Што е Vocaroo? Совети & засилувач; Трикови

Greg Peters 24-07-2023
Greg Peters

Vocaroo е апликација за снимање базирана на облак, која едукаторите и нивните студенти можат да ја користат за да направат снимка и лесно да ја споделат преку традиционална врска или со генерирање на QR-код.

Ова го прави Vocaroo совршен за обезбедување задачи базирани на аудио, инструкции или брзи повратни информации за работата на учениците. Исто така, може да биде одлична алатка учениците да споделуваат снимени задачи.

Научив за Vocaroo од Алис Харисон, специјалист за медиуми во средното училиште во Northside Elementary City Nebraska City. Таа испрати е-пошта за да ја предложи алатката откако прочита парче што го напишав на бесплатните сајтови за генерирање QRCodes . Веднаш бев заинтригиран од потенцијалот што апликацијата го има во училницата и колку е лесно споделувањето аудио клипови со учениците, но има неколку ограничувања до кои ќе дојдам подолу.

Што е Vocaroo?

Vocaroo е алатка за снимање глас дизајнирана да го олесни снимањето и споделувањето кратки аудио клипови. Не е потребно преземање, едноставно одете на веб-локацијата Vocaroo и притиснете го копчето за снимање. Ако на вашиот уред е вклучен микрофонот, можете веднаш да започнете да правите и споделувате снимки од Vocaroo.

Алатката е дизајнирана да биде лесна за употреба и навистина успева. Функционира како Google Docs, но за аудио. Не се потребни никакви информации за регистрација или најавување, а штом ќе снимите клип, ви се дава можност да го преземете аудиото или да го споделите преку врска, вметнувањелинк или QR-код. Успеав да снимам и споделувам аудио клипови и на мојот лаптоп и на телефон за неколку минути (иако морав брзо да ги приспособам поставките за микрофонот на прелистувачот на мојот телефон за да дозволам пристап до Vocaroo).

Исто така види: Најдобри виртуелни теренски патувања за деца

Кои се најдобрите карактеристики на Vocaroo?

Како што споменавме погоре, еден од најдобрите делови за Vocaroo е неговата леснотија на користење. Ова ги отстранува сите технички бариери од страна на воспитувачите или нивните студенти.

Откако ќе завршите со снимањето, имате можност да споделите врска, да добиете вметнат код или да генерирате QR-код. Сите се одлични начини да ја дистрибуирате вашата снимка до вашите ученици.

Јас учам онлајн студенти од колеџ и планирам да го користам Vocaroo за да дадам вербална наместо писмена повратна информација за некои писмени задачи. Ова ќе ми заштеди време и верувам дека почестото слушање на мојот глас може да им помогне на некои студенти да создадат поголема врска со мене како инструктор.

Кои се некои ограничувања на Vocaroo?

Vocaroo е бесплатен и иако не треба да се обезбедат информации за да се користи, алатките без трошоци често генерираат профит со продажба на кориснички податоци. Проверете кај соодветните ИТ професионалци во вашата институција пред да го користите Vocaroo со студенти.

Совети за Vocaroo & засилувач; Трикови

Користете го за да обезбедите дополнителни насоки за писмена задача

Ако на учениците им давате отпечаток или врска, едноставно додавајте QR-код што води доснимката Vocaroo може да обезбеди дополнителен контекст и може да им помогне на учениците кои се борат да ги разберат пишаните упатства.

Обезбедете аудио повратни информации за учениците

Одговарањето на соодветната работа на учениците со вербална наместо писмена повратна информација може да заштеди време на воспитувачите и исто така може да им овозможи на учениците подобро да се поврзат со коментарите. Тонот исто така може да помогне да се ублажат критиките и да се додаде јасност.

Учениците нека одговорат на задачите

Понекогаш пишувањето е тешко и непотребно одзема време за студентите. Учениците да снимаат и споделат кратка снимка од нивната реакција на читањето или одговорот на вашите повратни информации може да биде брз, забавен и лесен начин да ги вклучите со вас и материјалот од часот.

Исто така види: Топ 50 сајтови & засилувач; Апликации за К-12 образовни игри

Замолете ги учениците да снимаат брз подкаст

Учениците можат брзо да интервјуираат соученик, наставник од друга класа или да дадат кратка аудио презентација користејќи ја апликацијата. Овие можат да бидат забавни активности за студентите и да обезбедат начини за нивно вклучување со предметниот материјал што се разликува од пишувањето задачи или тестови.

  • Најдобрите бесплатни страници со QR код за наставници
  • Што е AudioBoom? Најдобри совети и трикови

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.