Што е BrainPOP и како може да се користи за настава?

Greg Peters 20-08-2023
Greg Peters

BrainPOP е видео платформа дизајнирана за настава која користи анимирани ликови за да ги едуцира учениците.

Исто така види: Што е Pixton и како може да се користи за учење?

Двата главни лика се Моби и Тим, кои ефективно ги хостираат клиповите и се грижат понекогаш сложените теми да бидат едноставни и привлечни , дури и за помладите студенти.

Понудите се зголемија и сега има повеќе опции за пишани информации, квизови, па дури и системи за видео и кодирање. Сите овие се дизајнирани да им овозможат на учениците повеќе да се ангажираат и да бидат оценети од наставниците. Повлекува многу алатки кои инаку имаат посветен софтверски опции таму, па дали е едношалтерски систем за се што ви треба?

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за BrainPOP.

  • Што е Quizlet и како можам да учам со него?
  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Што е BrainPOP?

BrainPOP е првенствено веб-локација за видео хостирање која создава сопствена едукативна содржина . Видеата се хостирани од истите два лика, што обезбедува конзистентност на содржината и им помага на учениците да се чувствуваат удобно.

Видеата се занимаваат со широк опсег на теми, но во голема мера имаат за цел да ги преземат посложени прашања и го нудат секое на поедноставен начин што може лесно да се разбере. Темите се движат од основите како математика и англиски до посложени прашања како што се политика, геометрија и генетика.

BrainPOP исто така опфаќасоцијално-емоционално учење да им понуди на студентите содржини од моделот CASEL заедно со оние како што се здравјето и инженерството, за да наведам неколку други области.

Како функционира BrainPOP?

BrainPOP е базиран на интернет, па затоа може да се пристапи од кој било прелистувач. Така, ова ќе работи на повеќето уреди со доволно добра интернет конекција за проследување на видеата од цртаните филмови.

Откако ќе се регистрираат, наставниците можат да споделуваат видеа со класот. Но, учениците потоа можат да добијат пристап и на нивните уреди. Ова го прави корисен во училницата и пошироко. Има избор на последователни функции кои помагаат да се продолжи влијанието врз учењето на видеата, што може да биде малку преглед во повеќето случаи.

Достапни се делови со материјал за читање за да дознаете повеќе за некоја тема , а учениците исто така можат да продолжат со проценки засновани на квиз и други активности за учење. Наставниците можат да го следат ангажманот и напредокот на учениците за најдобро да продолжат со наставата или да препорачаат повеќе видеа од таму.

Ова е одличен начин да им се понуди учење базирано на видео на учениците, иако веројатно е најдобро како вовед на тема пред да спроведете подлабока настава во училницата.

Кои се најдобрите карактеристики на BrainPOP?

Видеата на BrainPOP се најголемиот дел од веб-локацијата и тоа е она што го прави таков корисна алатка, со забавна и привлечна оригинална содржина. Сепак, алатките што се користат за понатамошно учење и оценување се исто такакорисно.

Одделот за квиз им овозможува на учениците да го практикуваат она што го научиле користејќи прашања и одговори со повеќекратен избор. Секцијата Make-A-Map им овозможува на корисниците да комбинираат слики и зборови за да создадат излез во стил на концептна мапа што може да го користат учениците за планирање, ревизија, распоред на работата и многу повеќе.

Има дури алатка Make-A-Movie која работи како што сугерира името, нудејќи основен видео едитор за да им овозможи на студентите да креираат своја видео содржина. Бидејќи сè може да се сподели, ова може да направи корисен начин за создавање корисна содржина за понатамошна употреба.

Кодирањето исто така е обработено во дел што им овозможува на учениците да кодираат и креираат. Ова не само што добива краен резултат што може да се користи, туку и им помага на учениците да учат и да вежбаат кодирање додека одат таму.

Игрите се исто така достапни за играње, обезбедувајќи им можност на учениците да го применат она што го научиле на задачи. Sortify и Time Zone X се примери кои комбинираат забава со предизвици за тестирање како учениците ја научиле содржината.

Колку чини BrainPOP?

BrainPOP се наплаќа по двонеделно пробно период. Достапни се плановите за семејство, домашно училиште, училиште и област.

Исто така види: Зошто не треба да го ограничите времето на екранот

За наставниците Училишниот план започнува од 230$ за 12-месечна претплата за одделение 3-8+ верзија на системот. Постојат и верзии BrainPOP Jr. и BrainPOP ELL со повеќе основни карактеристики, по цена од 175$ и 150$ годишно соодветно.

Плановите Семејство започнуваат од 119$ за BrainPOP Jr. или 129$ за BrainPOP оценки 3-8+. Или одете на Комбо со двете за 159$ . Сите се годишни цени.

Најдобри совети и трикови за BrainPOP

Проверете го часот

Назначете видео и нека часот ги прочита дополнителните информации и содржината, а потоа направете квиз за да видите колку добро секој ученик може да ги прими информациите во даденото време.

Направете ја мапата

Нека учениците го користат Make-A -Алатката за мапа за планирање проект пред да започне, внесувајќи го планот како дел од процесот на задача.

Призентирај во видео

Имате друг ученик или група , презентирајте ја темата што се покрива секоја недела со правење видео користејќи го создавачот на видео BrainPOP.

  • Што е Quizlet и како можам да предавам со него?
  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.