Најдобар повеќестепен систем на ресурси за поддршка

Greg Peters 28-06-2023
Greg Peters

Систем за поддршка со повеќе нивоа (MTSS) е рамка дизајнирана да ги води училиштата и наставниците во обезбедувањето важна академска, социјално-емоционална и бихејвиорална поддршка за сите ученици. MTSS е дизајниран така што студентите со различни потреби и способности во иста училница можат сите да имаат корист од неговите структурирани услуги.

Следните ресурси, лекции и активности на MTSS ќе им овозможат на воспитувачите и училишните администратори да го продлабочат своето разбирање за MTSS и да го применат на ниво на училница.

Сеопфатен водич за MTSS

Овој целосен водич за образование за панорама е одлично место за почеток ако сè уште се прашувате „Што значи MTSS? Сакате да одите уште подлабоко? Посетете го бесплатниот курс за сертификат за панорамски центар за учење MTSS, кој опфаќа како да се имплементира MTSS за да се зголеми напредокот на секој ученик во училиште или област.

Академски успех за сите студенти: пристап со повеќе нивоа

Како изгледа наставата од ниво 1, 2 или 3 во училиште К-12? Гледајте како наставниците и учениците од П.К. Училиштето за развојно истражување Yonge ги стави на дело принципите на MTSS во училницата.

Исто така види: Производ: Toon Boom Studio 6.0, Flip Boom Classic 5.0, Flip Boom All-Star 1.0

Развивање на успешен тим за MTSS/RTI

Разбирањето на MTSS е само првиот чекор. Следно, администраторите мора да го соберат тимот кој ќе ја спроведе имплементацијата на MTSS. Оваа статија ги детализира улогите и одговорностите на тимот на MTSSчленови, како и сугерирање кои карактеристики треба да ги поседуваат.

Градење рамка за ментално здравје со повеќестепени системи за поддршка (MTSS)

Educator and Tech & Писателот на високиот кадар за учење, Ерик Офганг, разгледува неколку клучни чекори што училиштата можат да ги преземат за да воспостават и имплементираат MTSS.

Исто така види: Најдобар софтвер за виртуелна лабораторија

Објаснување на SEL на родителите

Социјално-емоционалното учење неодамна стана тема која предизвикува поделби. Сепак, истражувањето покажа дека родителите во голема мера ги поддржуваат вештините за СЕЛ додека не го сакаат терминот. Оваа статија детално објаснува како да им ја објасните програмата SEL на вашето училиште на родителите, со акцент на тоа како им помага на децата да учат.

Стратегии за настава информирани за траума

Според 2019 г. Студијата на Центрите за контрола на болести, мнозинството американски деца се соочиле со трауми како што се злоупотреба, занемарување, природна катастрофа или доживување/сведочување насилство. Наставата информирана за траума им помага на наставниците да ги разберат и да управуваат со односите со учениците кои биле трауматизирани. Оваа статија од аналитичарот за однесување и едукатор Џесика Минахан нуди одлични практични идеи за овозможување настава информирана за траума во секоја училница.

Споделете ја мојата лекција

Истражете ги овие лекции за социјално-емоционално образование дизајнирани и тестирани од вашите колеги наставници. Речиси секоја тема е застапена, од уметност до математика до јазик и култура. Пребарувајте по оценка, тема, тип на ресурс и стандарди.

Поврзете ја вашата училница

Поврзувањето со деца од други култури нуди одлична можност да се поттикне емпатија и разбирање. Непрофитната фондација Kind обезбедува бесплатна алатка за комуникација која им овозможува на наставниците да го прошират светот на своите ученици преку безбедно видео, пораки и технологија за споделување датотеки. Емпатико беше победник на наградите за Светско менување на идеи на Fast Company за 2018 година.

Развивање план за RTI

Чекор-по-чекор водич за спроведување одговор на интервенција (RTI) модел. Вклучува PDF-ресурси кои покриваат верувања, вештини, решавање проблеми и документирање интервенции.

Персонализација на поддршката со одговор на интервенција

Профил на успешната школа Чарлс Р. Дру Чартер употребата на RTI за подобрување на постигањата на учениците, оваа статија на Edutopia го опишува интензивниот училишен модел на училишна рана основно образование и настава од ниво 3. Тоа е преполно со корисни совети и идеи, од создавање ангажирани активности до намалување на стигмата на ниво 3.

Водење на студентите до успех на сопствено ниво

Фасцинантна студија на случај на како основното училиште Мејер во Мичиген ефективно примени рамка за RTI низ целото училиште, намалувајќи го јазот во постигањата помеѓу учениците со највисоки и најниски постигања.

TK California: социјално-емоционален развој

Социјално-емоционален буквар за пред-К наставници. Научете како наставницитеможе да го поттикне социјално-емоционалниот развој на децата преку позитивни односи и најдобри практики во училницата. Бонус: Седум социјално-емоционални наставни стратегии PDF за печатење.

К-12 Тркало на емоции

Силните емоции може да бидат вознемирувачки за децата, предизвикувајќи ги да се однесуваат несоодветно или изолираат од другите. Научете како да користите тркало за емоции за да им помогнете на децата да ги препознаат и истражат своите чувства. Овие лекции и активности на тркалото за емоции беа создадени и тестирани од страна на вашите колеги наставници и може да се пребаруваат по одделение, стандард, оцена, цена (многу се бесплатни!) и предмет.

Најдобри практики за траума -Информирана настава

Др. Стефани Смит Будаи истражува шест начини на кои наставниците можат да внесат перспектива информирана за траума во нивните училници, вклучително и внимателност, простори за виртуелно исцелување и пишување дневник.

Игри и активности за градење тим за деца

„Сега, деца, време е за нашите MTSS активности. Зарем тоа не звучи забавно?“ рече ниеден учител, никогаш. Иако не е строго кажано MTSS, активностите за градење тим се одличен начин за промовирање на позитивни чувства и односи во вашата училница. Десетици различни активности се движат од одење со балон до модна ревија на весници до групно жонглирање. Забава за сите.

Истражување во Хановер: Упатство информирано за траума

Кратко засновано на истражување кое обезбедува и академска позадина и практични стратегии заим помогне на наставниците да изградат односи и да ги поддржуваат учениците кои доживуваат траума.

  • Како се прави: Имплементирање на технички алатки за ментално здравје
  • Д-р стана рецепт од наставник во средно училиште за подобрување на училишното ментално здравје
  • 15 страници/апликации за социјално-емоционално Учење

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.