Го зедов онлајн курсот за SEL на CASEL. Еве што научив

Greg Peters 05-08-2023
Greg Peters

Интересот за социјално и емоционално учење (SEL) е зголемен во постпандемискиот свет. Во 2022 година, пребарувањата на Google за SEL достигнаа највисоко ниво на сите времиња, според CASEL, непрофитна организација посветена на промовирање на SEL.

За да одговори на овој зголемен интерес, CASEL започна бесплатен едночасовен курс за онлајн учење: Вовед во социјалното и емоционалното учење . Виртуелниот курс има за цел да им помогне на наставниците, родителите и другите засегнати страни да научат повеќе за SEL.

Исто така види: Што е Gradescope и како може да се користи за предавање?

Неодамна го завршив самиот курс за помалку од еден час и го добив сертификатот што го дава. Курсот е наменет за воспитувачи од К-12 и родители на деца на училишна возраст. Како писател и дополнителен професор, јас не спаѓам во ниту една категорија, но сепак го сметам курсот ангажиран и корисен во размислувањето за начините на кои комуницирам со студентите и колегите.

Курсот дава одличен и концизен преглед на тоа што е SEL и подеднакво важно што не е . Самостојната природа и ефикасниот и информативен начин на кој се обезбедуваат информациите го прават ова идеален курс за постојано зафатени едукатори.

Еве пет работи што ги научив.

1. Онлајн курс SEL на CASEL: Што е SEL

Додека на курсот дојдов со добро разбирање за што е SEL , јасната дефиниција што ја дава CASEL сè уште е од помош. Еве го:

Социјален и емотивенучењето (SEL) е доживотен процес на развивање вештини кои ни помагаат да бидеме успешни во училиштето и во сите делови од нашите животи, како што се ефективно комуницирање, градење односи, работа преку предизвици и донесување одлуки кои имаат корист за нас и за другите. Терминот, исто така, често се користи за да се опише како им помагаме на учениците да ги научат и да ги практикуваат овие вештини во опкружувања со поддршка.

2. Петте основни области или компетенции за вештини на SEL

CASEL го опишува SEL во смисла на пет основни области или компетенции за вештини. Читањето на курсот ги дефинира овие како:

Самосвест е како размислуваме за себе и кои сме.

Самоуправувањето е за управување со нашите емоции, мисли и постапки додека работиме кон целите.

Социјалната свест е како ги разбираме другите, како учиме да заземаме различни перспективи и да имаме емпатија кон луѓето, дури и оние кои се различни од нас.

Вештините за врска се како се согласуваме со другите и како формираме трајни пријателства и врски.

Одговорно донесување одлуки е како правиме позитивни и информирани избори. заедница.

Исто така види: Што е Продиџи за образование? Најдобри совети и трикови

3. Четири клучни поставки кои го обликуваат емоционалниот развој

Рамката на CASEL за СЕЛ на ниво на училиште вклучува четири клучни поставки кои го обликуваат социјалниот и емоционалниот развој. Овие се:

 • Училници
 • Училиште општо
 • Семејства и старатели
 • Заедницата во целост

4. Што не е SEL

Во некои кругови, SEL стана политички наелектризиран термин, но овие напади врз SEL често се засноваат на неразбирање за тоа што е тоа. Затоа го најдов овој дел од курсот толку корисен и важен. Јасно стана јасно дека SEL не :

 • одвлекува внимание од академиците. Всушност, се покажа дека обуката за SEL ги зголемува академските перформанси во повеќе студии.
 • Терапија. Иако СЕЛ помага да се изградат вештини и односи кои промовираат здрава благосостојба, тој не е наменет да го заземе местото на здравствената терапија.
 • СЕЛ им помага на учениците да споделат и разберат различни перспективи и да споделуваат идеи. Тоа не учи една перспектива или начин на размислување.

5. Веќе учам СЕЛ

Курсот содржи голем број сценарија за наставниците, родителите и училишните водачи за тоа како тие би можеле да одговорат на потенцијално тешките ситуации со учениците. Овие се корисни за да се помине. Како едукатор, го најдов советот, кој се фокусира на разбирање на различните перспективи и слушање на загриженоста на учениците, го потврди мојот пристап.

Курсот исто така дава можност за размислување за начините на кои многумина од нас веќе го користат SEL во нашите часови и животи. Ова ми беше особено корисно бидејќи го демистифицираше процесоти ме натера да сфатам дека вградувањето на SEL во мојата класа не е нешто што бара долгогодишна обука. Всушност, тоа ме научи дека веќе го користам SEL на многу начини без да го сфаќам тоа. Ова сознание ми помага да видам како можам да бидам понамерен за вградување на повеќе елементи на SEL, како што се саморефлексија и значаен разговор помеѓу студентите и мене, во моите наставни и професионални практики. Тоа е прилично одлична можност за бесплатен курс кој траеше помалку од еден час за да се заврши.

 • Што е SEL?
 • SEL за едукатори: 4 најдобри практики
 • Објаснување на SEL на Родители
 • Поттикнување благосостојба и вештини за социјално-емоционално учење

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.