Што е SEL?

Greg Peters 14-07-2023
Greg Peters

SEL е акроним за социјално-емоционално учење. Активностите на SEL во училиштата се дизајнирани да им помогнат на учениците и наставниците да развијат здрави идентитети, да управуваат со емоциите и да постигнат лични и заеднички цели.

Предизвиците од ерата на СОВИД и тековната криза со менталното здравје кај младите доведоа повеќе области да се фокусираат на иницијативи кои ги интегрираат лекциите и можностите за SEL во активностите во училницата и обуката на наставниците.

Еве што треба да знаете за SEL.

15 страници/апликации за социјално-емоционално учење

SEL за едукатори: 4 најдобри практики

Објаснување SEL на родители

Што е SEL и каква е неговата историја?

Постојат различни дефиниции за SEL, но една од најчесто цитираните доаѓа од The ​​Collaborative for Academic, Social and Emotional Learning (CASEL). „Го дефинираме социјалното и емоционалното учење (СЕЛ) како составен дел од образованието и човечкиот развој“, се наведува во организацијата се наведува . „СЕЛ е процес преку кој сите млади луѓе и возрасни стекнуваат и применуваат знаења, вештини и ставови за да развијат здрави идентитети, да управуваат со емоциите и да постигнат лични и колективни цели, да чувствуваат и да покажуваат емпатија за другите, да воспостават и одржуваат односи за поддршка, и донесувајте одговорни и внимателни одлуки“.

Исто така види: Што е ChatterPix Kids и како функционира?

Концептот на СЕЛ не е нов и формите на социјално и емоционално учење биле дел од образованиетово текот на историјата, сепак, модерната употреба на терминот може да се следи наназад во 1960-тите, според Edutopia . На крајот на таа деценија, Џејмс П. Пилот-програмата инкорпорираше многу заеднички елементи на СЕЛ, кои беа предодредени да бидат и се фокусираше на две посиромашни и доминантно црни основни училишта во Њу Хевн, кои имаа најлоша посетеност и академски достигнувања во градот. До 1980-тите, академските перформанси во училиштата беа подобри од националниот просек и моделот стана влијателен во образованието.

Во 1990-тите, SEL влезе во лексиконот и CASEL беше формиран. Непрофитната организација првично беше сместена во Јеил, но сега е со седиште во Чикаго. CASEL останува една од водечките организации кои го промовираат истражувањето и имплементацијата на SEL, иако сега има многу други организации посветени на тоа. Тука спаѓа и Избери љубовно движење , основана од Скарлет Луис откако нејзиниот син, Џеси, беше убиен за време на пукањето во училиштето Сенди Хук.

Што покажува истражувањето на SEL?

Добар дел од истражувањата силно сугерираат врска помеѓу програмите за SEL и благосостојбата на студентите, како и академскиот успех. Една мета-анализа од 2011 година која испитувала

213 студии со комбинирана големина на примерок од повеќе од 270.000 студенти открила декаИнтервенциите на СЕЛ ги зголемија академските перформанси на учениците за 11 процентни поени во однос на оние кои не учествуваа. Студентите кои учествуваа во програмите за SEL, исто така, покажаа подобрено однесување во училницата и способност да управуваат со стресот и депресијата. Овие ученици имаа и повеќе позитивни мислења за себе, за другите и за училиштето.

Во поново време, преглед од 2021 година покажа дека интервенциите на SEL ги намалуваат симптомите на депресија и анксиозност кај младите луѓе.

Што изгледаат во пракса програмите SEL?

Програмите SEL вклучуваат широк спектар на активности, кои се движат од групни проекти до вежби за градење тим и внимателност. Сепак, експертите велат дека некои од најсилните програми за SEL се вградени во секојдневните часови во училницата.

„Ако дизајнирам лекција по наука, би имала цел наука, но можеби имам и цел на SEL“, изјави Карен ВанАусдал, виш директор на Практика за КАСЕЛ, за Tech & Учење . „Сакам студентите да знаат како да соработуваат во група за да решат проблем“, можеби е целта на СЕЛ. „Сакам учениците да истраат преку предизвикувачко размислување и предизвикувачка работа.“ Тоа го правам во дизајнот на мојата настава. И тогаш, исто така, им го ставам тоа јасно на студентите и транспарентно за студентите дека ова е дел од она што го учиме овде.“

SEL Resources from Tech & Учење

страници, лекции, најдобри практики, совети и повеќе поврзани со SEL.

Исто така види: Зошто мојата веб камера или микрофон не работи?

15 страници/апликации за социјално-емоционално учење

SEL за едукатори: 4 најдобри практики

Објаснување SEL на родители

Поттикнување на благосостојба и вештини за социјално-емоционално учење

Промовирање на социјално-емоционалното учење во дигиталниот живот

Најдобри практики за мешање на SEL и технологија

5 Mindfulness апликации и веб-страници за K-12

Градење на мулти -Степен систем на поддршка (MTSS) Рамка за ментално здравје

Најдобрите ресурси за MTSS

Како длабоката работа го поддржува здравјето на студентите

Како да се смири хиперактивниот кошнички ум во училиштата

Студија: популарните ученици не се секогаш омилени

Обуката за свесност покажува ветување за наставниците во новото проучување

Социјално-емоционална благосостојба: „Ставете ја сопствената маска за кислород на прво место“

Изгорување на наставниците: Препознавање и намалување

Поранешниот американски поет лауреат Хуан Фелипе Херера: Користење на поезијата за поддршка на SEL

Како од далечина да се поддржи социјално-емоционалното учење

Градење одржлив план за социјално-емоционално учење

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.