Што е ThingLink и како функционира?

Greg Peters 27-08-2023
Greg Peters

ThingLink е моќен начин да се користи технологијата за да се направи образованието попривлечно. Тоа го прави така што им дозволува на наставниците да ја претворат секоја слика, видео или снимена VR од 360 степени во искуство за учење.

Како? Веб-страницата и програмата заснована на апликации овозможуваат додавање икони, или „ознаки“, кои можат да се повлечат или да се поврзат со богати медиуми. На пример, тоа може да значи користење слика од Пикасо, а потоа поставување ознаки на одредени точки што може да се изберат за да понудат текст што објаснува техника или историски точки за таа област на сликата - или можеби врска до видео или приказна што обезбедува уште повеќе детали.

Значи, дали ThingLink е алатка што може да се користи во вашата училница за да помогне уште повеќе да се ангажираат учениците? Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за ThingLink.

  • Што е Google Sheets и како функционира?
  • Што е Adobe Spark for Education и како функционира?
  • Како да поставите Google Classroom 2020
  • Class for Zoom

ThingLink е паметна алатка која го прави прибележувањето на дигиталните ставки супер едноставно. Можете да користите слики, ваши сопствени слики, видеа или интерактивни слики од 360 степени за означување. Со додавање ознаки, можете да им дозволите на учениците да комуницираат со медиумите, извлекувајќи повеќе детали од нив.

Моќта на ThingLink е во неговата способност да привлече толку многу форми на богати медиуми. Врска до корисна веб-локација, додајте го вашиот сопствен вокалпотсетници, поставете слики во видеа и многу повеќе.

Меѓутоа, ThingLink не е само за наставниците. Исто така, може да биде корисна алатка за креирање и поднесување труд, охрабрувајќи ги учениците да вклучат различни извори на информации и сето тоа да го преклопат во еден кохерентен проект.

ThingLink е достапен онлајн, а исто така и преку апликации за iOS и Android. Бидејќи податоците се складирани во облакот, тие овозможуваат користење со мал ефект на уредите и лесно се споделуваат со едноставна врска.

ThingLink ви овозможува да започнете со или слика од уредот што го користите или од интернет. Ова исто така важи и за видеата и за снимките од 360 степени VR. Откако ќе ја изберете основната слика, тогаш ќе можете да започнете со означување.

Изберете нешто на сликата што сакате да ја означите, допрете ја и потоа внесете текст, допрете го микрофонот за да снимите аудио белешка , или залепете врска од надворешен извор. Потоа можете да ја уредите ознаката за да покажете што е достапно со иконите за слики, видеа, врски и друго.

Исто така види: Преглед на производот: StudySync

Додајте онолку или онолку ознаки колку што е потребно и ThingLink ќе зачувајте го вашиот напредок додека одите. Кога ќе завршите, ќе видите икона за поставување додека проектот се поставува на серверите на ThingLink.

Потоа треба да можете да ја споделите врската, што ќе ги однесе сите што ќе кликнат на неа на веб-локацијата ThingLink, така што нема да им треба сметка за да го користат проектот онлајн.

Покрај системот за означување кој добро функционира за подобрување на медиумите со ниво на длабочина што прави типичните презентации на слајдшоу да се чувствуваат многу застарени, ThingLink има и моќна јазична алатка.

Исто така види: Што е Seesaw за училишта и како функционира во образованието?

Од означување на мапи и графикони за создавање приказни во слики, ова има огромен наставен потенцијал и е ограничен само од креативноста на лицето што ја користи алатката. Ова создава одлична алатка за формативно оценување, собирање на учењата од одреден временски период, идеално за употреба пред квиз, да речеме.

Бидејќи содржината може да биде многу графичка, им овозможува на проектите на ThingLink да го надминат јазикот, правејќи проекти достапни преку комуникациските бариери. Сепак, постои и Immersive Reader, како што се нарекува, кој овозможува текстот да се прикажува на повеќе од 60 јазици. Ова дури нуди корисни упатства кодирани во боја кои прикажуваат именки, глаголи, придавки и така натаму - што може да се активираат по потреба.

Алатката за виртуелна реалност е одличен начин да прикаже обиколка со водич низ област без потреба од вистинско присуство на наставник или физичко патување до местото. Ученикот може да погледне од внатрешноста на сликата на VR, избирајќи нешто што е интересно за да добие повеќе информации по потреба. Ова ги одзема временските притисоци од студентите и овозможува многу извонредно учење за поединецот.

Интеграцијата со Microsoft значи дека е можно да се постават ставки на ThingLinkдиректно во видео состаноците на Microsoft Teams и документите на OneNote.

Одете на платената верзија и ова исто така ќе поддржи заедничко уредување кое е идеално за студентски проекти, особено во случај на учење од далечина.

8>Колку чини ThingLink?

Цената на ThingLink е во три нивоа:

Бесплатно : Ова е дизајнирано за наставници, овозможувајќи им интерактивно уредување на слики и видео за неограничено ставки, како и создавање виртуелна турнеја, ограничени на 1.000 прегледи годишно.

Премиум (35$/годишно): Наменета за употреба во училница со ограничување од 60 ученици (2$ по дополнителен ученик) , заедничко уредување, отстранување на логото на ThingLink, најавувања на Microsoft Office и Google, интеграција на Microsoft Teams, 12.000 прегледи годишно и статистика за ангажирање.

Училишта и области на претпријатија (1.000$/годишно): Дизајниран за пошироко усвојување, ова ниво вклучува и профили на организацијата, офлајн гледање, поддршка и обука, SAML поддршка за еднократно најавување, LMS поврзување преку LTI и неограничени прегледи.

  • Што е Google Листови и како функционира?
  • Што е Adobe Spark for Education и како функционира?
  • Како да поставите Google Classroom 2020
  • Класа за зумирање

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.