Зошто мојата веб камера или микрофон не работи?

Greg Peters 26-08-2023
Greg Peters

Веб-камерата и микрофонот не работат? Тоа може да биде фрустрирачка ситуација во која треба да се наоѓате, особено кога треба да одржувате час преку Зум или да присуствувате на училишен состанок користејќи го Meet. Без оглед на вашата платформа за видео разговор, без микрофон или веб-камера да работи, вие сте заглавени.

За среќа, често може да се случи тоа да не е хардверска грешка на вашиот уред, туку проблем со поставките, што може да биде релативно лесно се поправаат. Така, дури и ако сте во разговор токму оваа минута, френетично пребарувате на интернет за да се поправите и се најдете овде, сепак може да се придружите на тој состанок.

Овој водич има за цел да разјасни неколку области што треба да се проверат пред да преминете во режим на паника и да се упатите кон вашата продавница за хардвер со подготвена кредитна картичка.

Затоа, прочитајте за да дознаете како да го поправите најдоброто ако вашата веб камера и микрофон не работат.

  • 6 начини да го заштитите вашиот час со зумирање со бомби
  • Зумирајте за едукација: 5 совети
  • Зошто да зумирате се јавува замор и како едукаторите можат да го надминат

Зошто мојата веб-камера и микрофон не работат?

Постојат неколку основни проверки што вреди да се извршат пред да прибегнете кон нешто драстично и тие се применуваат на различни платформи за видео разговор, како и за општа употреба на вашата машина. И уредите се разликуваат, од паметни телефони и таблети до лаптопи и десктоп компјутери. Овој водич има за цел да ви помогне без разлика на вашиот уред.

Исто така види: Што е Minecraft: Education Edition?

Проверете ги основите

Тоаможеби звучи глупаво, но дали сè е поврзано? Ако имате надворешна веб-камера или микрофон, може да има проблем со поврзувањето или со кабелот или со безжичната врска. Затоа, не заборавајте да ги проверите уредите што користат локален систем пред да се обидете на платформа за разговор. Ова може да значи приклучување во друга порта, повторно вклучување и исклучување на периферните уреди на уредот, па дури и повторно инсталирање.

Исто така види: Discovery Education Science Techbook Review by Tech&Learning

На Mac може да го отворите Снимањето слика, на пример, за да видите дали камерата и микрофонот работат локално на тој уред. За машините со Windows, овие ќе имаат уредувач на видеа како стандард што можете да го користите за да ги проверувате вашите уреди локално, во рамките на поврзувањата на машината.

Исто така, вреди да се провери дали уредите се правилно напојувани. Во случај на вградени веб-камери, обично има LED светло за да покаже дека работи. А за микрофоните, може да се исплати да се провери со активирање на личниот асистент на вашиот уред што ќе го слуша, било да е тоа Siri на Mac или Cortana на уред со Windows.

Проверете софтверот

Ако сè е поврзано или вашите уреди се вградени, тогаш време е да го проверите софтверот. На компјутер можете да отворите веб-локација за тестирање за да ја видите (ова функционира и за Mac), како што е onlinemictest.com . Ова ќе ви покаже дали вашиот микрофон работи и, што е најважно, ќе ви покаже и дали работи преку интернет конекција.

Ако микрофонот сè уште не работи, можеби вреди да се проверипоставки за микрофон во вашиот уред. За машина со Windows, ова може да значи проверка дали се инсталирани точните и најсовремените драјвери во Поставки. За Mac, можете да отидете директно во делот Звук во System Preferences.

Ако микрофонот работи со оваа алатка, тогаш проблемот лежи во апликацијата за видео разговор што ја користите.

Дали микрофонот и веб-камерата се активни?

Во апликацијата за видео разговор, постои можност веб-камерата и микрофонот да бидат поставени на „исклучени“. Ова може да се разликува од апликациите, но и од состанок до состанок. Еден домаќин може да избере да ги исклучат вашите веб-камера и микрофон и автоматски да го исклучат звукот додека се придружувате. Некои можеби ќе ви дозволат да го вклучите ова еднаш на состанокот, други можеби не.

Претпоставувајќи дека ги имате одобрените дозволи да ги активирате вашите аудио и видео, тогаш можеби ќе треба да го направите тоа сами во апликацијата. Овде ќе ги покриеме трите главни платформи за видео разговор.

Зум

Во Zoom има икони за видео и микрофон на дното на апликацијата, без разлика кој уред го користите. Можете едноставно да ги изберете овие за да го вклучите вашиот уред. Во некои случаи може да откриете дека јачината на звукот на микрофонот е мала, во тој случај можете да ја изберете стрелката надолу и да ги промените поставките за да ја прилагодите чувствителноста на микрофонот.

Google Meet

Meet има едноставен интерфејс со две икони на дното на видео прозорецот. Ако овие се црвени и вкрстени, тогаш вашиот уред не е вклучен. Допрете го тоада ја претворите иконата црно-бела и ќе видите дека уредот е тогаш активен. Ако сè уште се појавуваат проблеми, изберете ја иконата за поставки во горниот десен агол и одете во делот за видео и аудио за да направите прилагодувања што може да ви помогнат. Ако користите Meet преку прелистувач и имате проблеми, обидете се со друг прелистувач и тоа може да го реши.

Microsoft Teams

Во Microsoft Teams има прекинувачи за вклучување екранот за контроли на микрофонот и веб-камерите. Овие се прикажуваат како црн простор кога се исклучени со белата точка лево. Кога ќе се вклучи, белата точка ќе се помести надесно бидејќи просторот е пополнет со сино. Ако овие се вклучени и не функционираат, можете да ги изберете поставките за уредот на десната страна и да ги користите стрелките надолу за да ги промените поставките за микрофонот и веб-камерата за да бидете сигурни дека работите правилно.

Дали просторот е соодветен?

Друго прашање што може да дојде од реалниот свет е просторот што се користи. Ако е премногу темно, на пример, може да биде дека веб камерата е вклучена, но едноставно не може да ја земе вашата слика. Се препорачува да имате вклучено светло или идеално повеќе светла, ако не на дневна светлина. Или проверете ја нашата листа на најдобрите прстенести светла за далечинско учење .

Слично може да се примени и на микрофонот кога премногу бучава во позадина може да создава лоши аудио повратни информации. Во овој случај, може да откриете дека домаќинот на состанокот ве исклучил за да не го слушаат сите други тој звук. Наоѓање на аТивкиот простор со мал шум во заднина е идеален – во повеќето поставки за видео разговор можете да ја вклучите поставката за автоматско прилагодување за да го намалите шумот во заднина. најдобрите слушалки за наставници во наставата од далечина може да помогнат овде.

Проверете дали го користите точниот извор

Може да најдете дека микрофонот и веб-камерата работат добро, но видео разговорот што го користите не работи со нив. Можеби имате повеќе влезни уреди или вашиот компјутер мисли дека имате инсталирано повеќе од еден, така што видео разговорот се обидува да се поврзе со тие други уреди и не успее бидејќи тие се исклучени или повеќе не се користат.

Да. поправете го ова, одете до поставките за аудио и видео на вашиот компјутер во кои можете да ги деинсталирате постарите уреди кои веќе не се користат или да ги исклучите другите уреди што можеби не ви требаат.

Алтернативно, за брзо решение, можете само да приспособите влезниот довод од видео разговорот. Но, ова може да значи дека треба да го правите тоа секој пат, па се исплати да се ослободите од сите несакани уреди од вашиот систем.

Дали вашиот систем е ажуриран?

Многу е веројатно дека поголемиот дел од вашиот систем ќе биде ажуриран, благодарение на автоматските ажурирања. Но, може да има апликација, драјвер, па дури и оперативен систем, кој не го имал ажурираното. Бидејќи овие бесплатни и преку-воздушни ажурирања ги поправаат сите видови грешки и ја подобруваат ефикасноста, важно е постојано да се ажурирате.

Проверете дали вашиот оперативен систем работи напоследното издание, било да е тоа macOS, Windows или Chrome. Исто така, проверете дали вашата апликација за видео разговор ја користи најновата верзија. Откако сè е ажурирано, потребно е рестартирање за да се увериме дека работите најефективно.

  • 6 начини да ја заштитите вашата класа Zoom
  • Зум за едукација: 5 совети
  • Зошто се јавува замор од Зум и како едукаторите можат да го надминат

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.