да се вмрежите, со можност за уредување шаблони за брз начин да станете креативни без да започнете од нула.

Земете MixTapes

A MixTape е збир на видеа што сте ги создале и се компајлираат во едно корисно видео. Ова е едноставен начин да споделите збирка идеи или како помош за учење за студентите. Исто така, обезбедува лесен начин за учениците да споделуваат идеи со наставниците.

Комуницирај со шорцеви

Шорцевите во превртување се видеа што се ограничени на три минути во должина . Како таков, ова е одличен начин за прецизно комуницирање, користејќи видео. Сепак, тоа не значи дека сте ограничени, бидејќи можете да користите налепници, да цртате видео, да додавате текст, филтри и друго.

  • Што е Google Classroom?
  • Најдобри веб-камери за наставници и ученици во образованието
  • Најдобри Chromebook за училиште

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.