Микро лекции: што се тие и како можат да се борат против губењето на учењето

Greg Peters 23-10-2023
Greg Peters

Микро лекциите изгледаат како едноставен образовен концепт: насочени лекции за учениците врз основа на нивното знаење за предметот, а не на одделение или возраст.

„Звучи многу очигледно, но речиси никогаш не се случува во образованието“, вели Ноам Ангрист извршен директор и ко-основач на Young 1ove, организација со седиште во Боцвана која спроведува здравствени и образовни политики засновани на докази во Источна и Јужна Африка.

Микро лекциите, кои често се нарекуваат настава на ниво на одделенија или диференцирано учење, може да им помогнат на учениците кои заостанале да се израмнат наместо да продолжат да заостануваат понатаму.

„Кога децата се позади, многу инструкции имаат тенденција да им бидат над глава“, вели Мишел Кафенбергер, истражувачки соработник на RISE на Факултетот за влада Блаватник, Универзитетот во Оксфорд, која студирала настава на ниво на одделение. . На пример, наставникот ги подучува поделбите на деца кои сè уште не го совладале основното собирање, па можеби нема да научат ништо од таа лекција. „Но, ако наместо тоа ја прилагодите инструкцијата за да научите собирање, а потоа ги преместите на одземање, а потоа множење, а потоа делење, тогаш кога ќе стигнете таму, тие ќе научат многу повеќе“, вели таа.

Кафенбергер неодамна моделираше како овие типови стратегии би можеле да се користат за да се надмине загубата на учење што настанала како резултат на нарушувања предизвикани од СОВИД-19 во труд објавен воМеѓународниот весник за развој на образованието.

Други истражувања исто така ја поддржуваат практиката.

Користењето на оваа образовна стратегија во земјите со низок приход беше пионер во раните 2000-ти од Пратам, индиска невладина организација, која го формализираше она што стана познато како Настава на вистинско ниво (TaRL) и се покажа успешно во многу инстанци.

„Тоа е веројатно една од најпроучените образовни интервенции и реформи во земјите со низок и среден приход“, вели Ангрист. „Има шест рандомизирани контролни испитувања кои покажуваат дека е еден од најисплатливите начини за подобрување на учењето“.

Исто така види: Што е Duolingo и како работи?

Но, стратегијата може да работи и во земјите со високи приходи.

„Многу добро се преведува низ контексти“, вели Ангрист.

Како изгледаат микро лекциите во пракса

Во примерот за поделба погоре, она што би го направил наставникот или инструкторот е прво да спроведе едноставна, вид на проценка од задната страна на пликот. одреден сет на вештини, вели Кафенбергер. Од тоа, тие би можеле да одредат на кое ниво е секое дете и соодветно да ги групираат.

Ова обично резултира во три или четири групи. „Децата кои сè уште не можат да препознаат броеви, тие ќе бидат заедно, а вие ќе се фокусирате на препознавање броеви со нив“, вели таа. „И за децата кои знаат да препознаваат броеви, но не можат да прават собирање и одземање, ќе се фокусирате на тиевештини со нив“.

Многу од овие програми се фокусираат на читање и математика, два предмети во кои знаењето е кумулативно. Иако постојат edtech алатки кои им даваат на децата вежби кои се на нивно ниво, Кафенбергер вели дека тие програми имаат тенденција да работат најдобро кога се вработени од добри олеснувачи и наставници.

Исто така види: Што е SEL?

Ангрист работи на спроведување на стратегии за настава на ниво на одделение во Боцвана каде што многу ученици не се на ниво на одделение; на пример, само околу 10 проценти од учениците од петто одделение можат да направат двоцифрена поделба. „Тоа е минималното очекување во петто одделение“, вели Ангрист. „Сепак, вие предавате наставна програма за одделенска настава, од ден на ден, од година во година. Така, се разбира, тоа лета над главата на сите. Тоа е многу неефикасен систем“.

Училиштата што ја спроведуваа наставата на стратегии на ниво на одделенија забележаа огромни резултати. „Сè уште немаме спроведено рандомизирано контролно испитување, но всушност собираме податоци, на секои 15 дена, за навистина да го видиме напредокот во учењето“, вели Ангрист. Пред да се имплементира програмата за настава во одделенска настава, само 10 проценти од учениците биле на ниво на математика. Откако овие програми беа спроведени за еден мандат, 80 проценти беа на ниво на одделение. „Тоа е извонредно“, вели Ангрист.

Импликации за почетокот на следната учебна година

Во земјите со високи приходи, овој стил на настава, со некои варијации, често се нарекувадиференцирана настава, вели Ангрист. „Но, повеќе не привлекува толку големо внимание. И не сум сосема сигурен зошто“.

Кафенбергер вели дека едукаторите ширум светот треба да бидат свесни за потенцијалот на наставата на ниво на одделение. Таа се грижи дека во претстојната учебна година наставниците само ќе претпостават дека учениците се целосно подготвени за нивното ново ниво на одделение и покрај пандемичните загуби во учењето. „Мислам дека тоа би било навистина погубно за многу деца, бидејќи тие пропуштија материјал“, вели таа.

Нејзиниот совет: Наставниците треба сериозно да сфатат дека многу деца најверојатно ќе заостанат. „Започнете ја учебната година, вооружени со некои основни проценки“, вели таа. „Потоа направете групирање по нивоа на учење. А потоа фокусирајте се на тоа да ги фатат децата кои најмногу заостануваат“.

Истражувањето покажува дека тоа може да има огромно влијание врз постигањата на учениците.

  • 3 образовни трендови што треба да се следат за претстојната учебна година
  • Учење со високи дози: Дали технологијата може да помогне да се намали загубата на учење?

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.