План за лекција Powtoon

Greg Peters 20-06-2023
Greg Peters

Анимацијата е јадрото на онлајн мултимедијалната платформа позната како Powtoon, која е повеќеслоен интерфејс кој обезбедува прекрасни шаблони кои можат да се користат како основа за создавање динамични и иновативни презентации.

Поради разновидноста во Powtoon, наставниците можат да го користат за да ги подучуваат содржините на учениците, а исто така, учениците можат да го користат Powtoon за да им го покажат своето учење на наставниците.

За преглед на Powtoon, проверете Што е Powtoon и како може да се користи за настава? Совети & засилувач; Трикови .

Еве примерок од елементарна лекција по англиски јазик за уметност фокусирана на користење на Powtoon во лекција за развој на карактери. Сепак, Powtoon може да се користи низ нивоа на одделенија, области со содржина и академски дисциплини за настава и учење.

Предмет: Уметности на англиски јазик

Тема: Развој на карактерот

Исто така види: Edpuzzle План за час за средно училиште

Одделение: Основно

Цели на учењето:

На крајот од часот, учениците ќе можат:

  • Опише што е лик од приказната
  • Развијте анимирана презентација која опишува лик од приказна

Поставување на училница Powtoon

Првиот чекор е да се создаде простор во училницата во табулаторот EDU наставник на Powtoon. На овој начин, откако студентите ќе ги создадат своите Powtoons, тие ќе бидат во истиот онлајн простор. Откако ќе ја поставите вашата училница Powtoon, мора да ја именувате, потенцијално или вклученапредметната област или конкретниот час.

Откако ќе се создаде училницата, ќе се генерира врска за приклучување на Powtoon. Поставете ја врската во вашиот LMS и испратете ја до родителите за да му помогнат на својот ученик да се придружи дома. Ако учениците веќе имаат сметка на Powtoon со нивната училишна е-пошта, тие можат да ги користат тие ингеренции за да се приклучат на вашата училница.

План за лекција Powtoon: Упатство за содржина

Најдобриот начин за предавање користејќи нова технолошка алатка е да ја моделирате употребата на таа алатка. За да ја започнете оваа лекција Powtoon, креирајте Powtoon што ги учи учениците што е лик во приказната и како да ги развијат атрибутите на карактерот. Би било корисно да се користи лик од приказна со кој учениците веќе се запознаени.

Откако ќе се најавите на Powtoon под картичката EDU, изберете шаблони „Анимиран објаснувач“. Иако има и други опции како што се Табла, Видео и Снимач на екран, вие моделирате за учениците додека предавате, затоа изберете го истиот тип Powtoon што учениците ќе го користат во следната фаза од часот.

Бидејќи лекцијата ќе се снима на Powtoon, учениците ќе имаат можност повторно да ја гледаат по потреба. Погрижете се да одвоите време за прашања од учениците. Можеби ќе сакате да користите брзо Slido како формативна алатка за оценување на часовите за да се осигурате дека учениците разбираат како да развијат карактер.

Создавање на студентски Powtoon

Откако успешно ќе научитеучениците за развојот на карактерот, учениците можат да го искористат своето учење за да развијат сопствени ликови.

Научете ги учениците да развијат лик за расказ со различни атрибути. Бидејќи овој час е на основно ниво, учениците нека се фокусираат на основните елементи како што се физичките атрибути на ликот, географската локација на местото каде што живеат, некои од нивните допаѓања и несакања и мотивации. Потоа, нека студентите го дизајнираат физичкиот лик користејќи ја функцијата „Градење на карактери“ во Powtoon што ќе ја пренесат на нивната анимирана презентација Powtoon воведувајќи го нивниот лик.

Учениците ќе можат лесно да ги користат функциите за влечење и спуштање и готови шаблони. Тие исто така можат да ги користат карактеристиките на полето за текст за да додадат кратки детали за нивните знаци.

Дали Powtoon се интегрира со други апликации?

Да, Powtoon се интегрира со многу апликации како што се Adobe, Microsoft Teams и Canva . Интеграцијата на Canva овозможува покачени презентации и видеа со користење на карактеристиките за динамична анимација на Powtoon со шаблоните во Canva.

Што ако ми треба вежбање со Powtoon пред да ги запознаам студентите?

Иако функционалноста за влечење и спуштање на Powtoon заедно со готовите шаблони го прави користењето на Powtoon беспрекорно искуство, Powtoon обезбедува и библиотека со туторијали за оние на кои можеби им требаат корисни потсетниции совети.

Донесете возбуда и многу забава во вашата основна училница со Powtoon! Вашите студенти сигурно сакаат да ја користат онлајн платформата и да го споделат своето учење со вас.

Исто така види: Каков тип на маска треба да носат воспитувачите?
  • Топ планови за лекции за Edtech
  • Што е Powtoon и како Дали може да се користи за настава? Совети & засилувач; Трикови

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.