Училишта во текот на целата година: 5 работи што треба да ги знаете

Greg Peters 11-10-2023
Greg Peters

Училиштето во текот на целата година може да звучи интимно. Оние кои не се запознаени со концептот би можеле да замислат откажани летни одмори и тестови по математика наместо денови на плажа. Меѓутоа, во реалноста, училиштата во текот на целата година немаат ученици да посетуваат училишта повеќе денови, овие училишта едноставно работат на различен календар со почести, но пократки одмори. На овој начин, училиштата во текот на целата година или училиштата со избалансиран календар, се надеваат дека ќе ги избегнат негативните ефекти од летниот слајд и ќе им овозможат на учениците повеќе можности да стигнат до своите соученици доколку заостанат.

Исто така види: Што е Newsela и како може да се користи за учење?

Иако Концептот често се дебатира, стотици училишта и области низ САД имаат имплементирано целогодишно училиште или избалансиран календар. Ентузијастите наведуваат истражување што сугерира придобивки и за студентите и за персоналот. Во државата Вашингтон, Канцеларијата на надзорникот за јавна инструкција неодамна ја започна Иницијативата за балансиран календар, која нуди окрузите грантови за истражување на флексибилното распоредување.

Разговарањето за некои од вообичаените прашања и заблуди што се појавуваат околу концептот на целогодишно училиште или балансирани календари е важно кога се размислува за спроведување на пристапот.

1. На училиштата во текот на целата година не им се потребни повеќе денови на училиште или уништено лето

Како и другите ученици, оние што се запишани во училиштата во текот на целата година посетуваат само бројот на училишни денови потребни во нивната држава,што е генерално 180 дена на училиште. Слободното време е едноставно структурирано поинаку. „Со текот на годините, се оддалечивме од она што се нарекува целогодишен календар, бидејќи кога ќе речете „во текот на целата година“, родителите и засегнатите страни веруваат дека одите на училиште повеќе од 300 дена во годината, а тоа е не е така“, вели Дејвид Г. Хорнак, Ед.Д., извршен директор на Националната асоцијација за целогодишно образование (NAYRE).

Наместо целогодишно училиште, претпочитаниот термин е избалансиран календар бидејќи попрецизно опишува како функционираат овие училишта. „Училиштата со балансирани календари генерално ќе започнат на почетокот на август, ќе земат малку одмор на Денот на трудот, ќе имаат двонеделен одмор во октомври, една недела на Денот на благодарноста и вообичаените две недели на празниците“, вели Хорнак, кој е и началник на јавните училишта Холт во Мичиген. „Тие ќе земат една недела одмор во февруари, двонеделна пролетна пауза и една недела одмор на Денот на споменот, а потоа завршуваат кон крајот на јуни“.

Постои варијации меѓу урамнотежените или училиштата кои се во текот на целата година во овој календар, но генерално го следи тој модел. Целата поента е ограничување на должината на секој поединечен одмор, така што во Мичиген, на пример, училиштата не се сметаат во текот на целата година ако имаат паузи кои траат повеќе од шест недели.

Што се однесува до летните одмори кои се драг дел од сеќавањата на повеќето луѓе, тие не се целосно елиминирани. "Тоа евообичаена заблуда дека нема летен одмор, сепак добивате летен одмор, четири до шест недели“, вели Трејси Даниел-Харди, д-р, директорка за технологија за училишниот округ Гулфпорт во Мисисипи, која неодамна спроведе балансирана цела година. календар.

2. Училиштата во текот на целата година може да ја намалат летната загуба на учење и да имаат други придобивки

Училиштата и областите во текот на целата година имаат за цел да го намалат летниот пад и да помогнат во борбата против губењето на учењето. Една алатка за да се направи ова е елиминирање на празнината во учењето во летниот одмор. Друг начин е со давање редовни шанси за студентите кои заостануваат да се израмнат. За време на паузите во училиштето, училиштата во текот на целата година го нудат она што се нарекува „интерсесија“. Ова е можност за студентите да добијат туторство и да научат вештини што можеби им недостасуваат, исто така им овозможува на понапредните студенти подлабоко да истражуваат одредени теми. „Некои деца треба да имаат наставки за учење, а ние им ги даваме за време на интерсесијата“, вели Хорнак. „Другите деца треба да се санираат и нашата желба да се пресели во минатото беше, ние ќе го надоместиме летото. Можете ли да замислите ако некој почне да заостанува во октомври, ноември, декември, а ние да кажеме: „Па, погодете што, треба да се мачите уште пет месеци пред да можеме да ви помогнеме“. Тоа е едноставно нехумано“.

3. Наставниците се во ред со целогодишните училишта отколку што може да очекувате

Кога училишниот округ Гулфпортпочнаа да размислуваат за училиште во текот на целата година, покрај придобивките насочени кон учениците околу задржувањето и учењето, тие исто така се надеваа дека тоа ќе помогне да се намали исцрпеноста на наставниците, вели Даниел-Харди.

Наставниците кои добиваат летна работа понекогаш се грижат дека календарот во текот на целата година ќе ги одземе приходите со тоа што ќе ги спречи да добијат летни работни места, но тие имаат можност да заработат дополнителни пари работејќи преку интерсесија. „Тие всушност можат да го надополнат својот приход веднаш од нивната училница“, вели Хорнак.

Со флексибилен календар, наставниците имаат тенденција да одвојуваат помалку лични денови во текот на учебната година бидејќи закажуваат прегледи за стоматологија и слични излети за различните паузи што ги овозможува флексибилниот календар. Ова го ограничува потпирањето на заменските наставници, вели Хорнак.

4. Сè уште можете да спортувате, но има неочекувани предизвици за целогодишното училиште

Заедничка грижа е влијанието врз спортските сезони, но училиштата во текот на целата година сè уште можат да поддржат спортски распоред. Учениците едноставно може да имаат игри за време на пресекот. Сепак, спортот не е единствената неакадемска грижа околу училиштата во текот на целата година. Треба да се земат предвид и потребите за дневен престој и локалната економија.

Бидејќи Голфпорт е крајбрежна област со многу туризам, имаше размислувања околу целогодишниот календар што другите области можеби го немаат.

„Сакавме да го добиеме бизнисот и оние кои се вклучени вотуризмот исто така е вклучен во разговорот“, вели Даниел-Харди. Само по решавање на проблемите на заедницата и домаќин на отворен дијалог со засегнатите страни, областа го започна својот целогодишен календар.

Во областа Хорнак, само две училишта работат според вистински целогодишен календар, другите училишта користат изменет хибриден календар. Ова е затоа што инфраструктурата на областа не може да поддржи продолжено летно учење во некои училишта. „Недостатокот на климатизација е вистински проблем овде“, вели Хорнак.

5. Окрузите што размислуваат за целогодишните училишта треба да разговараат со другите што го направиле тоа

Училишните водачи кои размислуваат за целогодишен или избалансиран календар треба да се консултираат со водачите на заедницата, како и со персоналот од целата област. „Навистина е важно да се добие придонес од сите ваши засегнати страни“, вели Даниел-Харди. „Не само наставниците и администраторите, туку и главниот службеник за одржување, одделот за финансии, тренерите, сите тие, бидејќи тоа што го прават е директно засегнато“.

Исто така види: Што е GPTZero? Објаснето е алатката за откривање ChatGPT

Ќе сакате да разговарате и со други кои имаат имплементирано сличен календар. „Има многу причини зошто семејствата или членовите на заедницата се јавуваат да кажат дека ова нема да функционира. Ние не го сакаме ова“, и ако има прашање што не може да одговори началникот или лидерскиот тим, што има тенденција да ја поткопа довербата од заедницата“, вели Хорнак. „Значи, откривме кога сте партнери со алокален експерт, некој кој го живеел балансираниот календар или некој од мојата канцеларија, можеме да се движиме низ тие прашања и тоа му овозможува на локалниот лидер да биде слушател“.

  • Продолжено време за учење: 5 работи што треба да се земат предвид
  • Едукаторите се оддалечуваат од времето за седење за образование базирано на мајсторство

За да ги споделите вашите повратни информации и идеи за оваа статија, размислете да се придружите на нашата Tech & Учење онлајн заедница .

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.