Што е ClassDojo? Совети за настава

Greg Peters 31-07-2023
Greg Peters

ClassDojo е дигитално место што ги поврзува наставниците, учениците и семејствата сите во еден простор. Тоа може да значи лесно споделување на работата, но и подобра комуникација и следење насекаде.

Најосновно ова е платформа за споделување фотографии и видеа од часовите помеѓу родителите, наставниците и учениците. Но, тоа не е единствено - она ​​што го прави посебно е можноста за додавање пораки исто така. Со повеќе од 35 јазици поддржани со паметни преводи, ова навистина има за цел да ги отвори линиите на комуникација помеѓу домот и класот.

Фактот ClassDojo е потполно бесплатен, исто така, додава привлечност за сите што можеби размислуваат да го користат. Наставниците можат полесно да го споделат напредокот на учениците со старателите и да комуницираат за да го следат и планираат напредокот и интервенциите по потреба, во живо.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за ClassDojo за наставници, ученици и семејства.

Исто така види: Најдобри лаптопи за студенти
  • Нов почетен комплет за наставници
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Што е ClassDojo?

ClassDojo е дигитална платформа за споделување која им овозможува на наставниците да го документираат денот на час и да го споделат со семејствата преку веб-прелистувач, така што речиси секој уред може да пристапи до содржината - од едноставен паметен телефон до лаптоп компјутер. Сè додека има прелистувач, може да се гледаат фотографии и видеа.

Услугата за пораки на ClassDojo е уште една голема привлечност бидејќи им овозможува на родителите и наставниците дакомуницирајте преку коментирање на фотографии и видеа и директно испраќање пораки. Преведувачката услуга која нуди повеќе од 35 јазици е одлична алатка бидејќи им овозможува на наставниците да внесуваат текст на нивниот мајчин јазик и сите родители и старатели да го читаат на својот.

ClassDojo им овозможува на наставниците да работат со класот и од далечина, вклучително и да обезбедуваат активности за учениците, да вршат задачи и да споделуваат лекции. Учениците можат да заработат доџо поени врз основа на нивното однесување, дозволувајќи им на наставниците да ја користат апликацијата за да поттикнат позитивно однесување на учениците.

Како функционира ClassDojo?

Наставниците можат да го користат својот паметен телефон или таблети за да фотографираат и да споделуваат видеа во училницата со помош на ClassDojo. Ова може да биде фотографија од завршена работа со оценки, видео од студент кој објаснува задача или можеби хипотеза напишана за научна лабораторија.

Наставниците можат да им доделат активности на учениците во форма на видеа, тестови, слики или цртежи. Кога учениците ќе ја поднесат работата, таа потоа ја одобрува наставникот пред да биде објавена на профилот, кој потоа може да го види семејството. Овие задачи потоа се зачувуваат и се евидентираат, следејќи го ученикот од одделение до одделение, за да се обезбеди широк преглед на напредокот.

ClassDojo е исто така за употреба во училницата, доделувајќи позитивни вредности на класот и како области на кои им треба работа. На пример, студентот може да добие позитивен, какокако „добра тимска работа“, но потоа може да му се даде и известување за работа за потребите за без домашна работа, да речеме.

Однесувањето се оценува со број што наставникот може да го избере, од еден до пет поени. Негативното однесување исто така се мери на скала од минус еден до минус пет поени. Учениците потоа се оставени со резултат на кој можат да работат на подобрување. Исто така, обезбедува резултат на прв поглед и за наставникот и за родителите за следење на напредокот на учениците.

Наставниците можат рачно да го пополнат списокот на часовите во апликацијата или со повлекување имиња од документите Word или Excel, на пример. Секој студентски профил потоа добива уникатен лик од цртан филм чудовиште - тие може да се доделат по случаен избор, за леснотија. Наставниците потоа можат да ги поканат родителите со печатење и испраќање покани или преку е-пошта или текстуална порака, за што е потребен единствен код за приклучување.

Кои се најдобрите карактеристики на ClassDojo?

ClassDojo е многу лесна за употреба платформа, со страницата на наставникот поделена на три секции: Училница , Класа приказна и Пораки .

Првиот, Училница , им овозможува на наставниците да ги следат поените на часовите и поединечните бодови на учениците и да генерираат извештаи. Наставниците можат да се нурнат во аналитиката овде, гледајќи го извештајот за присуство или показателите за однесувањето на целата класа. Потоа, тие можат да ги филтрираат резултатите по време и да ги видат сите во податочна крофна или табела.

Класа приказна им овозможува на наставниците да објавуваат слики, видеа и пораки зародителите и старателите да видат што се случува на часот.

Messages овозможува наставникот директно да комуницира со целото одделение, индивидуалните ученици и родителите. Тие се испраќаат или како е-пошта или како порака во апликацијата, а родителите можат да одлучат како сакаат да контактираат со нив.

Пристапот на семејството е возможен преку веб-локацијата или апликацијата за iOS и Android. Тие, исто така, можат да ја видат податочната крофна со метрика за однесувањето на децата прикажани со текот на времето, како и приказната за часовите, плус да се вклучат преку Messages. Тие исто така можат да прегледуваат повеќе ученички сметки, идеални за семејства со повеќе од едно дете во исто училиште.

За студентите, пристапот е возможен преку веб-страницата каде што можат да го видат својот профил на чудовиште и да го видат резултатот врз основа на освоените или изгубените поени. Иако тие можат да го видат сопствениот напредок со текот на времето, нема пристап до другите ученици бидејќи тука не се работи за конкурентност со другите, туку со самите себе.

Колку чини ClassDojo?

ClassDojo е бесплатно . Сосема бесплатно, за преземање и користење. Изгледа тешко да се поверува, но компанијата е основана со визија на секое дете на планетата да му овозможи подобар пристап до образование. Ова е нешто што компанијата е посветена да го нуди засекогаш.

Па, како е бесплатен ClassDojo? Дел од структурата на компанијата вклучува персонал посветен конкретно на собирање средства за да може услугата да се нуди бесплатно.

ClassDojo Beyond School е друга опција, која ја плаќаат семејствата. Ова нуди дополнителни искуства и ги поддржува трошоците за основната бесплатна услуга. Плаќањето за ова им дава можност на семејствата да ја користат услугата надвор од училиште, создавајќи точки за повратни информации за работа на градење навики и развој на вештини. Достапен е како седумдневен бесплатен пробен период и може да се откаже во секое време.

Исто така види: Десет бесплатни ресурси за учење базирани на проекти кои ќе ги стават студентите во центарот на учењето од Мајкл Горман

ClassDojo нема рекламирање од трета страна. Сите информации за класот, наставникот, ученикот и родителите се чуваат приватни и не се споделуваат.

Најдобри совети и трикови за класа доџо

Поставете цели

Користете резултатите „податоци од крофна“ за да ги мотивираат учениците преку создавање награди врз основа на постигнување одредени нивоа -- кои тие можат да ги следат во текот на неделата.

Следете ги родителите

Видете кога родителите сте се најавиле, така што ако испраќате „белешка“ дома, ќе знаете кога навистина е прочитана.

Преземете физички

Потпечатете физички графикони со информации како како дневни цели, нивоа на поени, па дури и награди засновани на QR-код, сите да се постават низ училницата.

  • Што е Adobe Spark for Education и како функционира?
  • Како да поставите Google Classroom 2020
  • Најдобрите дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.