Најдобри бесплатни алатки и апликации за формативно оценување

Greg Peters 29-07-2023
Greg Peters

Формативните проценки се од клучно значење за воспитувачите да го разберат разбирањето на нивните ученици за концептите и вештините додека тие работат на својот пат низ лекциите. Со ова разбирање, едукаторите можат подобро да ги насочат учениците да поминуваат повеќе време во вежбање и да ги совладаат темите со кои се борат.

Следниве бесплатни алатки за оценување се едни од најдобрите за мерење на напредокот на учениците во кој било момент од наставна програма. И во ова време на учење нарушено од пандемијата, од клучно значење е сите да работат добро за часовите лично, далечински или комбинирани.

Најдобри бесплатни алатки и апликации за формативно оценување

 • Nearpod

  Многу популарен кај наставниците, Nearpod им овозможува на корисниците да креираат оригинални мултимедијални проценки или да избираат од над 15.000 библиотека со претходно направена интерактивна содржина. Изберете од анкети, прашања со повеќекратен избор, отворени прашања, цртање и гејмифицирани квизови. Бесплатниот сребрен план обезбедува 40 студенти по сесија, складирање од 100 mb и пристап до формативно оценување и интерактивни лекции.

 • Edulastic

  Идеален за оценување на напредокот на учениците врз основа на идеи и вештини засновани на стандарди. Бесплатната сметка на наставникот нуди неограничени проценки и студенти, 38.000+ банка со прашања, 50+ типови ставки подобрени со технологија, автоматски оценети прашања, синхронизација на Google Classroom и повеќе.
 • PlayPosit

  Исто така види: HOTS за наставници: 25 врвни ресурси за вештини за размислување од повисок ред
  Платформата Playposit базирана на веб и Chrome овозможува приспособливостинтерактивни видео проценки, помагајќи им на наставниците прецизно да го проценат владеењето на нивните ученици на содржината базирана на видео. Бесплатната Classroom Basic сметка вклучува шаблони, бесплатни претходно направени содржини и 100 бесплатни обиди за ученик месечно.
 • Flipgrid

  Исто така види: Што е TED-Ed и како работи за образование?
  Овој едноставен за употреба , моќна и целосно бесплатна алатка за учење им овозможува на наставниците да иницираат дискусии на часовите со објавување видеа. Учениците потоа креираат и објавуваат свој видео одговор, додавајќи подобрувања како емотикони, налепници и текст.
 • Pear Deck

  Pear Deck, додаток за Google Slides, им овозможува на едукаторите брзо да креираат формативни проценки од флексибилни шаблони, претворајќи го обичен слајдшоу во интерактивен квиз. Бесплатните сметки обезбедуваат создавање лекции, интеграција на Google и Microsoft, шаблони и повеќе.

 • ClassFlow

  Со ClassFlow, брзо и лесно е да се создаде бесплатна сметка за наставници и да се започне градење интерактивни лекции. Поставете ги вашите сопствени дигитални ресурси или изберете од илјадниците бесплатни и платени ресурси достапни на пазарот. Понудените проценки вклучуваат повеќекратен избор, краток одговор, математика, мултимедија, точно/неточно и есеј. Анкетите и прашањата на студентите обезбедуваат формативна повратна информација во реално време.

 • GoClass

  Goclass им овозможува на едукаторите да креираат материјали за учење со вградени проценки и потоа да ги испраќаат на мобилните уреди на учениците. Вградено управување со училницатафункциите им овозможуваат на наставниците да го следат учеството на учениците и да ги одржуваат учениците на задача. Бесплатната основна сметка вклучува пет курсеви, 30 студенти, складирање од 200 MB и пет сесии за чкртање.
 • Формативно

  Едукаторите поставуваат свои содржини за учење, кои платформата автоматски ги трансформира во проценки или избираат од извонредната Формативна библиотека. Учениците одговараат на сопствени уреди преку текст или цртеж, континуирано ажурирани во реално време на екранот на наставникот. Бесплатна основна сметка за еден наставник нуди неограничени формативи, одговор на учениците во реално време, основни алатки за оценување, повратни информации и интеграција на Google Classroom.

 • Kahoot!

  Бесплатната платформа за учење базирана на игри на Kahoot е одличен начин да се ангажираат ученици од која било возраст. Изберете од 50 милиони постоечки игри или креирајте сопствени игри за вашите часови. Бесплатниот основен план обезбедува живи и асинхрони индивидуални и класни kahoots, пристап до подготвената за употреба kahoot библиотека и банката за прашања, прилагодување на квизот, извештаи, соработка и повеќе.

 • Padlet

  Навидум едноставната рамка на Padlet - празен дигитален „ѕид“ - ги побива неговите робусни способности во оценувањето, комуникацијата и соработката. Повлечете и испуштете го речиси секој тип на датотека во празното Padlet за споделување проценки, лекции или презентации. Учениците одговараат со текст, фотографии или видео. Бесплатниот основен план вклучува три падлети по едновреме.

 • Socrative

  Оваа супер ангажирана платформа им овозможува на наставниците да креираат анкети и гејмифицирани квизови за да го проценат напредокот на учениците, со резултати во реално време видливи на екранот. Бесплатниот план на Socrative дозволува една јавна просторија со најмногу 50 студенти, прашања на летот и оценување на Space Race.

 • Форми на Google

  Еден од наједноставните и најлесните начини за креирање и споделување формативни проценки. Брзо креирајте видео квизови, прашања со повеќекратен избор или кратки одговори. Поврзете го формуларот на Google со лист на Google за да ги анализирате одговорите. Пред да го споделите вашиот квиз, проверете ги 5 начини да спречите мамење на вашиот квиз на Google Form.

 • Quizlet

  Огромната база на податоци за мултимедијални студиски комплети на Quizlet вклучува разновидност идеална за формативно оценување, од картички до квизови со повеќе избор, до играта со астероиди Гравитација. Бесплатно за основните карактеристики; Премиум сметките овозможуваат приспособување и следење на напредокот на учениците.

 • Edpuzzle

  Платформата за учење и оценување базирана на видео на Edpuzzle им помага на едукаторите да ги претворат еднонасочните видеа во интерактивни формативни проценки. Поставете видеа од YouTube, TED, Vimeo или од вашиот сопствен компјутер, а потоа додајте прашања, врски или слики за да создадете значајни проценки. Бесплатните основни сметки за наставниците и учениците овозможуваат интерактивно создавање лекции, пристап до милиони видеа и простор за складирање на 20видеа.

►Оценување на учениците во онлајн и виртуелни училници

►20 страници за креирање квизови

►Предизвиците на проценките за посебни потреби за време на далечинско и Хибридно учење

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.