Што е Socrative и како функционира? Најдобри совети и трикови

Greg Peters 05-08-2023
Greg Peters

Socrative е дигитална алатка која е создадена за наставници и студенти, така што интеракциите за учење можат лесно да се одвиваат онлајн.

Иако постојат многу алатки засновани на квизови во моментов, дизајнирани да помогнат во учењето од далечина, Сократив е многу специфичен. Токму тој фокус на прашања и одговори засновани на квиз го одржува рационализиран за да работи добро и да е лесен за употреба.

Од квиз со повеќекратни избори до анкета со прашања и одговори, им дава на наставниците инстант повратни информации од студентски одговор во живо кој е јасно изложен. Така, од користење во просторијата до учење на далечина, нуди многу моќни употреби за оценување.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за Socrative.

  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Што е Socrative?

Socrative е онлајн платформа дизајнирана да ја подобри дигиталната комуникација на учениците и наставниците. Тоа го прави со нудење систем за учење прашања и одговори што може да го креираат наставниците за нарачана алатка.

Идејата е да се преземат квизови преку Интернет, за учење од далечина и за училница без хартија. Но, најважно е тоа што ова исто така ги прави повратните информации и означувањето блиску до моментот, што заштедува време на наставникот, а истовремено напредува побрзо за учење.

Наставниците можат да го користат Socrative за цело одделение квиз или разделете го часот во групи. Индивидуаленквизовите се исто така опција, што им овозможува на наставниците да работат како што им е потребно за тој предмет.

Наставниците можат да креираат квизови со одговори со повеќекратен избор, вистинити или лажни одговори или одговори со една реченица, од кои сите може да се оценуваат со повратни информации за секој ученик. Има и повеќе групно-конкурентно одговарање во форма на Space Race, но повеќе за тоа во следниот дел.

Како функционира Socrative?

Socrative е достапен на iOS, Android, и апликациите на Chrome, а може да се пристапи и преку веб-прелистувач. Ова го прави лесен за користење за повеќето студенти на речиси секој уред до кој можат да имаат пристап, вклучувајќи го и нивниот сопствен паметен телефон, на пример, што овозможува одговори надвор од класот, доколку е потребно.

Исто така види: Што е Cognii и како може да се користи за предавање?

На студентите може да им се испрати шифра на просторијата што потоа можат да ја внесат за да пристапат до прашања. Одговорите потоа веднаш ќе се регистрираат на уредот на наставникот додека учениците ги поднесуваат своите одговори во живо. Откако сите ќе одговорат, наставникот може да избере да избере „Како направивме?“ икона, која ќе ги прикажува оценките на сите, како што е прикажано погоре.

Наставниците можат да ги приспособат поставките така што учениците да не гледаат поединечни одговори, туку само проценти, за сите да се чувствуваат помалку изложени на часот. Ова помага да се охрабрат оние студенти кои се помалку подготвени да зборуваат на час да одговорат преку оваа дигитална платформа.

Кои се најдобрите карактеристики на Socrative?

Socrative е одличенначин да помогне во градењето комуникациски вештини меѓу учениците и наставниците. Тоа оди подалеку од ова како начин да им се помогне на учениците да размислуваат критички со цел да одговорат на прашања и, потенцијално, да дебатираат за нив со часот потоа.

Оваа алатка може да се усогласи со стандардите на Common Core и со способноста да заштеди резултатите од учениците, е корисен начин за мерење на прогресијата. Бидејќи одговорите на прашањата може да се видат низ целиот клас, ова е корисен начин да се забележат заедно области на кои можеби е потребно повеќе внимание или проучување.

Вселенската трка е колаборативен режим кој им овозможува на тимовите од ученици да одговараат на прашања во темпиран квиз, кој е трка до најбрзите точни одговори.

Исто така види: Што е Јазик! Во живо и како тоа може да им помогне на вашите студенти?

Слободата за креирање квизови е корисна, овозможувајќи им на наставниците способност да понудат повеќе точни одговори, на пример. Ова може да биде одличен начин да се поттикне дебата по завршувањето на квизот.

Режимот за излезни билети е корисна опција за прашања усогласени со стандардите. Овие можат да се направат во последните пет минути од часот, на пример, за да се уверат дека учениците разбрале што е научено на тој час. Знаејќи дека доаѓа на крајот е одличен начин да се фокусирате на учениците за време на часот.

Промптот „Дали сте сигурни“ е корисен начин да се забави учениците за да размислат пред да се обврзат да поднесат одговор.

Колку чини Socrative?

Трошоците за Socrative се прикажани во неколку различни планови,вклучувајќи бесплатни, К-12, училишта и области на К-12 и високото издание.

Планот Бесплатен ви дава една јавна просторија со 50 студенти, испрашување во лет, простор Проценка на трката, формативни проценки, визуелни слики со резултати во реално време, пристап до кој било уред, известување, споделување квиз, пристап до центарот за помош и состојба & засилувач; Заеднички основни стандарди.

Планот K-12 , со цена од 59,99 долари годишно, ви го обезбедува сето тоа плус до 20 приватни соби, тајмери ​​за одбројување на Space Race, увоз на список, врски што може да се споделуваат , ограничен пристап со студентски ID, спојување на квизови, резултати од е-пошта, научна нотација, организација на папки и посветен менаџер за успех на клиентите.

SchoolKit for K-12 Schools & Планот Districts , со цени врз основа на понуда, ви го добива сето горенаведено плус пристап за да дадете дополнителни апликации одобрени од наставници: Showbie, Explain Everything, Hologo, Educreations и Kodable.

The Higher Ед & засилувач; Корпоративниот план , со цена од 99,99 УСД, ви ги добива сите од планот К-12, плус пристап до 200 студенти по соба.

Сокративни најдобри совети и трикови

Прифатете претходна проценка

Работете во живо

Користете ја Space Race во просторијата

  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.