Што е Pear Deck и како функционира? Совети и трикови

Greg Peters 13-06-2023
Greg Peters

Pear Deck ги носи презентациите засновани на слајдови на ново ниво на интерактивност и ангажираност со тоа што им дозволува на учениците да се приклучат.

Идејата е да се понуди дигитална алатка што наставниците може да ја користат за да креираат и презентираат материјал на часот на големиот екран. Но, учениците можат да ги следат на нивните лични уреди и да комуницираат кога ќе бидат поканети, а сето тоа помага да се направи презентацијата многу поимпресивна за класот.

За да биде појасно, ова е додаток кој работи во Google Slides , што го прави широко достапен низ уредите и лесен за интегрирање со тековните поставки на Google Classroom.

Оваа алатка работи и за формативни проценки низ часот, овозможувајќи им на учениците да покажат како го разбираат материјалот и наставниците да го подобрат темпото лекцијата да ги вклучи сите нивоа на способност со вистинска брзина.

Ова е бесплатна за користење како услуга базирана на Google, меѓутоа, има и премиум сметка достапна со дополнителни опции -- повеќе за тоа подолу.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за Pear Deck.

  • Нов почетни комплет за наставници
  • Најдобар дигитален Алатки за наставници

Што е Pear Deck?

Pear Deck е додаток на Google Slides дизајниран да им помогне на наставниците да креираат привлечни слајд шоу- стилска содржина за училницата и за учење од далечина. Бидејќи ова е интегрирано во Google, им овозможува на наставниците да креираат или уредуваат презентации токму таму од нивнитесопствена сметка на Google.

Идејата е да се комбинираат презентации на слајдови со интерактивни прашања за да се помогне унапредување на учењето базирано на испитување. Ова им овозможува на учениците да работат самостојно и во училницата и од далечина.

Pear Deck им овозможува на наставниците да ја гледаат палубата во живо за да можат да видат кој учествува во тој момент. Одговорите на учениците се појавуваат на екранот на наставникот во реално време, дури и ако работат од далечина.

Исто така види: GooseChase: Што е тоа и како едукаторите можат да го користат? Совети & засилувач; Трикови

Наставниците можат лесно да креираат, споделуваат и презентираат презентации на Pear Deck директно од лаптоп или таблет. Има апликации, но прегледите на корисниците не се одлични бидејќи има некои проблеми со употребливоста - така што често е полесно да се користи ова преку веб-прелистувач.

Како функционира Pear Deck?

Pear Deck им овозможува на наставниците да креираат презентации во стил на слајдови користејќи ја нивната сметка на Слајдови на Google. Ова може да се направи од нула, сепак, има огромен избор на шаблони за работа, што го олеснува процесот.

Додека градат, наставниците можат да изберат од четири типа прашања:

  • Прашања што може да се влечат со се согласувам/не се согласувам или палците нагоре/долу.
  • Цртање прашања со слободен простор или мрежа за учениците да цртаат.
  • Бесплатни прашања за одговор со краток текст, долг текст или способности за броеви.
  • Прашања со повеќекратен избор со одговор да/не, точно/неточно или A,B,C,D.

Откако ќе се креира проект, на наставниците им се дава краток код до кој може да се испратистуденти, лесно да се направи во Google Classroom или преку други средства. Ученикот оди на веб-страницата Pear Deck и може да го внесе кодот што треба да се земе на презентацијата.

Одговорите на учениците се појавуваат на екранот на наставникот во реално време, со опција за заклучување на екраните на учениците за да се спречат да ги променат нивните одговори. Исто така, за време на презентацијата, наставниците можат да се вратат назад на претходните слајдови за да додадат импровизирани прашања.

Кои се најдобрите карактеристики на Pear Deck?

Pear Deck нуди многу ресурси за наставниците да помогнат во креирањето и работа со презентации. Галерија со прашања, статии за помош и форум за корисници се меѓу најважните моменти, како и многу идеи од кои можат да работат наставниците.

Системот практично работи и со традиционални проектори и со интерактивни табли. Фактот дека совршено се интегрира со сè што е во инфраструктурата на Google го прави ова супер едноставно за користење за оние училишта кои веќе работат со системите на Google.

Анонимноста на секој ученик е брилијантна, дозволувајќи му на наставникот да види како работи класот, да живее и да го објави на големиот екран доколку е потребно, но без некој да се чувствува срамежлив да биде издвоен. Ова е идеално и за настава и за учење од далечина.

Способноста за додавање аудио на слајдови е добар допир бидејќи може да им овозможи на наставниците брзо да додадат лична белешка за работата - идеално ако тоа енаправено од далечина.

Контролната табла за наставници е корисно дополнување што им овозможува на наставниците да видат како напредуваат сите. Тие можат да паузираат, да забават, да прават резервни копии и генерално да се приспособат на начинот на кој работи часот, така што сите ќе бидат вклучени.

Колку чини Pear Deck?

Pear Deck доаѓа во три пакети:

Бесплатно : Нуди поголемиот дел од главната функција, вклучувајќи создавање на часови , интеграција на Google и Microsoft, студентски брави и тајмери, шаблони за користење и пристап до фабрика за картички.

Индивидуална премиум од 149,99 $ годишно : ова ги има сите горенаведени, како и можност за прегледување и истакнување одговори по име, поддршка на далечинска и асинхрона работа со режимот Student Paced, додавање одговори што може да се влечат и цртаат, додаваат прашања и активности на лето, споделување на напредокот на учениците со Takeaways, добивање на импресивен читач, додавање аудио на слајдови , и повеќе.

Училишта и области по прилагодена цена : Сите горенаведени плус извештаи за ефикасност, обука, посветена поддршка и LMS интеграции со Canvas и Schoology.

Најдобри совети и трикови за Pear Deck

Претставете во живо

Користете го екранот во училницата за да контролирате презентација додека ја комбинирате интерактивноста на личниот уред на учениците за да се вклучите во живо.

Слушајте

Снимајте го вашиот глас директно на слајд за да му дадете повеќе лично чувство, идеално за кога учениците пристапуваат на презентацијата оддома.

Прашајте го класот

Користете прашања со повеќекратен избор што ви дозволуваат да ја забрзате презентацијата, само што ќе продолжите откако сите во класот ќе дадат одговор од својот уред .

Оди празно

Исто така види: Производ: Toon Boom Studio 6.0, Flip Boom Classic 5.0, Flip Boom All-Star 1.0

Користете празни слајдови низ презентацијата како простор за учениците креативно да го изразат своето разбирање додека работите низ материјалот.

  • Нов почетен комплет за наставници
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.