Што е Pixton и како може да се користи за учење?

Greg Peters 10-07-2023
Greg Peters

Pixton е креатор на стрипови што им овозможува на студентите да направат свои ликови од аватари и да ги оживеат дигитално. Ова е дизајнирано за употреба во образованието, имајќи ги предвид наставниците и учениците.

Идејата е да се понуди лесна за употреба платформа која им овозможува на учениците да станат креативни со нивното раскажување приказни. Благодарение на способноста да се создаваат аватари што личат на ученикот, може да понуди и простор за нивно изразување.

Наставниците можат да ги користат овие знаци на аватари за да понудат виртуелни алтернативи за времето на часовите, дури и да ги користат за создавање фотографија од групна класа која е чисто дигитална.

Но, ова не е бесплатно и има некои детали за дизајнот кои можеби не одговараат на сите, така и Pixton е за вас?

Што е Pixton?

Pixton е алатка за создавање приказни за стрипови базирана на интернет, како и простор за создавање аватари што може да се користат во тие приказни. Од суштинско значење е тоа што е многу лесен за употреба и може да се пристапи од речиси секој уред со веб-прелистувач.

Додека повеќето постари деца ќе можат да го користат самообјаснивиот интерфејс со леснотија, се препорачува за дванаесет години и погоре. Меѓутоа, бидејќи е лесна за употреба, некои помлади студенти исто така може да работат со оваа алатка.

Способноста за создавање аватари, која е дел од бесплатната понуда, е одличен начин за студентите да изградат дигитални претстави за себе. Но, тоа е способноста потоа да те оживеесо други ликови, во приказните, што овозможува повеќе изразување.

Ова е дизајнирано да се користи како што е, но може да се вклучи во различни теми како начин на раскажување приказни, од англиски и историја до општествени студии па дури и математика.

Како функционира Pixton?

Pixton започнува со лесен процес на најавување за студентите бидејќи тие можат да ги користат нивните сметки на Google или Hotmail за автоматско регистрирање и да продолжат. Алтернативно, наставниците можат да создадат уникатен код за најавување што ќе го споделат со учениците за тие да почнат да работат на тој начин.

Откако ќе се најавите, можно е да се создадат знаци на аватари за кои многу детали може да се разликуваат, од типот и бојата на косата до обликот на телото, полот, цртите на лицето и многу повеќе. За да биде јасно, овие не се извлечени од нула, туку се избрани од мноштво опции. Најверојатно, студентите веќе користеле слични алатки на нивните паметни телефони и на сметките на социјалните мрежи, па тоа може да биде многу природно.

За да изградат приказни од стрипови, студентите можат да изберат повеќе ликови и да ги анимираат. Ова може да биде бавен процес, па затоа има и кратенки до дејства што може да се пребаруваат. Потоа, станува збор за додавање говорни меурчиња и текст за да се оживеат приказните.

Овие може да се извезат како PNG-датотеки, овозможувајќи им на наставниците и учениците лесно да ги споделуваат или испечатат за употреба во училницата.

Кои се најдобрите Pixtonкарактеристики?

Pixton е многу лесен за користење, што е одлично за почеток. Но, недостатокот на поголема слобода за креативно персонализирање, можеби со цртање, може да биде малку ограничувачки за некои. Сепак, тој не е дизајниран за тоа и ќе направи добра работа да раскажува приказна како што е.

Аватарите се пристојни и способноста да има фотографии од класа, за настани конкретно, е одличен начин да се изгради дигитална инвестиција во нивните класни ликови.

Барањето емоции или движења при креирање приказна е непроценливо. Наместо да ги организира карактеристиките на аватарот, студентот може едноставно да напише „run“ и знакот е подготвен во таа позиција за да се вметне во полето.

Додатоците се исто така корисна карактеристика бидејќи тие овозможуваат интегрирање аватари во други алатки многу едноставно. Овие се достапни за Google Slides, Microsoft PowerPoint и Canva.

Исто така види: Што е Pear Deck и како функционира? Совети и трикови

Достапни се корисни алатки специфични за наставниците, како што се омилените, што ви овозможуваат да ги соберете најдобрите примери од учениците на едно место. Филтерот за содржина соодветен на возраста е исто така корисен додаток особено кога работите со помлади студенти. Pixton ќе означи стрип како прочитан штом ќе го прочитате, што како наставник може да ја направи работата преку поднесоци поавтоматизирана и полесна.

Pixton дури нуди специфични пакети за ликовите кои ќе помогнат во предавањето, како што е период- опција за стилски фустан со облека и позадини што можепомогнете да ја раскажете историјата попрецизно и на извонреден начин.

Можете и да додавате слики од паметен телефон, овозможувајќи им на учениците да создаваат позадини од реалниот свет. Или наставникот да изгради сцена во училницата. Ова беше малку блескаво и исечено само на квадрат, но сепак е убава идеја.

Старите за приказни и интерактивната рубрика се дизајнирани да ги натераат учениците брзо да создаваат, а потоа да вежбаат самоевалуација користејќи ја рубриката. За наставниците, Стрип училиште нуди различни модули за тоа како да се предава со стрипови.

Колку чини Pixton?

Pixton нуди основна бесплатна услуга која ви овозможува да креирате аватари, но ова не оди многу подалеку од тоа. Може да ја пробате и целосната услуга, во која можете да креирате стрипови, меѓутоа, ова завршува со седум дена користење.

За едукаторите, има три нивоа на план. Нема студенти месечно е 9,99 $ месечно и ова добивајте пристап до наставниците само со повеќе од 200 пакети со теми, повеќе од 4.000 позадини, облека, реквизити, пози и изрази, идеи за часови и шаблони , печатење и преземање, употреба приклучок плус материјали за печатење во класата.

Одете на планот Месечен Classroom од 24,99$ месечно и ќе го добиете сето горенаведено плус пристап за неограничени ученици, неограничени училници, фотографии од часовите, филтри за содржина и можност за прегледување стрипови за ученици.

УчилницатаГодишниот план е ист, но се наплаќа од 99$ годишно за да добиете 67% попуст во вредност од 200$ .

Најдобри совети и трикови за Pixton

Поставете специфична приказна

Поставете ги учениците приказна за нешто за што треба да бидат точни, како на пример како Египет се однесувал со своите фараони.

Групирај се

Учениците нека соработуваат на стрип со нивните аватари во интеракција за да покажат што сакаат да прават надвор од часот. Ова може да биде еден со друг или измислен пример.

Исто така види: Што е SurveyMonkey за образование? Најдобри совети и трикови

Користете омилени

Зачувајте ги најдобрите стрипови во омилени, а потоа испечатете ги или споделете ги на екранот со учениците за сите може да види што е можно.

  • Што е Padlet и како функционира?
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.