Што е Discord и како функционира? Најдобри совети и трикови

Greg Peters 28-07-2023
Greg Peters

Discord е име кое е во спротивност со природата на оваа платформа, која всушност обезбедува дигитален простор за соработка преку споделени комуникации.

Најосновно ова е простор за онлајн разговор, малку како Slack или Facebook Workplace обезбеди. Овој, сепак, првенствено е наменет - и го користат - гејмерите. Таа, исто така, стана многу корисна алатка за наставниците и учениците да разговараат кога не се физички заедно во просторијата.

Функциите како што се онлајн гласовен разговор, лесно споделување екран и пристап до јавни сервери ја прават оваа моќна алатка за употреба од страна на учениците и наставниците кога се во хибридна или далечинска ситуација за учење. Идеален е и за клубови после училиште.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете во овој преглед на Discord.

  • Топ страници и апликации за Математика за време на учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Што е Discord?

Discord е онлајн разговор и платформа за пораки дизајнирана да се користи од групи. Бидејќи е само за покана, тоа е безбеден простор за учениците да комуницираат без потреба физички да бидат заедно во просторијата.

Апликацијата за тимски пораки е фокусирана првенствено на гласовен разговор. Опцијата за текстуален разговор не е толку длабинска во своите понуди како гласовниот канал.

Благодарение на мноштвото контроли за дозволи, ова е платформа која работи особено добро за училиштата и, конкретно, наставниците. Способноста да се создадеканалите што имаат одредени класи или групи овозможуваат приватност и фокусиран разговор кога тоа е потребно за оние кои се поканети.

Ова е многу лесен за користење систем, кој исто така брзо се поставува. Како такво, може да помогне да се олесни преминувањето кон учење на далечина или хибридна училница, а сепак да се создаде чувство дека сите се заедно во иста просторија. Видеото и аудиото со ниска латентност помагаат во ова за скоро инстант одговори како со разговорот во реалниот свет.

Исто така види: Најдобри додатоци на Google Docs за наставници

Како функционира Discord?

Discord има распоред со темна тема што се чувствува модерно и добредојде, што е добро надополнето со леснотијата на користење. Може да поставите групен канал и да работи за неколку секунди.

Со поставување на микрофонот на „секогаш вклучен“, можно е звукот да продолжи да работи додека користите различни апликации. Може да го споделите вашиот екран и да имате мноштво слики и видеа низ кои поминувате со класот или групата, додека звукот продолжува беспрекорно, како да сте сите заедно во иста просторија. Само во верзијата на прелистувачот, преку веб-локација, треба да го држите тој прозорец на врвот за да бидете сигурни дека звукот продолжува да работи - сепак преземете ја апликацијата и ова не е проблем.

Нивоата на дозволи се корисни за да се овозможи пристап на студентите само до одредени канали. Така, учениците би можеле да ги видат сите класни и групни разговори во кои се добредојдени, но не би ги гледале другите класови или простории за наставници, на пример. Додека директорот можешеимајте пристап до сите часови за да влезете секогаш кога, ако така функционира вашето училиште.

Насоките базирани на скокачки прозорци помагаат ова да биде интуитивен систем, кој е едноставен дури и за првпат корисници. Замисливо би можело да биде идеално за состаноци со родители и наставници со едноставно испраќање линк до состанокот, кој би бил како групен форум, само виртуелен.

Кои се најдобрите карактеристики на Discord?

Discord исто така нуди видео разговор со најмногу осум луѓе кои можат да се приклучат користејќи ја бесплатната верзија на платформата. Но, ако барате посложени функции, како што се разговори со нишки, тогаш ќе треба да отидете на друго место, како што е Slack, за тоа.

Способноста за споделување видеа и слики ја прави оваа интегрирана платформа што може да ги покрие повеќето потреби за часови. Фактот дека нема ограничување за складирање го прави ова уште полесно да се користи подолгорочно.

Во серверите и каналите, може да се прилагоди така што само разговорите релевантни за студентите се достапни. Ова не само што го прави побезбедно, од училишна перспектива, туку и го прави изборот поедноставен за учениците.

Способноста да се креираат јавни сервери, во секунди и да се вклучат стотици илјади луѓе, го прави ова одржлива платформа за презентација. Може да обезбеди пристап за класот до поширок форум за дискусија, кој може да вклучува презентери како што се научници или уметници, па дури и други училишта.

За употребадома, можно е родителите да следат кој испраќа покани, па дури и да проверат дали се користи лош јазик. Ова е практичен додаток бидејќи некои студенти може да го користат и за наменетата цел на форумот за игри кога се надвор од класот.

Колку чини Discord?

Discord е потполно бесплатен за регистрација до и користење, што вклучува неограничени податоци за да не мора да се грижите за скриените додатоци за да го извлечете максимумот од услугата.

Со повеќе од 150 милиони активни корисници секој месец, 19 милиони активни сервери неделно и 4 милијарди разговори во минута секој ден, ова е жив простор со многу што треба да се открие. Импресивно кога сметате дека ова е целосно бесплатно за користење.

Discord најдобрите совети и трикови

Започнете брзо

Исто така види: Час за зумирање

Оди во живо

Започнете од нула

  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.