Надградете ја вашата табела KWL на 21-от век

Greg Peters 11-06-2023
Greg Peters

Едно од нештата од Институтот за мапирање на наставни програми изминатава недела беше тоа што донесе надградба на доверливиот графикон KWL (Знај, што да знаеш и научил) во прв план. Се чини дека не е паметен… една од тие работи… „Требаше да размислам за тоа“… Па, за што е оваа надградба?

Едно „H“ се прикраде во Акронимот!

  • Што значи ова „H“?
  • Зошто е ова надградба за 21 век?

Почнав со пребарување на Google, кој веднаш сакаше да го поправи мојот термин за пребарување и ми ги покажа традиционалните резултати од „KWL шема“. Морав повторно да потврдам дека навистина сакав да дознаам повеќе за табелите на KWHL. (Нервите...!)

Исто така види: Lexia PowerUp Literacy

Најдобрите резултати од пребарувањето испаднаа претежно преземени датотеки за шаблони, што беше тивко интересно бидејќи во овие упатства имаше неколку објаснувања што е „H“ може да се залага за:

  • КАКО можеме да ги најдеме одговорите на овие прашања?
  • КАКО да дознаеме што сакаме да научиме?
  • КАКО се одвиваше учењето се одржи?
  • КАКО можеме да дознаеме повеќе?
  • КАКО ќе ги најдеме информациите?

Во директна врска со нашата потрага да донесеме информациска писменост на 21-ви век на нашите наставници и ученици, веднаш ми се појави „КАКО ќе ги најдеме информациите“. Табелата, која укажува „да се знае КАКО да се дојде до информации“, која ги нагласува основните вештини во ерата на информации, се чини дека е од витално значењеважност при планирањето на часовите и единиците, како и при поучувањето на процесот на нашите студенти.

Мојата мрежа на Твитер беше многу подобра што ми помогна да го проширам пребарувањето за KWHL. Твитот од мојот пријател Шик Фут од Нов Зеланд дури откри дополнително проширување со вклучување на „AQ“ во мешавината: Примени и прашај.

Во ред, така што ја удвоивме должината на оригиналниот акроним. Имаме вкупно три нови секции во познатата табела.

Потрагата по „KWHLAQ“ веднаш ме одведе до Меги Хос- Мекгрејн од Швајцарија (Како можев да не завршам на нејзиниот одличен блог Tech Transformation? ) Меги напиша одличен пост за објаснување за буквите што ја сочинуваат супата од азбука- KWHLAQ. Меги го става кратенката во врска со моделот PYP (IB Primary Years Programme) во нејзиното училиште? Таа им го доделува следното објаснување на трите „нови“ букви во кратенката

Исто така види: Училишта во текот на целата година: 5 работи што треба да ги знаете

H – Како ќе ги дознаеме одговорите на нашите прашања? Учениците треба да размислат за тоа кои ресурси се достапни за да им помогнат да ги најдат одговорите.

A – Каква акција ќе преземеме? Ова е уште еден начин да се праша како учениците го применуваат она што го научиле. Акцијата е еден од 5-те суштински елементи на PYP и тоа е очекување на PYP дека истрагата ќе доведе до одговорно дејство иницирано од учениците како резултат на процесот на учење.

П – Што ново прашања дали имаме? На крајот од единицата за истражување треба да има време да размислиме дали успешно сме ги решиле нашите првични прашања и дали сме дошле со други прашања. Всушност, ако единицата е успешна, верувам дека треба да има повеќе прашања - не треба да бидеме „завршени“ со учењето.

Како што Меги го користеше PYP моделот како основа за нејзината рационална експанзија на традиционалниот KWL графикон, го гледам преку леќата на вештините и писменоста на 21 век.

H - КАКО ќе ги најдеме информациите за да одговориме „Што сакаме да знаеме ?“

Информациската писменост е една од писменоста со која едукаторите и студентите се чини дека имаат најмногу проблеми. Неможноста да ги најдеме информациите што ни се потребни или да се запрашаме дали информациите се точни, честопати се обвинува за преоптоварување на информации што се произведуваат и се шират онлајн, како и за фактот дека СЕКОЈ може да придонесе. Треба да имаме вештини за да можеме да се справиме со количината на информации со тоа што ќе научиме како да ги филтрираме тие информации преку различни средства. Кој е подобар начин да го интегрираме „H“ во нашите прашања за учење со цел да пронајдеме, процениме, анализираме, организираме, курираме и ремиксираме информации.

A - Што ACTION дали ќе земеме штом научивме што сакавме да учиме?

Постоеше време… (кога бев на училиште) таа информација беше поставенаво камен (добро, црно-бело беше напишано на хартија, врзано во книга). Не можев навистина да ја додадам мојата перспектива или нови информации што ги научив од мојот наставник, семејство, пријатели или од искуство во „книгата“. Прашања за кои дознавме, кои (најчесто) се далеку (временски и географски) од нашата реалност. Како може еден ученик да постигне промени надвор од неговата непосредна околина? Како еден ученик може да влијае на промената? Реалноста да се чувствуваме беспомошни надвор од нашето соседство се промени. Алатките за допирање и соработка со светска публика се достапни и бесплатни за користење. Да се ​​освестат учениците за нивната моќ и можностите за преземање акција е императив.

П - Какви ПРАШАЊА имаме?

Q“ веднаш го донесе на ум цитатот на Бил Шески од книгата Curriculum21 од Хајди Хејс Џејкобс.

Бил ми ја сумираше надградбата на табелата KWL. Повеќе не се работи за доставување на одговорите. Во 21 век, способноста да поставуваме прашања (и да продолжиме да поставуваме) е вештината што треба да ја всадиме кај нашите студенти. Учењето не е ограничено на учебник, на ѕидовите на училницата или на врсници и експерти кои се физички на иста локација. Учењето е отворено… ние се стремиме да бидеме доживотни ученици. Зошто графиконот завршува со прашањето „Што научив?“. Да ја оставиме табелата отворена, која заврши со „Што (ново)Дали сè уште имам прашања?

Во минатото научив дека при планирањето со наставниците за надградба на нивните единици, шаблоните на графиконите беа добредојдено дополнување. Создава податлив преглед на она што треба да го земеме предвид додека стратешки се надоградуваме до 21 век. Користењето шаблони, исто така, може да ги покаже, со текот на времето, различните вештини, писменост и улоги за зајакнување на учениците кои биле допрени. Шаблони како што се овие, кога се користат доследно, можат да ги поддржат наставниците бидејќи се борат со флуентноста на 21-от век.

Какви мислите за додавање на „Како да се најдат информациите?“, „Каква акција ќе преземете? ” и „Кои нови прашања имате?“? Како овие дополнувања се поврзани со добрата практика во образованието за 21 век?

Како ги користевте табелите KWL, KWHL или KWHLAQ при планирањето и/или со вашите ученици?

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.