Преглед на производот: iSkey Magnetic USB C адаптер

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Сите сме го виделе тоа: студент се превртува преку кабелот за напојување или го влече, а тетратката или таблетот летаат низ собата со неизбежни последици. Магнетниот USB C адаптер iSkey може да стави крај на овој тип на трагедија во училницата со распаѓање кога ќе се повлече.

Генијален дизајн, магнетниот USB C адаптер е како приклучокот и кабелот MagSafe на Apple. Пресвртот е што наместо да се вградува во лаптопот и кабелот за напојување, магнетниот USB C адаптер е во два дела: помалиот дел се приклучува во USB C-портата на системот и поголем што оди на крајот од кабелот.

Кога двата дела ќе се приближат на околу четвртина инч еден од друг, тие се спојуваат за да формираат единствена единица што овозможува проток на струја и податоци. Но, заглавете го кабелот и двата магнетни делови лесно го губат држењето и се одвојуваат. Ова му овозможува на системот да остане ставен кога ќе се повлече кабелот, со што ќе се избегне одредена компјутерска криза.

Исто така види: Што е Education Galaxy и како функционира?

Исто така види: Што е фактилно и како може да се користи за настава?

КОЈ КОМПЈУТЕР USB C

Може да работи со речиси кој било кабли на системот базиран на USB C, адаптерот е добар за компјутерски преносни компјутери, како што се XPS 13 на Dell и неодамнешните Microsoft Surface Books, Surface Pro таблети, како и поновите MacBook, iPad Pro и телефони и таблети со Android. Добро дизајниран и произведен, магнетниот адаптер е достапен во сребрена или сива боја, тежи 0,1 унца, а кабелот се држи 0,3 инчи подалеку од основата на лаптопот. Додекаризикува да се покрие соседната порта, лесно е да се смени ориентацијата на адаптерот за да не се најде на патот.

Магнетниот адаптер што се распаѓа има цврсто алуминиумско куќиште, 20 позлатени иглички за поврзување за сигурни преноси и зелена ЛЕД што покажува дека работи. Адаптерот е во согласност со стандардот USB 3.1, може да придвижува 10 Gbps или да емитува видео 4K и да носи моќност до 100 вати. Со други зборови, треба да го задоволи и најголемиот тетратка. Неговото заштитно коло ја прекинува струјата во случај на електричен краток спој, иако адаптерот iSkey не е UL сертифициран за безбедност.

Лесен за инсталирање и употреба, само приклучете го малиот дел од адаптерот во тетратката и поголем на крајот на USB C кабел. За среќа, нема начин да се погреши, нема софтвер за инсталирање и нема промени во конфигурацијата. Комплетот ги вклучува двата дела на адаптерот, како и мала пластична вилушка за вадење на единицата од компјутер.

ТЕСТОВИ ВО РЕАЛНИОТ СВЕТ

Во текот на еден месец, го користев магнетниот конектор со HP X2 Chromebook, Samsung Galaxy Tab S4, CTL Chromebox CBX1C и неодамнешен Macbook Air. Во секој случај, кога го дрзнав кабелот, магнетниот адаптер се откина на два дела и компјутерот остана на масата, спасувајќи го од потенцијално катастрофален пад. Ја одржуваше батеријата на Tab S4 наполнета повеќе од една недела секојдневна употреба и се удвои за испраќање видеопроектор.

За како што се мали уреди, iSkey Magnetic USB C адаптерот може да биде спас за училишните компјутери. Достапно е на Амазон за 22 долари и можеби изгледа како луксуз. Во реалноста, тоа е ситна сума во споредба со трошоците за замена на компјутер.

iSkey Magnetic USB C адаптер

Оценка: A-

Причини за купување

+ Ефтин + Мал и лесен + Заштитува против системот за влечење на кабел за напојување од работната маса + Позлатени иглички за поврзување

Причини за избегнување

- Може да го блокира соседниот приклучок

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.