Како да се користи Google Jamboard, за наставници

Greg Peters 30-06-2023
Greg Peters

Што е Google Jamboard?

Google Jamboard е иновативна алатка која им овозможува на наставниците да комуницираат со учениците со искуство во стил на табла, само дигитално без да бидат во иста просторија. Во суштина тоа е џиновска дигитална табла што може да ја користи секој наставник за кој било предмет, што ја прави одлична алатка за училиштата да ја користат преку таблата -- ahem --.

Шегите настрана , Jamboard значи дека хардверската инвестиција мора да се направи за целосно искуство со 4K екран на допир од 55 инчи. Ова нуди 16 истовремени точки на допир и поврзување со WiFi, плус ракопис и препознавање на форми. Достапна е веб-камера со Full HD и две пенкала, со изборен држач за тркалање кој е идеален за движење меѓу училниците.

Сепак, Jamboard работи и дигитално како апликација за да може да се користи на таблети, телефони и други уреди . Ќе работи дури и преку интернет користејќи Google Drive, така што е навистина широко достапен. Се разбира, работи и на Chromebook уреди, иако без поддршка за обликот или иглата, но сепак е многу способна платформа за презентација.

  • 6 Совети за предавање со Google Meet
  • Преглед на Google Classroom

Иако Jamboard е дизајниран со деловна употреба, со чувство на презентација, тој е широко адаптиран и работи добро како настава алатка. Многу апликации работат со платформата, од Screencastify до EquatIO. Значи не требабидете креативен напор од почеток.

Прочитајте за да дознаете како да го извлечете најдоброто од апликацијата Google Jamboard.

Како да го користите Google Jamboard

Најосновно, Jamboard е одличен начин за работа преку информации со класа. Ова може да се направи од далечина со помош на апликацијата, па дури и може да се користи со повеќе уреди за да се вгради и Google Meet, како да сте сите заедно во собата.

Исто така види: План за лекција Powtoon

Се разбира, Google Jamboard е исто така одлична алатка за интегрирање со Google Classroom бидејќи може да користи материјали на Google Drive што веројатно веќе ги користат оние што работат со Classroom.

За да пристапите до Jamboard, едноставно најавете се на вашата сметка на Google или регистрирајте се бесплатно. Потоа, кога на Google Drive изберете ја иконата „+“ и слезете на „Повеќе“ на дното, потоа надолу за да изберете „Google Jamboard“.

Исто така види: Алатки и апликации за образование на Google

Алтернативно, можете да ја преземете апликацијата за iOS, Android или користејќи ја веб-апликацијата Jamboard. Создадете Jam и додајте до 20 страници по Jam што може да се споделат со најмногу 50 студенти одеднаш во реално време.

Jamboard работи со многу апликации, процес наречен разбивање апликации. Еве неколку одлични примери кои можат да помогнат наставата да биде попривлечна.

Добијте ги најновите вести за edtech доставени до вашето сандаче овде:

Како да креирате Jam

За да креирате нов Jam, пронајдете го вашиот пат во апликацијата Jamboard онлајн, преку апликацијата или користејќи го физичкиотХардвер Jamboard.

Во хардверот на таблата, едноставно треба да го допрете екранот кога сте во режим на заштитник на екранот за да создадете нов Jam.

За мобилни корисници, отворете ја апликацијата и допрете го „+“ за да добиете започна новиот Jam.

Кога ја користите веб-базирана онлајн платформа, отворете ја програмата Jamboard и ќе видите „+“ што може да се избере за да се активира вашиот нов Jam.

Вашиот Jam автоматски ќе се зачува на вашата сметка и може да се уредува по потреба.

Започнување со Google Jamboard

Како учител што користи Jamboard, добро е да започнете со тоа што сте отворени и подготвени да преземете ризик. Ова е нова технологија која ви овозможува да бидете креативни и да пробувате нови работи.

Известете го класот дека пробувате нешто ново, дека сте ранливи, но сепак го правите тоа. Водете со пример за да почувствуваат дека и тие можат да се изразат дури и кога може да се чувствуваат непријатно или кога ризикуваат неуспех. Тоа е следниот совет: не плашете се да сфатите погрешно!

Споделете што правите со Google Classroom – повеќе за тоа подолу – така што дури и децата што се надвор од часовите тој ден ќе можат да видат што пропуштиле.

Кога работите во групи, погрижете се да ја означите секоја рамка за да можат учениците да се однесуваат назад и лесно да ја најдат страницата на која работат.

Врвни совети за полесно користење Jamboard во Класа

Користењето на Jamboard е релативно едноставно, но има многу достапни кратенки кои ќе помогнат да биде поинтереснои ангажирање за студентите.

Еве неколку корисни совети:

  • Користете штипкање за да зумирате за да ги направите сликите поголеми за брзо да зумирате.
  • Кога барате слика, побарајте „GIF " за да добиете подвижни слики што децата ги сакаат.
  • Користете препознавање ракопис за внесување наместо тастатура за брзина.
  • Ако друг наставник случајно сподели на вашата табла, двапати допрете го копчето за вклучување за да го исклучите .
  • Користете ја дланката за брзо бришење што било на Jamboard.
  • Користете Автоматско цртање, кое ќе ги искористи вашите обиди за цртање и ќе направи да изгледаат подобро.

Google Jamboard и Google Classroom

Google Jamboard е дел од G Suite на апликации, така што убаво се интегрира со Google Classroom.

Наставниците можат да споделуваат Jam како задача во Classroom, дозволувајќи им на учениците да гледаат, соработуваат или самостојно да работат на него како и со која било друга датотека на Google.

На пример, креирајте задача во Classroom , прикачете Jam датотека за лекција по математика како „Направи копија за секој ученик“. Гугл го прави останатото. Можете исто така да изберете „Студентите можат да гледаат“, што овозможува пристап само за читање до еден Jam, ако тоа е начинот на кој треба да работите.

Google Jamboard и Screencastify

Screencastify е Chrome екстензија достапна од веб-продавницата на Chrome што може да се користи за снимање на наставници користејќи видео. Ова е одличен начин да се прошета низ презентација, како што е решавање на равенка, за децата да го добијат тоаискуство како наставникот да е навистина таму покрај таблата.

Еден лесен начин да го користите ова е да креирате нов Jam како табла со позадина во тетратка или графикон. Потоа запишете ги математичките задачи што треба да се обработат на секоја посебна страница. Screencastify потоа може да се користи за снимање и прикачување на тоа видео на секоја посебна страница. Ова значи дека студентите имаат специфично видео-водич за секој посебен проблем што го презентирате.

Google Jamboard со EquatIO

Ако влезете во Texthelp во веб-продавницата на Chrome, можете да ја користите екстензијата EquatIO со Jamboard. Тоа е идеален начин наставниците по математика и физика да комуницираат со класот.

Создадете Google Doc и именувајте го по лекција или поглавје од книга. Потоа користете EquatIO за да креирате математички проблеми и вметнете ги во Google Doc како слика. Потоа, сè што треба да направите е да ги копирате и залепите сликите на страницата на Jam и ќе добиете дигитален работен лист.

  • 6 Совети за предавање со Google Meet
  • Преглед на Google Classroom

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.