Најдобри бесплатни часови и активности за кодови

Greg Peters 03-10-2023
Greg Peters

Часот на кодот се одржува секоја година за време на Неделата на образованието за компјутерски науки, 5-11 декември. Дизајниран е да ги возбудува децата за кодирање преку кратки, пријатни лекции, обично базирани на дигитални игри и апликации. Сепак, можете исто така да предавате кодирање и компјутерска логика со „исклучени“ аналогни лекции, од кои некои се наведени подолу.

Не само што овие ресурси на Hour of Code се бесплатни, туку и сите се лесни за употреба бидејќи повеќето не не бара сметка или најавување.

Најдобри бесплатни часови за кодови и активности

Час за кодни активности

Од иновативната непрофитна Code.org, ова богатство на час на Лекциите и активностите за кодови е веројатно единствениот најкорисен извор на интернет. Секоја активност е придружена со водич за наставник и вклучува неприклучени активности, планови за часови, проширени проектни идеи и истакнати креации на учениците. За преглед на Hour of Code во училницата, прво прочитајте го водичот како да се направи. Не сте сигурни како да предавате компјутерски науки без компјутер? Проверете го целосниот водич на Code.org за исклучено кодирање, Основи на компјутерски науки: лекции без струја.

Code Combat Game

Фокусирана на Python и javascript, CodeCombat е програма за компјутерска наука усогласена со стандарди која нуди бесплатни активности Hour of Code кои се идеални за деца кои сакаат игри. Активностите се движат од почетник до напредни, така што секој може да се вклучи.

Наставниците плаќаат Час за наставницина Ресурси на кодот

Добра колекција на бесплатни лекции и активности за час на кодот, создадени и оценети од вашите колеги наставници. Истражете ја роботиката за почетници, кодирањето на джинджифилово, исклучените загатки за кодирање и многу повеќе. Пребарувајте по предмет, оценка, тип на ресурси и стандарди.

Google for Education: CS First Unplugged

Можеби ќе се изненадите кога знаете дека не му треба компјутер или дигитален уред — па дури и електрична енергија — за да студира компјутерски науки. Користете ги овие лекции и активности на Google Computer Science First Unplugged за да ги воведете принципите на компјутерската наука, на англиски и шпански.

Set it Straight Game

Изградена од кодери од работилницата на Google за експериментални производи, Grasshopper е бесплатна апликација за Android и десктоп програма за почетници од која било возраст да учат кодирање.

Проекти отворени со глушец

Од непрофитната организација Mouse Create, оваа самостојна страница му овозможува на секој корисник брзо да започне проект за компјутерска наука, со теми кои се движат од 3D Space Model до дизајн на апликации за да престане -анимација со движење. Не е потребна сметка за започнување проект; сепак, многу од проектите се поврзуваат со други сајтови, како што е scratch.edu, за кои е потребна бесплатна сметка. Како и добро развиените планови за часови, овие проекти вклучуваат многу детали, позадина и примери.

Час на код: едноставно шифрирање

Претходно доменот на војската и шпионите, шифрирањето сега еважен дел од модерниот живот за секој кој користи дигитален уред. Оваа едноставна загатка за шифрирање започнува на најниско ниво и се развива во сложеност. Забавно и едукативно.

Бесплатна игра со коцки со упатства за Python

Наменета за ученици на возраст од 11+ кои веќе имаат основни познавања за Python, овој комплетен туторијал за кодирање завршува со забавна игра со коцки во која можат да уживаат сите возрасти.

Упатство за едноставно гребење за деца: Кодирајте игра за слетување ракета

Одличен вовед во кодирањето со блок програмскиот јазик Scratch.

Кодирајте танцова забава

Натерајте ги вашите ученици да се движат и да се вртат додека учат како да кодираат. Вклучува водич за наставникот, планови за часови, истакнати ученички креации и инспиративни видеа. Нема уреди? Нема проблем - користете ја верзијата Dance Party Unplugged.

Кодирајте ја вашата сопствена Flappy игра Нурнете директно во кодирање базирано на блокови со едноставен и забавен предизвик од 10 чекори: Направете Flappy да лета.

Вовед во App Lab

Создадете свои апликации со алатките и упатствата на App Lab.

Градење на Star Wars Galaxy со код

Исто така види: Што е Wakelet и како работи?

Децата влечете и спуштајте блокови за учење JavaScript и многу други програмски јазици. Започнете со објаснувачките видеа или одете директно на кодирањето. Не е потребна сметка.

Водич за полето за компјутерски науки

Овој бесплатен програмски ресурс за средношколци вклучува водич за наставници, водичи за наставни програми и интерактивни лекции. Првично развиен заУчилишта во Нов Зеланд, но сега прилагодени за употреба низ целиот свет.

Др. Seuss’ The Grinch Coding Lessons

Дваесет лекции за кодирање со зголемена тежина го прикажуваат Grinch и сцени од саканата книга.

FreeCodeCamp

За напредните ученици, оваа страница обезбедува повеќе од 6.000 бесплатни курсеви и упатства кои доделуваат кредити по завршувањето.

Girls Who Code

Бесплатни JavaScript, HTML, CSS, Python, Scratch и други лекции за програмирање што учениците, родителите и воспитувачите можат да ги завршат дома.

Google for Education: Практични активности со наставни видеа

Едночасовни активности кои користат кодирање за да ги трансформираат обичните аспекти на наставната програма во учење компјутерски науки.

Кан Академија: Користење час на код во вашата училница

Чекор-по-чекор водич за бесплатните ресурси Час на код од Академијата Кан, вклучувајќи програмирање со JavaScript, HTML, CSS и SQL.

Hour of Code со Kodable

Бесплатни игри, лекции и работни листови Hour of Code. Создадете сметка на наставникот за да го следите напредокот на ученикот.

MIT App Inventor

Корисниците создаваат сопствена мобилна апликација со програмски јазик базиран на блокови. Треба помош? Пробајте го упатството за учител Hour of Code.

Microsoft Make Code: Практично образование за компјутери

Забавни проекти кои користат и блок и текстуални уредници за ученици од сите возрасти. Не е потребна сметка.

Скреч: станете креативни соКодирање

Не е потребна сметка за да започнете со кодирање на нови светови, цртани филмови или летечки животни.

Scratch Jr

Исто така види: Алатки и апликации за образование на Google

Девет активности ги запознаваат децата со кодирање со програмскиот јазик Scratch Jr., што им овозможува на децата на возраст од 5-7 години да создаваат интерактивни приказни и игри.

Поддршка на ученици со посебни потреби

Идеи за учење на кодирање на ученици со аутизам, АДХД и сензорни оштетувања.

Tynker: Hour of Code for Teachers

Загатки за кодирање базирани на текст и блок, кои може да се пребаруваат по основно, средно и средно училиште.

  • Најдобри комплети за кодирање 2022 година
  • Како да научите кодирање без претходно искуство
  • Најдобри бесплатни лекции и активности за зимски одмори

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.