Користев Edcamp за да го едуцирам мојот наставен кадар за алатки за вештачка интелигенција. Еве како можете и вие да го направите тоа

Greg Peters 16-07-2023
Greg Peters

Како училишен водач кој споделува корисни информации, често гледам како возбудено се тресат во согласност кога ги „зајакнувам“ концептите и обезбедувам подлабок контекст за наставниците за теми за кои знаат нешто.

Сепак, неодамна бев изненаден кога прашав десетици наставници дали се свесни за способностите на вештачката интелигенција. Меѓу 70+ прашаните, неколку признаа дека знаат за, а камоли разбирање, за доброто, лошото и грдото за ChatGPT и другите алатки за вештачка интелигенција кои брзо се пробиваат до екраните на студентите и технолошките гикови (како мене).

Откривајќи дека наставниците знаеле малку за постоењето и потенцијалната функционалност на алатките за вештачка интелигенција, бев принуден да поттикнам edcamp, еден од моите омилени формати за состаноци на факултетот.

Водење на Edcamp за AI PD

Edcamps се охрабрувачки, слабо фокусирани, неформални и колаборативни методи за обезбедување на значаен професионален развој на наставниците. Сум пишувал за edcamps и зошто овие се многу попродуктивни од традиционалните состаноци, заедно со чекор-по-чекор инструкции за тоа како да се води еден за кој било едукатор мотивиран да споделува иновативни практики.

Придобивката од форматот edcamp што е пристап за колаборативно учење е тоа што наставниците учат повеќе едни од други затоа што се способни да ги споделат своите искуства, совети и стратегии. Овој вид на соработка е од непроценлива вредност за едукаторите бидејќи помагатие остануваат во тек со најновите случувања и им дава можност да ги усовршат своите методи на настава. Таквото вмрежување и формирање на професионални односи, исто така, им помага да останат мотивирани и поврзани како едукатори, особено кога наставниците често немаат пристап до експертизата и знаењето на колегите.

Нашиот едкамп за вештачка интелигенција беше врамен во рамките на едночасовен состанок на факултетот. така што беше потребна поголема подготовка и процес на регистрација за да се направи поефикасен од помалку форматиран саботен настан, во кој динамични предлози и структури се појавуваат во pop-up формат. Наставниците избраа 3 од 5 опции од типот на вештачка интелигенција, со флексибилност да се движат низ настани доколку се предомислат. Ова беа моќни 15-минутни искуства за заедничко учење, така што наставниците можеа да ги добијат основите на одредени алатки, да присуствуваат на 3 или повеќе настани и да разговараат со колегите.

Исто така види: Што е BrainPOP и како може да се користи за настава?

Со ограничени средства и променлива политичка динамика, не можев да имам наставниците експлицитно ја преземаат главната улога, па затоа создадов видео вовед, што им овозможи на наставниците со знаење за алатката за вештачка интелигенција, накратко им го покажаа на своите колеги, а потоа се вклучив со нив на заедничка работна сесија.

Ако сте загрижени за вашата политичка динамика, не дозволувајте да се задуши позитивната енергија на мнозинството добронамерни наставници. Повеќето наставници ја прифаќаат можноста да ги споделат најдобрите практики со нивнитеколегите додека другите доаѓаат на возење. Направете го она што го направив, а потоа седнете и гледајте како се случува магијата додека наставниците се спојуваат со возбуда.

Ресурси за Едкамп за вештачка интелигенција

Лари Ферлацо, едукатор во Калифорнија е зафатен на својот еблог, и тој има одличен дел што редовно го проверувам, наречен Бесплатно оваа недела & засилувач; Корисни алатки за вештачка интелигенција за училницата . Тој е добро организиран, редовно ажуриран и дава опис на една или две реченици на најновите алатки за вештачка интелигенција за едукаторите. Помеѓу оваа и прекрасната конференција на која неодамна присуствував и ја презентирав на FETC , се вратив подготвен да го ангажирам мојот факултет во оваа нова технологија за наставниците за која требаше да знаат.

Исто така, го претставив неконвенционален ресурс на крајот, оној што го украдов од неверојатна, информативна и забавна презентерка на FETC по име Лесли Фишер што ја нареков „ Остатоци со Мајк “. Како што вели големиот Хари Вонг : „Ефективните учители може да се дефинираат во тоа што тие едноставно крадат! Наставниците кои питаат, позајмуваат и крадат добри техники се наставници чии ученици ќе постигнат. Јас само го следам неговиот совет (или го крадам?). Крадењето е, всушност, само добро истражување!

Откако ќе се вклучат во нивните редовно закажани заживувачки сесии, наставниците би можеле доброволно да изберат да присуствуваат на оваа кратка сесија со мене. Остатоците се сите големи теми ниене можеше да се вклопи во закажаната сесија во случај факултетот да сака да види и дознае повеќе. Ги споделив овие алатки во мојата сесија за Остатоци, и многу од наставниците присуствуваа и го ценеа искуството.

Еве примерок видео вовед за Консензус што го мапирав ако сакате да го користите или прилагодете се за вашиот сопствен edcamp.

Исто така види: Алатки и апликации за образование на Google

Бидете подготвени да ги пофалите олеснувачите, како и новите иноватори. Ги препознавам фасилитаторите на факултетот со бесплатен онлајн создавач на сертификати . Тоа е еден од оние мали, но значајни детали за вниманието што тие го ценат и го ценат. Енергијата се менува и огромното мнозинство добива. Наставниците враќаат иновативни и мотивирачки практики во нивните училници. Кога тоа ќе се случи, победуваат најважните луѓе во нашето училиште, нашите ученици!

  • Како да се води преку дигитална комуникација
  • 3 совети за застапување за наставниците

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.