Што е Fanschool и како може да се користи за настава? Совети

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Fanschool, порано Kidblog, е комбинација од блогирање и споделување во стилот на социјалните медиуми. Крајниот резултат е место каде што учениците можат да бидат експресивни со ниво на приватност што нормалните блогови можеби не го нудат.

Сопственоста е голем збор што се користи многу кога се зборува за Fanschool бидејќи оваа платформа има за цел да им даде на студентите место да собираат нивната работа. Како што се повеќе и повеќе дигитални алатки ги преплавуваат училиштата и колеџите, тоа може да стане огромно, а работата понекогаш се губи низ просторите за складирање.

Fanschool има цел да им помогне на учениците да учат и растат без да го изгубат своето државјанство. Како такво, ова нуди простор за креирање и споделување проекти без пристап до целиот интернет.

Еве се што треба да знаете за Fanschool.

  • Што е Quizlet И како можам да предавам со него?
  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Што е Fanschool?

Fanschool е првенствено, во својата најосновна, веб-страница на блог. Но, благодарение на способноста за создавање мрежи, следење други и споделување, тоа е исто така место за градење студентско државјанство и сопственост на работата.

Користењето профили им овозможува на студентите да објавуваат блогови, или работа ако наставникот го користи овој простор за задачи. Тие можат да ја имаат целата своја работа на едно место, да се повикаат подоцна и да го користат тоа во иднина. Бидејќи платформата е социјализирана, тоа значи и споделување со и стекнувањеувид од другите.

Идејата е учениците да пишуваат за своите страсти и да го споделат тоа со другите ученици.

Fanschool некогаш беше поставка во стил на фудбалска лига, додека Kidblog беше за блогирање. Ова сега ги комбинира двете со блогирање напред и центар, додека страната на нештата со фантастична игра со податоци е во делот Fanschool Games.

Како функционира Fanschool?

Fanschool е лесен за учениците за користење како се додека имаат сметка на Google или Microsoft што можат да ја користат за најавување. Потоа можат да креираат блог и да го објавуваат кога и да изберат.

Тоа може да значи приватен блог само за нив, споделување со наставникот конкретно, во рамките на класниот или групниот простор или на јавноста. Ништо не функционира додека наставникот не го одобри тоа - создавајќи безбеден простор дури и во пошироки размери.

Возрасните се единствените кои можат да креираат сметки во училницата или училиштето. Тие потоа можат да создаваат класни групи, наречени Spaces, на кои на учениците може да им се даде шифра за да се придружат.

Учениците можат да ги следат другите со тоа што ќе станат нивни обожаватели, а тоа важи и за родителите кои можат да го обожаваат своето дете , овозможувајќи им да ги следат нивните објави на блогот. Сепак, приватноста е најважна и на студентите им се дава контрола врз секоја објава, па тие одлучуваат кој ќе ја види. Наставниците имаат контрола врз групните простори, во кои поставките за приватност се избираат од нив.

Кои се најдобрите Fanschoolкарактеристики?

Fanschool дозволува објавување и коментирање на блогови. Ова може да биде многу корисно како начин да им понудите повратни информации на другите, но и да добиете увид за работата објавена во групите или јавноста. Бидејќи има групи, им овозможува на учениците да се поврзат поради заеднички интереси, што ја прави одлична опција за тинејџери.

Исто така види: Како да се користи Google Jamboard, за наставници

Додека учениците можат да ја објавуваат својата работа и да ја чуваат во една место за идна употреба, поради постојано менување на платежниот ѕид, ова можеби не е најдоброто за долгорочно складирање, што е штета.

Оваа платформа не само што се грижи за пишаниот збор, туку и поддржува објавување на слики и им овозможува на учениците да вградуваат видеа. Ова може да направи богата употреба на медиумите што овозможува ова да се користи како простор за креирање и поднесување проекти за наставниците.

Бидејќи секоја објава му дозволува на ученикот да одлучи за приватноста, ова создава корисна средина за дискусија за приватноста онлајн. Исто така, може да им помогне на учениците да размислат зошто би можеле да споделат нешто јавно, но, во случај на други приказни, споделувајте само приватно. Корисна алатка во работењето на дигитално граѓанство на внимателен начин.

Колку чини Fanschool?

Fanschool нуди бесплатен 14-дневен пробен период во кој наставниците можат да создадат простори за учениците да работат и споделувајте блогови.

Наставниците можат да добијат платена сметка Индивидуално членство од 99$ годишно, што им овозможува на нив и на сите нивни ученици пристап за 12месеци.

Одете на планот 2 наставник и тоа ќе чини 198 долари годишно .

Исто така види: Што е Flippity? И како функционира?

3 наставници е 297$ годишно .

4 наставници е 396$ годишно .

5 наставници е 495 долари годишно .

Најдобри совети и трикови за обожавателите

Испитајте ја приватноста

Учениците нека создадат три блогови, еден приватен, еден за паралелката, а една за јавност. Размислете за разликите помеѓу секој од нив и зошто некој можеби ќе треба да биде приватен во одредени случаи, а не во други.

Станете лично

Поставете отворена задача што им овозможува на учениците да пишуваат за она за што се страстни. Следете како тие добиваат следбеници и помогни им да станат сигурен извор за другите на таа тема.

Обратете се

Дајте учениците да обожаваат некој нов секоја недела и да однесат на час зошто ја следеа таа личност, што им беше интересно и како тоа е ново и различно од нивното вообичаено.

  • Што е Quizlet и како можам да учам со него?
  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.