Заштитени твитови? 8 пораки што ги испраќате

Greg Peters 14-07-2023
Greg Peters

Она што го прави Твитер уникатен е тоа што за разлика од некои други платформи за социјални медиуми како што се Фејсбук, Инстаграм или Снепчет, кои генерално се дизајнирани да останат поврзани со оние што ги познавате лице в лице, Твитер е место каде што се оди за да се поврзете со други со кои можеби никогаш не сте се запознале, но споделувате идеја, страст или интерес.

Луѓето на Twitter или Tweeps, може да се најдат едни со други користејќи специфичен хаштаг, или можеби сите тие се обожаватели на славна личност или производ. Следбениците на таа славна личност или производ можат да се најдат еден со друг. Можете исто така да бидете додадени на список со други како вас, на пример, јас сум вклучен во списоците на #EdTech блогери. Можете да ја доживеете магијата на глобалните врски и мрежата што ја обезбедува Twitter само ако вашите твитови се незаштитени. Заштитата на твитови едноставно не е нешто што го правите на Твитер. Дури и овој човек кој напиша парче за PC Magazine за тоа зошто ги штити своите твитови, не го прави тоа повеќе.

Исто така види: Најдобри бесплатни часови и активности за кодови

Бидејќи поврзувањето поради идеи, страсти и интереси е примарна цел на Твитер, кога некој има сметка што го спречува да го стори тоа, некои црвени знамиња се креваат на оние што ќе наидат на вашата сметка.

Што мислат луѓето кога ги заштитувате твитовите?

  1. Со кого се скарала оваа личност? Можеби сте ги заштитиле вашите твитови затоа што сте биле во жестока дебата со некој со кој повеќе не сакавте да комуницирате, па затоа не го следевтеоваа личност и ги заштити вашите твитови за да не можат да ги видат.
  2. Што крие оваа личност? Можеби сте твитнале нешто поради што се срамите и сакате да ги скриете вашите зборови од другите. Можеби сте вклучени во нешто провокативно или политички некоректно и не сакате другите да знаат.
  3. Кого демне оваа личност? Зошто би се приклучиле на социјална платформа дизајнирана да се поврзува и да се вмрежува, но да ги блокира другите да се поврзат со вас. Кога ги заштитувате вашите твитови, вие на Твитер гледате што зборуваат сите други, но им вртите грб на поединци кои би можеле да бидат заинтересирани за вашите придонеси.
  4. Кој ја демне оваа личност? Можеби има некој што сакате да го избегнете за да ги заштитите вашите твитови за да не можат да ве видат, но зошто? Само блокирајте ја таа личност. Ако мислите дека можеби сè уште можат да ги видат вашите твитови преку лажна сметка, секако, ќе можат ако сакаат да поминат низ неволјата. Тие исто така може да побараат од еден од вашите следбеници да направи скриншот од вашите твитови. Ако навистина сте загрижени за таа личност, наместо тоа, можеби ќе сакате да ја суспендирате вашата сметка и да ги повикате властите.
  5. Која е оваа личност се обидува да избегне: Некои луѓе се вознемирени кога луѓе со кои не сакаат да се дружат ги следат, па затоа ги штитат нивните твитови. Наместо тоа, размислете дека можеби имате некои мудри зборови кои ќе го инспирираат овој несолетен следбеник.Можеби тие само бараат да ви продадат нешто? Секогаш можете да ги блокирате или игнорирате.
  6. Оваа личност (или некој што го познава) нема доверба, ќе твита одговорно: Можеби оваа личност има родител или партнер на кој не му верува да не праќаат неодговорен твит како „Уживам во одморот. Ќе ми недостига мојата празна куќа цела недела“. Или можеби не можете да си верувате дека нема да дадете погрдна забелешка. Ако сте почитувана личност која споделува интересни идеи и ресурси, нема да имате од што да се плашите.
  7. Оваа личност мора да биде почетник: Ако не сте борец или крие, мора да си почетник бидејќи само почетниците би се спречиле да ја искусат моќта на Твитер.

  8. Оваа личност не е во контакт: Ја започнавте вашата сметка пред неколку години. Не знаев што правиш, па ги заштитивте вашите твитови, а потоа тврдевте дека Твитер е бескорисен затоа што никој не се поврзува со вас како со сите други. Ретко ја користите вашата сметка. Не ја гледаш поентата. Но, тоа не е изненадување кога ги заштитувате вашите твитови. Ги спречивте сите да ги запознаат вашите идеи.

Што мислите кога ќе наидете на заштитени твитови? Дали има нешто што не сум го вклучил? Дали вие или некој што го познавате ги заштитувате вашите твитови од различна причина од оние наведени погоре? Ве молиме споделете во коментари.

Исто така види: Што е Опис и како може да се користи за предавање?

пишува Лиза Нилсенза и зборува со публиката ширум светот за иновативно учење и често е покриена од локалните и националните медиуми за нејзините ставови за „Учење водено од страст (не податоци), „Размислување надвор од забраната“ за да се искористи моќта на технологијата за учење и користејќи ја моќта на социјалните медиуми за да им обезбеди глас на воспитувачите и учениците. Г-ѓа Нилсен работи повеќе од една деценија во различни капацитети за да го поддржи учењето на вистински и иновативни начини кои ќе ги подготват учениците за успех. Покрај нејзиниот наградуван блог, The Innovative Educator, пишувањето на г-ѓа Нилсен е прикажано на места како што се Huffington Post, Tech & Учење, ISTE Connects, ASCD Wholechild, MindShift, Leading & засилувач; Learning, The Unplugged Mom, и е автор на книгата Teaching Generation Text.

Одрекување: информациите споделени овде се строго на авторката и не ги одразуваат мислењата или поддршката на нејзиниот работодавец.

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.