Што е Гимкит и како може да се користи за настава? Совети и трикови

Greg Peters 07-08-2023
Greg Peters

Gimkit е платформа за играње дигитални квизови базирани на апликации што може да ја користат наставниците и учениците за учење. Ова се однесува и на часовите и на домашните ситуации.

Идејата за Гимкит настана преку ученик кој работеше на средношколски проект. Бидејќи учењето засновано на игри му било особено привлечно, тој дизајнирал апликација за која мислел дека најмногу би сакал да ја користи на часовите.

Сегашната многу исчистена и добро претставена верзија на тој проект е апликација која нуди Учењето базирано на квиз на неколку начини, па дури и има повеќе игри кои ќе додадат дополнителни начини за вклучување. Тоа е секако забавен начин за учење, но дали ќе работи за вас?

Затоа, прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за Gimkit во образованието.

  • Што Дали е Quizlet и како можам да предавам со него?
  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Што е Gimkit?

Gimkit е дигитална квиз игра која користи прашања и одговори за да им помогне на учениците да учат. Платформата може да се користи преку мноштво уреди и, корисно, може да се користи од студентите на нивните сопствени паметни телефони, таблети или лаптопи.

Ова е многу минимален и лесен за користење систем што е создаден од и одржувани од студенти. Како таков, тој е многу достапен за возрасната група К-12, со интуитивни контроли.

Како што можете да видите погоре, прашањата се јасни со опции за одговори со повеќекратен изборво кутии кои користат многу бои за јасност. Учениците можат да поднесат прашања што наставникот може да дозволи да се појават во играта што се игра.

Ова нуди игри на целата класа, игри во живо или индивидуални, со студентско темпо, за да може да се користи како училница алатка, но и како уред за домашна задача. Системот на награди помага да се задржат учениците ангажирани за да сакаат да се вратат за повеќе.

Како функционира Gimkit?

Откако ќе се пријави за Gimkit, наставникот може да започне веднаш. Регистрирањето е едноставно затоа што може да се користи е-пошта или сметка на Google - ова им го олеснува на училиштата веќе поставени на тој систем. Ова е особено случај за увоз на список. Откако ќе се увезе списокот, на наставниците им е можно да доделат индивидуални квизови, како и режими во живо на целата класа.

Учениците можат да се приклучат на класна игра преку веб-страницата или покана за е-пошта. Или тие можат да користат код што може да се сподели преку платформата LMS по избор на наставникот. Сето ова се контролира преку централната сметка на класот што ја води наставникот. Ова овозможува не само контроли на играта, туку и оценување и аналитика на податоци - но повеќе за тоа подолу.

Игрите може да се одржуваат во живо, за време на кои учениците поднесуваат прашања на кои наставникот ги модерира, а другите одговараат. Ова може да функционира добро ако квизот е проектиран на главниот екран за секој да работи како класа. Можна е соработка во групи илисе натпреваруваат еден против друг. Бидејќи има пет студентски ограничувања на бесплатната верзија, опциите за големиот екран или групните функционираат добро.

Кои се најдобрите карактеристики на Gimkit?

Gimkit нуди режим KitCollab кој им овозможува на студентите да помогнат во градењето квизот со наставникот пред да започне играта. Ова може да биде особено корисно кога класот е поделен во групи и кога предизвикот да се дојде до навистина тешки, но корисни прашања функционира во корист на сите.

Комплетите, како што се нарекуваат квиз-игрите, може да се креираат од почеток, да се увезат од Quizlet , да се увезат како CSV-датотека или да се изберат од сопствената галерија на платформата каде што можете да ги менувате за вашата употреба.

Кредитите во играта се одличен начин да ги задржите студентите ангажирани. За секој точен одговор се доделува оваа виртуелна валута. Но, добијте погрешен одговор и тоа буквално ќе ве чини. Овие кредити може да се користат за инвестирање во засилувања за зголемување на резултатот и други надградби.

Милиони комбинации им овозможуваат на учениците да работат на сопствените сили и да го градат својот индивидуален профил. Напојувањата вклучуваат можност да се користи втора шанса или да се добие поголем потенцијал за заработка по точен одговор.

Исто така види: Што е JeopardyLabs и како може да се користи за настава? Совети и трикови

Достапни се повеќе од десет игри, а се работи за повеќе за додавање дури поголемо потопување во квизовите. Тука спаѓаат „Луѓето против зомби“, „Катот е лава“ и „Не верувај никому“ (игра во детективски стил).

Иако игрите во живо се одлични закласа, способноста да се додели работа со темпо на учениците е идеална за домашна работа. Сè уште може да се одреди краен рок, но студентот треба да одлучи кога ќе заврши. Овие се нарекуваат задачи и се оценуваат автоматски.

Наставниците можат да ја користат нивната контролна табла за да го видат напредокот на учениците, заработката и поформативните податоци кои можат да бидат корисни при одлучувањето на што да работат следно. Една одлична карактеристика овде е мерката за тоа како учениците се справиле во играта што е одвоена од нивната академска способност во задачата. Идеален за оние кои можеби ги знаат одговорите, но се борат со играта.

Колку чини Gimkit?

Gimkit е бесплатен за почеток, но има ограничување од пет студенти по игра.

Gimkit Pro се наплаќа по 9,99 долари месечно или 59,98 долари годишно . Ова ви дава неограничен пристап до сите режими и можност за креирање задачи (репродукција асинхроно) и прикачување и аудио и слики во вашите комплети.

Исто така види: Преглед на искуство во образованието на Дискавери

Најдобри совети и трикови Gimkit

Класот на KitCollab

Оставете го класот да направи квиз користејќи ја одликата KitCollab освен сите да поднесат прашање на кое не го знаат одговорот - осигурете се дека сите ќе научат нешто ново.

Преттестирајте го часот

Користете го Gimkit како алатка за формативно оценување. Создадете пред-тестови за да видите колку добро учениците го знаат предметот или не, пред да планирате како сакате да го предавате часот.

Добијте групи бесплатно

Заобиколете гоплаќаат ограничувања со тоа што учениците ќе споделуваат уред во групи или ќе ја користат таблата за да ја проектираат играта за напор на целата класа.

  • Што е Quizlet и како можам да предавам со него?
  • Топ страници и апликации за математика за време на учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.