Најдобри лекции и активности за сајбер безбедност за К-12 образование

Greg Peters 22-07-2023
Greg Peters

Компјутерската писменост и безбедноста не се само изборни теми за денешните студенти. Наместо тоа, тие станаа суштински дел од основното образование, почнувајќи од најраните нивоа - бидејќи дури и децата од предучилишна возраст имаат пристап до уреди со овозможен интернет.

Исто така види: Што е Canva и како работи? Совети & засилувач; Трикови

Започна во 2004 година како соработка помеѓу Националната алијанса за сајбер безбедност и САД. Одделот за домашна безбедност, Месец за подигање на свеста за сајбер безбедноста има за цел да ја промовира не само свеста за опасностите од сајбер-безбедноста, туку и знаењето и алатките што им се потребни на корисниците за да се заштитат себеси, своите уреди и нивните мрежи додека пристапуваат до огромниот информативен автопат што го прави можен е модерен живот.

Следниве лекции, игри и активности за сајбер-безбедност покриваат широк опсег на теми и нивоа на одделенија и може да се имплементираат на часови по општа настава, како и на наменски курсеви по компјутерски науки. Речиси сите се бесплатни, а некои бараат бесплатна регистрација на едукатор.

Најдобри лекции и активности за сајбер безбедност за образованието на К-12

CodeHS Вовед во сајбер безбедноста (Vigenere)

Целогодишен курс за средношколци, оваа воведна програма е идеална за почетни студенти по компјутерски науки. Темите вклучуваат дигитално државјанство и сајбер хигиена, криптографија, безбедност на софтверот, основи на вмрежување и основна системска администрација.

Code.org Сајбер-безбедност - едноставноШифрирање

Оваа училница или лекција за учење усогласена со стандарди има за цел да ги научи учениците на основите на шифрирањето - зошто е важно, како да се шифрира и како да се прекине шифрирањето. Како и со сите лекции на code.org, вклучени се детален водич за наставникот, активност, вокабулар, загревање и завршување.

Code.org Брзо истражување - компјутерски криминал

Кои се најчестите компјутерски криминали и како учениците (и наставниците) можат да ги идентификуваат и спречат таквите напади? Научете ги основите во оваа лекција усогласена со стандардите од тимот на наставната програма Code.org.

Интернет семафори за образование за здрав разум

Оваа лекција за прво одделение, порамнета со вообичаено јадро, ја учи основната безбедност на интернет со забавна презентација/активност на Слајдовите на Google. Вклучени се и инструкции за игра со семафор во класата, како и видео, стипендија со поема и ресурси за дома. Потребна е бесплатна сметка

Cyber.org лекција за сајбер безбедност за одделенија 10-12

Сеопфатен курс за сајбер-безбедност кој опфаќа закани, архитектура и дизајн, имплементација, ризик, регулација и многу повеќе. Најавете се преку сметката на Canvas или креирајте бесплатна сметка за едукатор.

Cyber.org Настани

Истражете ги претстојните виртуелни настани на Cyber.org, како што се Вовед во сајбер-безбедноста, Сајбер-безбедност активности за почетници, Недела на свесност за кариера за сајбер безбедност, Регионален сајбер предизвик, и повеќе. Тоа е одличен ресурс запрофесионален развој, како и за вашата програма за сајбер безбедност во средно училиште.

Иницијатива за сајбер образование за основно училиште CyberPatriot (ESCEI)

Пополнете краток формулар за барање, преземете го дигиталниот ESCEI Комплет 2.0 и подготвени сте да ги испланирате вашите упатства за сајбер-безбедност. Во бесплатниот дигитален комплет се вклучени три интерактивни модули за учење, дополнителни слајдови, водич за инструктор, воведно писмо што го опишува ESCEI, шаблони за сертификати и друго. Одличен почеток на вашата наставна програма за сајбер безбедност К-6.

Не го храни фишот

Помогнете им на вашите ученици да научат како да се заштитат од интернет измами со уште една одлична лекција од Common Sense Education. Имајќи разигран пристап кон сериозна тема, оваа комплетна лекција усогласена со стандардите вклучува загревање и завршување, слајдови, квизови и многу повеќе.

Техно мачка Faux Paw

Сомнителните игри на зборови и анимираните животински ликови како што е Faux Paw the Techno Cat се одличен начин да ги вклучите младите ученици во важна тема. Следете ги авантурите на овој полидактилен мачор кој ја сака технологијата преку PDF книги и анимирани видеа додека таа со тешкотии учи како да се движи кон дигиталната етика, сајбер-малтретирањето, безбедно преземање и други незгодни сајбер теми.

Хакер 101

Дали некогаш сте слушнале за етичко хакирање? Просперитетната етички хакерска заедница ги поканува заинтересираните лица да ги развијат своите хакерски вештинизасекогаш. Многу ресурси за хакерство се бесплатни за корисниците, од почетници до напредни нивоа.

Hacker Highschool

Сеопфатна наставна програма само-водена за тинејџери на возраст од 12- 20, Hacker Highschool се состои од 14 бесплатни лекции на 10 јазици, кои опфаќаат сè, од тоа што значи да се биде хакер до дигитална форензика до веб-безбедност и приватност. Водичите за наставници се достапни за купување, но не се потребни за часовите.

Меѓународен институт за компјутерски науки: Безбедност на наставата

Изградени на принципите за компјутерски науки на АП и усогласени со стандардите, овие три лекции опфаќаат моделирање закани, автентикација и социјално инженерство напади. Идеален за средношколци. Не е потребна сметка.

К-12 Водич за сајбер-безбедност

Кои вештини се потребни за да се влезе во растечкото поле за сајбер-безбедност? Кои работни места за сајбер безбедност нудат најголеми можности за кариера? Кои чекори можат да ги преземат студентите за да го максимизираат своето знаење за сајбер безбедноста? Овие прашања и многу други се одговорени од експерти за сајбер безбедност во овој водич за заинтересирани студенти К-12.

Nova Labs Cybersecurity Lab

Дизајнирана да ги научи студентите како да откриваат и спречат сајбер напади, лабораторијата за сајбер безбедност на PBS поставува новоотворена веб-страница на компанијата со недоволна вградена безбедност. Кои стратегии ќе ги примените вие, CTO, за да го заштитите вашиот стартап? Играјте како гостин или креирајтесметка за да го зачувате вашиот напредок. Вклучен е водич за лабораторија за сајбер безбедност за едукатори. Задолжително проверете ги и видеата за сајбер-безбедност на Nova Labs!

Проверка на ризик за нова технологија

Многу практична лекција од Common Sense Education, Risk Check for New Tech прашува децата добро да размислат за компромисите што доаѓаат со најновите технолошки иновации. Приватноста е особено ранлива во денешната технолошка култура управувана од паметни телефони и апликации. Колку треба да се откаже од приватноста за придобивките од најновиот технолошки гаџет?

Проекти за сајбер-безбедност од науката пријатели

Исто така види: Genius Hour: 3 стратегии за негово вклучување во вашиот клас

Една од најдобрите локации наоколу за целосни, бесплатни лекции за сајбер-безбедност. Секоја лекција вклучува информации за позадина, потребни материјали, чекор-по-чекор инструкции и насоки за прилагодување. Почнувајќи од средно до напредно, овие осум лекции го испитуваат хакирањето на воздушниот јаз (т.е., компјутерите кои не се поврзани на интернет -- да, тие можат да бидат хакирани!), вистинската безбедност на безбедносните прашања, нападите со sql инјектирање, вистинскиот статус на „избришано ” датотеки (навестување: овие навистина не се избришани) и други фасцинантни проблеми со сајбер безбедноста. Потребна е бесплатна сметка.

SonicWall Phishing IQ тест

Овој едноставен квиз со 7 прашања ја тестира способноста на учениците да забележат обиди за фишинг. Целото одделение нека го направи квизот, да ги пресмета резултатите, а потоа внимателно да го испита секој пример за да ги разликува истакнатите карактеристики на вистинскиот наспроти.е-пошта со „фишит“. Не е потребна сметка.

Рубрика за сајбер безбедност за образование

Рубриката за сајбер безбедност (CR) за образование е бесплатна и лесна за користење алатка за оценување дизајнирана да им помогне на самите училишта -проценете го нивното опкружување за сајбер безбедност и планирајте континуирано подобрување. Информирана од NIST и други релевантни рамки за сајбер-безбедност и приватност, рубриката обезбедува сеопфатен сет на стандарди фокусирани на образованието за да им помогне на училиштата да ги проценат и подобрат своите практики за сајбер-безбедност.

Најдобри игри за сајбер безбедност за K-12

ABCYa: Cyber ​​Five

Ова анимирано видео воведува пет основни правила за безбедност на интернет, како што искрено објасни Hippo и Еже. Откако ќе го погледнат видеото, децата можат да го пробаат квизот или тестот за вежбање со повеќе избори. Совршен за помлади студенти. Не е потребна сметка.

CyberStart

Десетици сајбер игри, идеални за напредни студенти, претставуваат стимулативен предизвик. Бесплатната основна сметка дозволува 12 игри.

Образовни аркадни игри за сајбер безбедност

Пет игри за сајбер безбедност во аркадни стил нудат авантуристички поглед на проблемите со дигиталната безбедност како што се прекршување лозинка, фишинг, чувствителни податоци, откупнина и напади со е-пошта. Забава за средношколци од средно до средно училиште.

Бесилки за безбедност на интернет

Традиционалната игра Hangman, ажурирана за интернет, обезбедува лесна вежба за децата да го тестираат своето знаење за основниот интернеттермини. Најдобро за помлади студенти. Не е потребна сметка.

InterLand

Од Google, архитекти на поголемиот дел од интернетот каков што го знаеме денес, доаѓа оваа стилска анимирана игра со софистицирана графика и музика. Корисниците се поканети да се движат низ опасностите на Kind Kingdom, Reality River, Mindful Mountain и Tower of Treasure, учејќи ги важните принципи за безбедност на интернет на патот. Не е потребна сметка.

PicoGym Practice Challenges

Универзитетот Карнеги Мелон, домаќин на годишниот сајбер натпревар picoCTF („фати го знамето“), нуди десетици бесплатни игри за сајбер безбедност што ќе ги предизвика и ангажира средношколците и средношколците. Потребна е бесплатна сметка.

Science Friends Cybersecurity: Denial-of-service Attack

Што се случува со веб-локација при напад на одбивање на услуга? Како може компјутерите да бидат ангажирани во такви напади без согласност на сопственикот? Најмногу од сè, како може да се спречат овие напади? Истражете ги критичните концепти за сајбер-безбедност во оваа игра со хартија и молив усогласена со NGSS за средношколци.

ThinkU Know: Band Runner

Едноставна, привлечна игра со музика дизајнирана да им помогне на децата од 8-10 години да научат како да останат безбедни на интернет.

  • 5 начини да се зајакне училишната сајбер-безбедност
  • Како Високиот Ед се справува со сајбер-безбедноста за време на СОВИД-19
  • Прирачна обука за сајбер-безбедност

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.