GooseChase: Што е тоа и како едукаторите можат да го користат? Совети & засилувач; Трикови

Greg Peters 15-08-2023
Greg Peters

GooseChase EDU е edtech алатка која им овозможува на воспитувачите да создаваат лов на чистачи кои се изградени околу материјалот од класата.

Овие лов на чистачи може да вклучат игри со зборови, слики, истражување, математика и да се користат во тимски режим, како и во индивидуален режим. На GooseChase EDU достапни се голем број претходно вчитани шаблони за лов на чистачи кои едукаторите можат да ги користат или да ги дотеруваат врз основа на нивните индивидуални потреби.

Ловот на чистачи може да биде одличен начин да се поттикне градење тим и соработка меѓу учениците, како и да се поттикне активно и ангажирано учење.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за GooseChase EDU.

Што е GooseChase EDU и што им нуди на наставниците?

GooseChase EDU е образовна верзија на апликацијата за лов на чистачи GooseChase. Двете апликации беа ко-креирани од извршниот директор на GooseChase, Ендрју Крос, кој претходно работеше во дизајн на производи за Apple. Необразовната верзија на GooseChase често се користи за време на конференции и ориентации, како и од корпорации кои сакаат да поттикнат градење тим. Образовната верзија е одличен начин за воспитувачите да ги гамификуваат своите планови за часови додека го олеснуваат активното учење, соработката и, кога е соодветно, пријателскиот натпревар помеѓу учениците.

Учениците можат да се натпреваруваат поединечно или во тимови, а ловот на чистачи може да биде временски и целосно базиран на текст или може да бара од учениците да патуваат до одреден GPSкоординати за завршување на мисиите. Мисиите GooseChase може да бараат од студентите да сликаат или да направат видео на одредена локација. На пример, лекцијата за вокабулар може да користи GooseChase за да бара од учениците да ја посетат училишната библиотека и да бараат конкретни зборови во речникот. Мисијата за средношколци може да побара од нив да најдат наставник за интервју кој не предава на час и да ги упати да постават конкретно прашање поврзано со лекцијата на денот. Кога ќе продолжат екскурзии, ловот на чистачи на GooseChase може да се дизајнира околу посетите на музејот како забавен начин за студентите да го документираат она што го учат на патувањето.

Во меѓувреме, апликацијата е исто така добро прилагодена за учење на далечина и може да се користи за да соработуваат соучениците дури и ако не се заедно во иста просторија.

Исто така види: Мотивирање на студентите со дигитални беџови

Како функционира GooseChase EDU?

За да ја поставите вашата сметка на GooseChase EDU, одете на GooseChase.com/edu и кликнете на копчето Регистрирајте се бесплатно. Ќе ви биде побарано да внесете корисничко име, е-пошта и лозинка, плус да вклучите детали за вашето училиште и област.

Откако ќе се потврди вашата сметка, можете да започнете со изградба на лов на чистачи. Можете да ги научите основите за тоа како да го направите ова со GooseChase's Getting Started Guide и исто така да изберете од бројните веќе постоечки игри GooseChase Game Library. Овие игри се категоризирани по ниво на одделение и предмет. Можете исто така да ја пребарувате библиотеката за игри по тип на игра.Опциите вклучуваат игри во затворен простор, на отворено, виртуелни и групни.

Дизајнирањето на лов на чистачи е лесно. Можете да креирате едноставни мисии што личат на потрадиционален квиз или да бидете покреативни во користењето на алатката. Без разлика каков тип на лов на чистачи имате на ум, шансите се дека има нешто во Библиотеката за игри што е донекаде слично и може да послужи како образец или да ви даде идеи како да изградите своја сопствена игра.

Кои се некои од функциите на GooseChase EDU

Користејќи ја апликацијата, студентите можат:

  • Внесуваат GPS координати за да покажат дека пристигнале на одредена локација
  • Фотографирајте за да покажете дека го нашле предметот на лов на чистачи
  • Снимајте видеа со аудио за да го покажете учењето на различни начини
  • Одговарајте на едноставни или сложени прашања преку тимска работа
  • Уживајте во соба за бегство или видео игра како искуство додека го учите материјалот за часот

Колку чини GooseChase Edu?

Планот Educator Basic на GooseChase Edu е бесплатен и ви овозможува да креирате неограничени игри, но можете да извршувате само една игра во живо во исто време и да извршувате само игри во тимски режим. Покрај тоа, постои ограничување за пет тимови и само пет мобилни уреди може да се користат по тим.

Планот Educator Plus е 99$ по едукатор годишно . Обезбедува пристап за 10 тимови и до 40 учесници во индивидуален режим.

Планот Educator Premium е 299$по воспитувач годишно . Овозможува до 40 тимови и 200 учесници во индивидуален режим.

Цените за област и училиште се достапни на барање од GooseChase.

Кои се најдобрите совети за GooseChase EDU & засилувач; Трикови

The GooseChase EDU Games Library

The GooseChase EDU Games Library има илјадници мисии кои можете да ги користите во вашите часови или да ги менувате за подобро одговараат на вашите потреби. Овие ловџии се поделени по предмет, ниво на одделение и тип на дивеч. Можете да пребарувате за тимски или индивидуални игри, како и по категории како што се „во затворени простории“, „патување на терен“, па дури и „градење тим на персоналот и засилувач; ПД“.

Учениците нека снимаат и фотографираат

GooseChase им овозможува на студентите да заработуваат поени во различни игри со фотографирање и видеа од одредени локации или објекти. Наставниците можат многу да направат со оваа способност, како на пример учениците да ги интервјуираат своите соученици или наставник од друго одделение.

Користете GooseChase за да ги охрабрите учениците да ја посетат училишната библиотека

Воспитувачите може да користат GooseChase за да ги испратат учениците на лов на библиотечни чистачи, во кои тие ја посетуваат библиотеката и бараат одреден пасус во одредена книга или документирајте го нивниот процес на истражување за задача во која било тема.

Исто така види: Што е MIT App Inventor и како функционира?

Користете GooseChase за математика

GooseChase може да се користи и на часови по математика и природни науки. На пример, дизајнирајте лов на чистачи на тема географијаза различни форми со помлади ученици. Постарите студенти по математика може да добијат поени или награди за решавање на сложени равенки, а исто така има и многу начини да се вклучат различни предизвици за кодирање во ловот на чистачи.

Користете GooseChase на теренско патување

На патувања во музеи или други локации, GooseChase може да се користи како забавна алтернатива на хартија за реакција. Изберете клучни предмети или области од музејот што сакате учениците да ги посетат, а потоа побарајте од нив да фотографираат и или да дадат кратки писмени одговори додека одат.

  • Најдобри алатки за наставници
  • Што е Креатор на книги и како можат едукаторите да го користат?
  • Создавач на книги: Совети за наставниците & засилувач; Трикови

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.