Како да ги научите учениците од К-12 преку тангенцијално учење

Greg Peters 17-10-2023
Greg Peters

Во едно интервју минатата недела, ме прашаа која е мојата супермоќ во образованието. Како што го испратив мојот одговор, сфатив дека никогаш официјално не сум пишувал за мојата супермоќ во образованието. Ова е изненадувачки бидејќи мојата образовна супермоќ ја формира основата на она што јас го верувам за образованието. Ја користам мојата образовна супермоќ како моќниот чекан на Тор кога предавам. Мојата образовна супермоќ може да се почувствува во поголемиот дел од моите пишувања, но се појавува само по име во пет објави на оваа страница. Во тие пет објави каде што го кажувам неговото име, никогаш не сум ја дефинирал мојата супермоќ на образованието или не сум зборувал за тоа како и зошто го користам. Мислам дека е време да ја исправам оваа неправда и да ја споделам мојата образовна супермоќ: мојата образовна супермоќ е тангенцијално учење.

Тангенцијално учење е кога го гледате филмот 300 и сте толку во него што подоцна ќе ја истражувате вистинската битка на Термопилите и улогата на Спартанците во неа. Тангенцијално учење е кога започнувате со свирење на рок бенд и подоцна сте инспирирани да научите да свирите вистински инструмент. Тангенцијално учење е кога ги предавате The Starving Time во Џејмстаун на студенти преку епизодите на Hunters од Walking Dead. Тангенцијалното учење е учење за обемот и експоненцијалниот раст додека се гради фарма за црви. Тангенцијалното учење е учење на дропки и соодноси преку готвење или правење бомби за капење. Тангенцијалното учење е учење пишување, математика и активирање на децата во теретанакористејќи Fortnite. Тангенцијалното учење е процес со кој луѓето се самоедуцираат околу некоја тема доколку таа им е изложена преку нешто во кое веќе уживаат. Со други зборови, луѓето ќе бидат мотивирани да учат побрзо и подлабоко за некоја тема ако веќе им е важно како им ја пренесувате. Тангенцијалното учење е точка на висок интерес или возбуда кон која луѓето гравитираат. Ова видео за тангенцијалното учење од Extra Credits беше клучно што ми помогна особено да ја развијам мојата тангенцијална супермоќ за учење и инспирираше многу од теоријата околу мојот водич за гејмификација.

Исто така види: Студентски информациски системи

Тангенцијалното учење не е само моја образовна супермоќ, туку тоа е исто така едно од моите основни верувања за образованието: треба да ги учиме учениците преку она што го сакаат. И кога предавав средно училиште и сега кога раководам со Fair Haven Innovates, се трудам да ги научам учениците на лекциите што треба да ги знаат и вештините што ќе им бидат потребни за да бидат успешни користејќи ги работите што веќе ги сакаат. Во FH Innovates, студентите водат вистински бизниси кои остваруваат вистински профит. Целата идеја за предавање преку претприемништво беше инспирирана од студенти кои ги имав пред четири години. Пред четири години, започнав да создавам простор во Fair Haven. Студентите набрзо забележаа дека ги имаме сите овие производи наоколу во просторот за производство, па ни предложија да почнеме да ги продаваме. Неколку години подоцна, целата моја програма прерасна воиновативна програма која сè уште се фокусира на претприемништвото. Преку претприемништво студентите учат дизајнерско размислување, компјутерски науки, инженерство, финансии, маркетинг, финансиска писменост, продажба и мноштво вештини како тимска работа и комуникација. Студентите кои би биле неволни кодери, на пример, се многу поподготвени да кодираат доколку треба да изградат веб-страница за да ја продадат својата уметност или да направат апликација за да решат проблем за кој се грижат. Математиката е многу позабавна за учениците кога ги бројат своите тешко заработени пари.

Понатаму, тангенталното учење е одличен начин за градење односи со учениците. За да знаете што сакаат вашите деца, треба да ги запознаете. Знаеме, како што рече Рита Пирсон, децата нема да учат од наставници што не ги сакаат. Единствениот начин да го запознаете она за што се грижат учениците е да ги запознаете! Да им дадете до знаење дека го сакате она што тие го сакаат! Само фактот што одвојувате време за да ги запознаете учениците, а потоа го користите она што тие го сакаат за да се обидете и да ги научите на работи е доволен за да ги натерате учениците да се вклучат подлабоко во нивното учење бидејќи знаат дека се грижите за вас.

Тангенцијално учење е исто така најдобра алатка за помагање на учениците да станат доживотни ученици. Покажувањето на учениците дека лекцијата или вештина што очекуваме да ја научат веќе може да се најде во работите што ги сакаат, ќе им помогне на учениците да видат учење каде и да погледнат. Да се ​​направи учењето реално и релевантно преку тангенцијално учење можепромени како учениците гледаат на својот свет и на себе. На пример, пред неколку години отворив училишна продавница со двајца третоодделенци. Продавницата беше отворена во вторник и четврток за време на ручекот. По неколку недели, продавницата беше толку популарна што требаше да ангажираме повеќе работници. Наместо да ги барам најдобрите ученици по математика во трето одделение, отидов кај директорот и ги побарав четворицата ученици кои најмногу ја мразат математиката. Мојата теорија беше дека овие ученици можеби не сакаат математика од учебник или работен лист, но се обложувам дека тие би сакале да ја направат математиката потребна за водење бизнис. Излезе, јас бев во право. Моите третоодделенци собираа приходи, ги одземаа трошоците, водеа евиденција за кредитите и задолжувањата на табеларни пресметки, пронајдоа профит и (со мала помош) ги научија процентите додека ги одредувавме профитните маржи. Забавата и гордоста што дојдоа со водењето на продавницата, заедно со желбата продавницата да биде успешна, ги поттикна моите неволни ученици желни да прават математика.

Тангенцијалното учење е одличен начин да го внесете учењето базирано на проекти во вашата училница. Честопати учениците не знаат за што се страстни или ви е тешко да ја претворите лекцијата во искуство за учење што содржи нешто што им се допаѓа на сите во вашето одделение. Зошто да не ги прашате? Користејќи учење базирано на проекти, можете да ги поттикнете учениците да конструираат сопствено тангенцијално искуство за учење. Можете исто така да изградите PBL со тоа што ќе побарате од учениците да ви покажат штотие научиле на начин за кој се грижат. Побарајте од учениците да ги користат вештините што сте ги научиле на начин што им значи. Дали можат да учат дропки користејќи Minecraft? Дали можат да блогираат наместо да пишуваат есеј? Дали можат да создадат видео, стрип, песна или друштвена игра наместо да полагаат тест?

Дури и ако тангенталното учење не е ваша супермоќ, сигурен сум дека можеме да се согласиме дека заслужува место во вашата кутија со алатки на наставникот. Нурнете внатре. Откријте за што се грижат вашите деца и научете ги на работите што треба да ги научат на начини на кои тие сакаат да научат. Уште колку студенти може да се заљубите подлабоко или повторно да се заљубите во учењето само користејќи го она што учениците го сакаат за да ги научите на она што треба да го знаат?

Исто така види: Надградете ја вашата табела KWL на 21-от век

До следниот пат,

GLHF

вкрстено објавено на Teched Up Teacher

Крис Авилс презентира образовни теми вклучувајќи гејмификација, технолошка интеграција, BYOD, мешано учење , и превртената училница. Прочитајте повеќе на Teched Up Teacher.

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.