Како најдобро да се искористи мрежата за професионално учење (PLN)

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Како тренер за образовна технологија и окружен персонализиран тренер за учење за средното училиште во областа Верона, во Верона, Висконсин, клучен дел од мојата улога е да ги поддржувам моите колеги додека учат да ја интегрираат технологијата во училницата. Во нашата четврта година како училиште за iPad 1:1 (K-12), направивме голем напредок во нашата дигитална трансформација, а за да го направам тоа, активно работев со наставниците за да развијам лекции и содржини за нашата 1:1 iPad опкружување за да ги задоволи потребите на сите ученици со инкорпорирање на универзален дизајн за принципи за учење.

Лично, открив дека мрежите за професионално учење (PLN) можат да бидат огромна придобивка за наставниците кои сакаат да продолжат да ја развиваат својата пракса во училницата. Јас сум Discovery Educator, Apple Distinguished Educator, Google Innovator и ISTE Arts and Technology PLN Leader, и во секоја од овие PLN научив вредни лекции и направив огромни врски кои ја поддржуваат мојата работа секој ден.

Не можев да ја работам својата работа, или да бидам едукатор или личност што сум денес без мојот PLN. Ако објавам нешто во област што ги познавам членовите на мојот PLN преглед или посета, како што се Твитер, Фејсбук или разни блогови, во рок од 24 часа, можам веднаш да добијам одговори на прашања, да имам споделени ресурси со мене или да имам луѓе волонтирај да ме поддржиш со проект.

Еве пет начини на кои можете веднаш да ставите PLN на работавие:

Користете го вашиот PLN за да соработувате со други или да одговарате на прашања за теми и содржини.

Моите PLN се огромна поддршка за мене, бидејќи ако ми треба соработник на некој проект, или ако Не сум сигурен за проблем или проблем, можам да се обратам до моите PLN за поддршка и одговори. Честопати, одговорите на проблемот или ресурсите за предизвикот со кој се соочувам веќе се решени или пронајдени од еден од моите колеги од PLN.

Користете го вашиот PLN како извор за креативни и ефективни ресурси.

Ми се допаѓа тоа што го споделуваат едукаторите. Неодамна, ми требаше да научам повеќе за тоа како можам да го вградам дигиталното државјанство во различни области на содржина. Осврнувајќи се на социјалните медиуми и моите PLN, веднаш добив одговори. Барајќи нови наставни стратегии за наставниците што ќе ги користат во училницата, се свртев кон мојот PLN и дознав за различни SOS стратегии (Спотлајт на стратегии) ​​кои се наоѓаат во новото искуство за едукација на Дискавери. Едукаторите ги обединува заедничката желба сите ученици да успеат, па ќе откриете дека членовите на PLN секогаш ќе ја споделуваат својата експертиза, страсти и ресурси со вас.

Користете го вашиот PLN за да набавите виртуелни презентери или гости говорници.

Гостите говорници и експертите за содржина се одличен начин студентите да учат од другите ширум светот. Открив дека мојот PLN е изобилен извор на страсни поединци кои сакаат да споделуваат информации преку Google Hangouts или другисофтвер за конференции.

Користете го вашиот PLN за персонализирано професионално учење. Едукаторите по природа се доживотни професионални ученици. Покрај учеството во формалните програми за професионално учење на нивниот училишен систем, многу едукатори преземаат сопствено, самонасочено професионално учење преку нивните PLN. Преку клубови за книги, групи за дискусија, интерактивни курсеви и неделни вебинари, PLN може да биде одлично место за едукаторите кои сакаат да го продолжат своето професионално учење преку нетрадиционални средства. Понатаму, многу организации како Google, Apple и Discovery Education нудат професионално учење.

Исто така види: Најдобри дигитални портфолија за студенти

Користете го вашиот PLN за да ја поддржите или предизвикате вашата перспектива.

Исто така види: Што е Google Classroom?

Лично, сметам дека мојот PLN е прозорец кон поголемата образовна заедница и група која може да ја поддржи или предизвика мојата перспектива. Преку мојот PLN, можам да научам како е да се предава во руралните училишта низ САД или во други делови на светот. Кога ќе научам како другите едукатори ширум светот би пристапиле кон некој проблем или ќе најдат решенија за предизвикувачки прашања, тоа е освежувачко. Без разлика која идеја барам да ја истражам, секогаш можам да сметам на мојот PLN да го предизвика моето размислување и да ми обезбеди начин да се поврзам со другите надвор од мојата организација.

На нашиот почеток на отворањето минатата година, еден од презентерите спомна дека сме подобри заедно. Јас навистинаверувајте во тоа и го применувам тоа на моето образовно патување. PLN се многу информации и професионална поддршка и ги охрабрувам сите мои колеги да најдат PLN што ќе ги поддржи нивните потреби.

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.