Најдобри додатоци на Google Docs за наставници

Greg Peters 10-08-2023
Greg Peters

Најдобрите додатоци за Документи на Google честопати се бесплатни, лесни за пристап и нудат начини за поефективна настава. Да, веројатно се прашувате зошто не сте ги барале претходно. Некои работи едноставно изгледаат премногу добри за да бидат вистинити!

Без да се занесувате премногу -- бидејќи и таму има некои лоши додатоци -- вреди да знаете што да барате при изборот на најдобрите избори за ти. Сè повеќе од нив се појавуваат редовно и не сите се насочени кон воспитувачите. Но, пронајдете ги вистинските и Google Docs може да биде помоќен од вашето тековно поставување.

Ако веќе користите Google Classroom тогаш веројатно ќе имате проблем и со Google Docs. Тој е добро интегриран и прави споделувањето и обележувањето на поднесените да функционираат многу директно. Додатоците, често креирани од трети страни, нудат начини за интегрирање на други алатки во рамката на Документи, за да можете да ја надминете обработката на текст за да понудите поголема креативна слобода во начинот на кој работите.

Додат во Google Docs- уредите лесно се додаваат на вашето тековно поставување, а во оваа статија има водич за тоа како да го направите тоа понатаму. Вреди да се провери бидејќи можете да правите корисни работи како што се вградување видео на YouTube во документ или лесно создавање библиографија автоматски -- и многу повеќе.

Еве што треба да знаете за додатоците на Google и кои се најдобри за вас.

  • Најдобри алатки за наставници
  • Како да го користам GoogleУчилница?

Кои се најдобрите додатоци на Google Docs?

Додатоци се креирани од трети страни, така што секој од нив обично се создава за да исполни одредена потреба . Поради оваа причина, има многу создадени специјално за наставници и идеални за образование.

Во моментов, има повеќе од 500 додатоци специјално достапни за Google Docs. Тоа е многу опции за избор! Така, ние поминавме за да го најдеме најдоброто за вашите потреби како учител. Но, прво, еве како да инсталирате еден.

Како да инсталирате додатоци за Google Docs

Прво, вклучете ги Google Docs на вашиот уред. Одете до горната лента со мени и таму ќе видите посветена паѓачка опција наречена „Додатоци“. Изберете го ова, а потоа опцијата „Земи додатоци“.

Ова ќе отвори нов прозорец во кој ќе можете да пребарувате низ различните достапни додатоци. Бидејќи ќе ви дадеме избор од најдобрите опции подолу, можете едноставно да напишете што сакате во лентата за пребарување.

Во скокачкиот прозорец можете да видите повеќе за додатокот кога вие го избирате. За да инсталирате, само треба да ја изберете сината икона „+ БЕСПЛАТНО“ десно. Дозволете дозволи кога е потребно и изберете го синото копче „Прифати“.

Сега, кога сакате да користите додаток, едноставно одете во менито за додатоци во Документи и инсталираните опции ќе бидат таму за да ги отворите и користите.

Најдоброто додавање на Google Docs -ons за наставници

Исто така види: Што е Quandary и како може да се користи за учење?

1. Библиографија EasyBibКреатор

Создавачот на библиографијата EasyBib е еден од најдобрите начини и за наставниците и за учениците да додадат соодветно цитирање на задачите. Ова функционира и за веб-базирани цитати и за книги и/или периодични списанија.

Додатокот ќе работи со многу популарни формати, од APA и MLA до Чикаго, со поддржани повеќе од 7.000 стилови.

За да го користите, едноставно додајте го насловот на книгата или врската со URL-то до лентата за додатоци и автоматски ќе го генерира цитатот во избраниот стил. Потоа, на крајот од трудот, едноставно изберете ја опцијата „Генерирај библиографија“ и целата библиографија за задачата ќе биде пополнета на дното на документот.

  • Преземете го додатокот на Google Docs на Creator EasyBib за библиографија

2 . DocuTube

Додатокот за DocuTube е навистина паметен начин интегрирањето на видеото во документите да биде многу полесна процес. Тоа е особено корисно за наставниците кои користат Google Classroom и сакаат да интегрираат писмени упатства или вовед со видео на YouTube, но без да бараат од ученикот да го напушти документот.

Исто така види: Што е Zoho Notebook? Најдобри совети и трикови за образование

Сè уште можете да ги испуштате врските на YouTube во Документот како што би сакале вообичаено, само сега DocuTube автоматски ќе ги открие овие врски и ќе ги отвори секоја од нив во скокачки прозорец во рамките на Docs. Тоа е едноставна, но многу ефикасна алатка која помага да се задржи фокусот во текот на документот, додека сеуште ви овозможува да додавате богати медиумиво изгледот.

  • Преземете го додатокот DocuTube Google Docs

3. Easy Accents

Додатокот Easy Accents е одличен начин за работа во Docs додека користите различни јазици. Тоа ви овозможува како наставник, или ваши студенти, лесно и брзо да ги додавате правилно акцентираните букви на зборовите со посебни знаци.

Ова е идеално за наставниците и студентите по странски јазици, како и за факултетите кои секогаш сакаат да имаат опцијата достапна за правилно пишување. Едноставно изберете го јазикот од страничната лента и потоа изберете од изборот на акцентирани букви, кои ќе се појават и може да се изберат за веднаш да се вметне секоја од нив. Нема повеќе да се обидувате да запомните кратенки на тастатурата како во минатото!

  • Преземете го додатокот Easy Accents Google Docs

4. MindMeister

Додатокот MindMeister го претвора секој нормален список со точки на Google Docs во многу попривлечна умствена карта. Со него, можете да земете тема и да ја проширите на визуелно привлечен начин без да го изгубите текот на документот како целина.

MindMeister ќе ја земе првата точка од вашата листа со точки и ќе ја направи коренот на умствена мапа додека другите точки од прво ниво се претвораат во теми од прво ниво, од второ ниво во втори итн. Сè се разгранува од централната точка за визуелно јасен и привлечен резултат. Оваа умствена карта потоа е автоматскивметната во документот под списокот.

  • Преземете го додатокот MindMeister Google Docs

5. draw.io Diagrams

Diagrams е одличен додаток од draw.io кој ви овозможува да бидете многу покреативни во Google Docs кога станува збор за слики. Од графикони на текови до исмејување веб-локации и апликации, ви овозможува навистина да ги изразите дизајнерските идеи со лесно користење што го прави идеален и за наставниците и за учениците.

Не само што ова ќе ви овозможи да креирате од нула, туку може да увезувате и од датотеки како Gliffy, Lucidchart и .vsdx.

  • Преземете го додатокот за Google Docs draw.io Diagrams

6. MathType

Додатокот MathType за Docs е идеален за часовите по STEM, како и за наставниците и учениците по математика и физика, бидејќи овозможува лесно пишување, па дури и писмено внесување на математички симболи. Додатокот, исто така, поддржува лесно уредување на математички равенки, нешто што е одлично да се прави од каде било, благодарение на природата на Docs базирана на облак.

Можете да изберете од воспоставениот избор на математички равенки и симболи или, ако имате уред со екран осетлив на допир, исто така е можно да се запише директно во додатокот.

  • Преземете го додатокот MathType Google Docs

7. Kaizena

Додатокот Kaizena за Google Docs е навистина едноставен, но ефикасен начин за давање персонализирани повратни информации до студентите кои сеполесно се вари од едноставни прибелешки. Овој додаток ви овозможува да оставате гласовни повратни информации.

Едноставно означете дел од текстот што сакате да го коментирате и ќе можете да го снимите вашиот глас за да го слушнат токму таму во Документот од вашите студенти. Слично на тоа, тие можат да даваат коментари и да поставуваат прашања за какви било документи без ограничувања за пишување. Учениците кои се борат со пишаниот збор или добро реагираат на почовечка интеракција можеби навистина го ценат овој додаток.

Ова е исто така убав начин за соработка на документи со колегите наставници.

  • Преземете го додатокот Kaizena Google Docs

8. ezNotifications for Docs

EzNotifications for Docs е одличен додаток за следење како работат вашите ученици. Ќе ви овозможи да бидете известени, преку е-пошта, кога некој уредува документ што сте го споделиле.

Ова е корисен начин да се внимава на студентите на кои им недостасуваат рокови и можеби може да се направи со благ потсетник непосредно пред крајот на работата, ако видите дека не започнале>

  • Преземете го додатокот ezNotifications for Docs Google Docs

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.