Што е Duolingo Max? Алатката за учење напојувана со GPT-4 објаснета од менаџерот за производи на апликацијата

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Duolingo Max ја инкорпорира технологијата GPT-4 во постоечките функции на Duolingo за да им овозможи на корисниците поинтерактивно искуство, вели Едвин Боџ, виш менаџер за производи во Duolingo.

GPT-4 го прави ова со напојување на две нови функции за Duolingo Max: Објасни го мојот одговор и игра со улоги.

„Двете овие карактеристики се одличен чекор кон нашата визија или сон да му дозволиме на Duolingo Max да биде повеќе како човечки учител во вашиот џеб“, вели Боџ.

Duolingo е една од најпопуларните edtech апликации во светот. GPT-4 неодамна беше претставен од OpenAI и е најнапредната верзија на големиот јазичен модел што го напојува ChatGPT и сега се користи за напојување на ChatGPT Plus и други апликации, вклучително и Khanmigo , асистент за учење кој го пилотира Кан академијата.

Покрај тоа што зборував со Bodge, имав можност да го користам Duolingo Max и бев импресиониран. Тоа е посуптилно од другите апликации на GPT-4 што сум ги видел додека е сè уште ефикасен. Тоа дури ми помага да направам некои мали чекори во моите обиди да научам шпански, иако mi español es muy pobre.

Прочитајте за сè што треба да знаете за Duolingo Max.

Што е Duolingo Max?

Duolingo Max користи технологија за вештачка интелигенција GPT-4 за да им овозможи на корисниците да комуницираат со учител за виртуелен јазик преку Roleplay и да добијат детални повратни информации за правилата околу прашањата што ги решиле или погрешно преку Објасни миФункција за одговор. Моментално е достапен само на курсеви по шпански и француски јазик, но на крајот ќе се прошири и на други јазици.

Исто така види: Што е Screencast-O-Matic и како работи?

Корисниците на Duolingo долго време бараат повеќе повратни информации за нивните одговори на постоечките квизови во апликацијата, а GPT-4 може да го направи тоа со брзо анализирање на тоа што корисниците сфатиле правилно и погрешно и генерира детални објаснувања. „Можеме да испратиме многу контекст до GPT-4 и да кажеме: „Еве што згрешија. Еве што требаше да биде и еве што се обидуваа да направат“, вели Боџ. „И тогаш може да даде навистина убаво, концизно, фактичко објаснување за тоа што се правилата, и не само што се правилата, туку и како тие се применуваат многу конкретно“.

Она што ми беше особено корисно е способноста на оваа функција да го објаснува истиот концепт на повеќе начини со користење на различни примери или објаснувања што се генерирани на барање. Како што знае секој воспитувач, може да биде потребно да се слушне истото објаснето на различни начини за да се кликне новото знаење.

Исто така види: Што е SlidesGPT и како работи за наставници?

Корисниците на Duolingo побараа и тип на ситуациона пракса што сега ја нуди Duolingo Max преку функцијата Roleplay. „Тие сакаат да го научат својот јазик со речник и граматика, но потоа мора да одат да го користат некаде“, вели Боџ. „GPT-4 ни ја отклучи можноста да ги создадеме овие разговори во кои тие ќе можат да се нурнат. На пример, можеби учат шпанскизатоа што сакаат да патуваат во Барселона. Така, можеме да кажеме: „Еј, сега си во кафуле во Барселона, оди и разговарај напред-назад“, за да симулираме како е да го користиш својот јазик во реалниот живот“.

На крајот од сесијата, апликацијата ќе резимира како сте направиле и ќе ви даде повратни информации и предлози за тоа што би можеле да имате

Колку чини Duolingo Max?

Duolingo Max чини 30 долари месечно или 168 долари годишно. Тоа е нов степен на претплата над Super Duolingo, кој чини 7 долари месечно. Бесплатната верзија на Duolingo е исто така достапна.

Работењето на GPT-4 бара толку интензивна компјутерска моќ што пристапот до него во моментов е скап, но многумина во индустријата се надеваат дека тие трошоци наскоро ќе се намалат.

Bodge верува дека технологијата GPT-4 на крајот ќе го зголеми пристапот до јазичното образование. „Сметаме дека всушност ќе биде одлично за правичноста во однос на можноста да ги пренесеме овие искуства на се повеќе и повеќе наши ученици со текот на времето“, вели тој. „Се разбира, ние сме ограничени во моментов бидејќи OpenAI има цена за тоа. Со текот на времето, сакаме да најдеме начини да ја внесеме оваа технологија во повеќе аспекти на производот, без разлика дали тоа е бесплатното искуство или училишното искуство“.

Тој додава дека многу студенти воопшто немаат професори по јазик, па дури и за оние што имаат, наставникот не може секогаш да биде таму. GPT-4 му дозволува на Duolingo да ги пополни тиепразнините поефикасно. „Можете да ги доживеете овие искуства што подобро го повторуваат искуството кога човек учител гледа преку вашето рамо и всушност ви помага со овие работи“, вели тој.

Како настана оваа соработка?

Пред лансирањето на Duolingo Max, Duolingo долго време ја инкорпорираше технологијата за вештачка интелигенција во своите апликации и има врска со OpenAI од 2019 година. GPT-3, претходник на ChatGPT со GPT-3.5, беше се користи од Duolingo веќе неколку години и една од неговите главни функции е да обезбеди повратни информации за пишувањето во апликацијата.

„GPT-3 беше доволно добар за да влезе и да ги направи тие уредувања“, вели Боџ. Сепак, компанијата се обиде да развие чет-бот со GPT-3 кој може да комуницира со студенти и технологијата не беше сосема подготвена за тоа бидејќи може да биде неточна во одговорите.

„GPT-4 е толку многу попрецизен што стапките на точност се доволно високи што ни е удобно да го ставиме ова пред учениците“, вели Боџ. „Навистина тешка работа, особено со учењето јазик, е што се обидувате да ги натерате да разговараат на друг јазик и ги имате сите овие ограничувања. Како да се во кафуле во Барселона, па направете го тоа културно релевантно. Тие исто така се почетници, знаат само минимален речник или граматика, па користете ги само тие концепти. И тогаш, исто така, тоа е Duolingo. Затоа сакаме да го направиме забавно. Така екако, исто така, направете го глупав и чуден“.

Дали Chatbot ќе кажува чудни работи како што понекогаш кажува вештачката интелигенција?

Додека некои модели со вештачка интелигенција славно излегоа од шините, Bodge вели дека Duolingo Max има заштитни мерки против тоа. „Првата е дека сме во многу поконтролиран простор“, вели Боџ. „Ботот мисли дека е во кафуле. Значи, многу е помала веројатноста да се тргнете и да размислите за овие повеќе „таму надвор“ прашања. Другите две работи што ги правиме се дека имаме друг модел на вештачка интелигенција на врвот на влезот на ученикот. Ова е модел што го трениравме заедно со OpenAI и во основа прави умереност за нас. Значи, ако ставите нешто што е или оф-топик или флагрантно или погрешно, и се обидувате да го натерате ботот да излезе надвор од темата, тоа е многу паметен модел со вештачка интелигенција кој може да каже: „Ова се чувствува надвор од темата. Ајде да се обидеме повторно“, и тој бара од ученикот повторно да го напише одговорот.'“

Ако нешто не се случи со овој втор модел со вештачка интелигенција, чет-ботот Duolingo Max GPT-4 исто така е програмиран да управува со разговор назад кон темите за учење јазик.

Како е користењето на Duolingo Max?

Користењето на GPT алатките на Duolingo Max е интересно бидејќи е многу повеќе содржано и фокусирано од другите апликации на GPT-4 што ги истражував. Како таков, има малку помалку wow фактор. Од друга страна, тоа е чекор напред во веќе интерактивната апликација.

Објасни го мојот одговор дава повеќе контексти може да генерира различни примери ако не го разбирате првиот, што е нешто што добар учител од реалниот живот секогаш го прави. Играта со улоги овозможува и многу повеќе практикување во реалниот живот. Можете да пишувате или да зборувате одговори на изговорени прашања, иако разговорот е малку побавен отколку што може да биде со вистински учител. За почетник како мене, тоа покажува колку далеку треба да одам за да можам всушност да разговарам на шпански, но ме импресионираше како тоа ме привлекува малку по малку и има вградени совети за одржување работите се движат дури и кога јас сум јасно малку надвор од мојот елемент.

Мој впечаток е дека ова ќе биде многу корисна алатка за понапредните ученици кои учат јазици кои сакаат да ги тестираат границите на нивниот постоечки речник.

Ако можете да работите со човечки учител покрај апликацијата Duolingo, тоа во моментов може да ви даде дополнителни придобивки, вели Боџ. Целта е апликацијата да продолжи да развива многу од вештините што еден добар учител по јазик би ги довел на маса. „Сè уште има некои работи со кои сакаме да се справиме, но направивме навистина, навистина голем чекор во таа насока“, вели тој.

Откако ги истражив можностите на Duolingo Max, морам да се согласам.

  • Дали Duolingo работи?
  • Што е Khanmigo? Алатката за учење GPT-4 објаснета од Сал Кан
  • Што е Duolingo и како функционира? Совети & засилувач; Трикови
  • Што еDuolingo математика и како може да се користи за предавање? Совети & засилувач; Трикови

За да ги споделите вашите повратни информации и идеи за овој напис, размислете да се придружите на нашата Tech & Учење онлајн заедница тука

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.