Што е Кахут! и како тоа функционира кај наставниците? Совети & засилувач; Трикови

Greg Peters 31-07-2023
Greg Peters

Кахут! е дигитална платформа за учење која користи игри во стил на квиз за да им помогне на учениците да учат така што информациите ќе бидат ангажирани на забавен начин.

Како едно од најголемите имиња во учењето базирано на квиз, импресивно е што Kahoot! сè уште нуди бесплатна платформа за користење, што ја прави многу достапна за наставниците и студентите. Тоа е исто така корисна алатка за хибридна класа која користи и дигитално и учење базирано во училница.

Услугата базирана на облак ќе работи на повеќето уреди преку веб-прелистувач. Тоа значи дека ова е достапно за учениците на час или дома користејќи лаптопи, таблети и паметни телефони.

Бидејќи содржината е категоризирана, го олеснува таргетирањето на наставната возраст или содржината специфична за способноста за наставниците -- помага да се допре до учениците на многу нивоа.

Овој водич ќе ги изложи сè што треба да знаете за Kahoot! вклучувајќи неколку корисни совети и трикови, за да можете да го извлечете максимумот од дигиталната алатка.

  • Што е Google Classroom?
  • Како да Користете Google Jamboard, за наставници
  • Најдобри веб-камери за далечинско образование

Што е Kahoot!?

Kahoot ! е квиз-платформа базирана на облак која е идеална за студенти и наставници. Бидејќи платформата базирана на игри ви овозможува да креирате нови квизови од нула, можно е да бидете креативни и да нудите опции за учење нарачана за учениците.

Исто така види: netTrekker пребарување

Kahoot! нуди повеќе од 40 милиони игри веќе создадени тоасекој може да пристапи, што го прави брз и лесен за почеток. Идеален за хибридно или учење на далечина, кога времето и ресурсите се на највисоко ниво.

Since Kahoot! е бесплатен, едноставно бара да се креира сметка за да започнете. Студентите можат да користат Kahoot! на повеќето уреди од која било локација со интернет конекција.

Како функционира Kahoot! работа?

Најосновно, Kahoot! нуди прашање, а потоа опционални одговори со повеќекратен избор. Ова може да се подобри со богати медиуми како што се слики и видеа за да се додаде поголема интерактивност.

Додека Kahoot! може да се користи во училницата, идеален е за далечинско учење. Можно е наставниците да постават квиз и да чекаат да ги видат резултатите додека учениците го завршуваат. Или може да спроведат квиз организиран во живо користејќи видео - со апликации од трети страни како што се Зум или Среќавајте - за да бидат таму додека студентите се справуваат со предизвиците.

Додека постои квиз-режим заснован на тајмер, можете исто така да изберете да го исклучите. Во тој пример, можно е да се постават посложени задачи за кои е потребно време за истражување.

Наставниците исто така можат да ги прегледаат резултатите и да извршат аналитика од извештаите за игри за формативни проценки за подобро да го проценат напредокот што е постигнат на часот.

За да започнете, одете на getkahoot.com и регистрирајте се за бесплатна сметка. Изберете „Регистрирај се“, потоа изберете „Наставник“ по што следи вашата институција било да е тоа „училиште“, „високо образование“ или„училишна администрација“. Потоа можете да се регистрирате користејќи ја вашата е-пошта и лозинка или со сметка на Google или Microsoft - идеално ако вашето училиште веќе користи Google Classroom или Microsoft Teams .

Откако ќе се регистрирате, можете да започнете да правите свој квиз или да користите една од многуте веќе создадени опции. Или одете на малку од двете, градејќи нов квиз, но користејќи ги опциите за прашања од половина милион што се веќе достапни на Kahoot!

Добијте ги најновите вести за edtech доставени до вашето сандаче овде:

Кој може да користи Kahoot!?

Од Kahoot! е онлајн, ќе работи на повеќето уреди, вклучувајќи лаптопи, таблети, паметни телефони, Chromebook и десктоп машини. Работи онлајн во прозорец на прелистувач, како и во форма на апликација, со достапни верзии за iOS и Android.

Кахут! работи со Microsoft Teams , овозможувајќи им на наставниците полесно да споделуваат предизвици. Во премиум или про верзиите, ова обезбедува повеќе опции, како што е можноста за ко-креирање на Kahoots со колегите.

Кои се најдобрите Kahoot! карактеристики?

Ghost

Ghost е одлична карактеристика што им овозможува на учениците да играат против нивните претходни високи резултати, правејќи игра од подобрување на перформансите. Ова ви овозможува да одите преку квиз повеќе од еднаш и да помогнете да бидете сигурни дека информациите ќе влезат на подлабоко ниво.

Анализа

Подобрете ја секоја од нивразбирањето на ученикот со користење на аналитиката на резултатите за да се види кој ученик се борел и со што, за да можете да му помогнете во таа област.

Копирај

Искористете ја богатство на квизови создадени од други едукатори и веќе достапни на Kahoot!, кои се достапни за слободно користење. Можете дури и да комбинирате повеќе Kahoots за врвен квиз.

Прво проценете ги учениците

Квизот Kahoot може да биде одличен начин да се провери знаењето на учениците пред да започнете да предавате предмет да помогне да се избегне да се направи премногу поедноставен или премногу комплициран за часот.

Користете медиуми

Додавајте видеа директно од YouTube многу лесно. Ова е одличен начин учениците да гледаат и учат, знаејќи дека ќе бидат испрашувани по завршувањето на видеото. Можете исто така да додавате слики и, во случајот со апликацијата за iOS, свои цртежи.

Кахут! најдобри совети и трикови

Водете го часот

Поставете квиз на почетокот на часот и приспособете ја вашата настава за таа лекција врз основа на тоа како секој прави, дозволувајќи ви да ја прилагодите на секој ученик по потреба.

Заштедете време со претходно напишано

Користете прашања што се веќе во Kahoot! за да изградите персонализиран квиз, но без да одвоите време за да го напишете секое прашање -- пребарувањето работи добро овде.

Играјте со духови

Оставете учениците создаваат

Исто така види: Што е Flip како функционира за наставници и студенти?

Нека вашите ученици да создадат свои квизови за споделување на часот, помагајќидругите учат, но исто така ви покажуваат колку знаат за да создадат.

  • Што е Google e Classroom?
  • Како да се користи Google Jamboard, за наставници
  • Најдобри веб-камери за далечинско учење

За споделување повратни информации и идеи за оваа статија, размислете да се придружите на нашата Tech & Учење онлајн заедница .

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.