Што е Кибо и како може да се користи за учење? Совети & засилувач; Трикови

Greg Peters 14-08-2023
Greg Peters

Kibo, од KinderLab Robotics, е платформа за учење STEAM која се заснова на повеќе од 20 години истражување за раниот детски развој. Крајниот резултат е збир на роботи базирани на блокови кои помагаат да се научи кодирање и многу повеќе.

Наменет за помлади ученици (на возраст од 4 до 7 години), ова е едноставен роботски систем што може да се користи и во образованието STEM како дома. Достапно е и учење усогласено со наставната програма, што го прави идеална алатка за употреба во класот.

Идејата е да се понуди креативен систем за кодирање и роботика што ќе ги ангажира помладите деца за физичка манипулација со предмети, а исто така ги учат основите за тоа како функционира кодирањето, сето тоа на отворен начин за играње.

Така е и Kibo за вас?

Што е Kibo?

Kibo е алатка заснована на блокови од роботика која може да се користи за да им помогне на децата на возраст од 4 до 7 години да се подучуваат СТЕМ, кодирање и градење роботика, како дома така и во училиште.

За разлика од многу други комплети за роботика, поставувањето Kibo не бара таблет или друг уред, така што децата можат да учат без дополнително време на екранот. Идејата е да научиме да додаваме и одземаме блокови и команди да создаваме дејства.

Блоковите се големи и едноставни за манипулација, што го прави лесен за користење дури и за помалите деца. Сепак, насоките за образование што доаѓаат со сето ова се усогласени со наставната програма, така што може да се користат за предавање на повеќе предмети за да се подобри учењето подолготермин.

Достапни се повеќе комплети за да можете да започнете едноставно и да градите од таму, овозможувајќи пристапност за повеќе луѓе и возрасти. Тоа може да значи и помали комплети за поефикасно складирање, ако тоа е фактор. Достапни се и многу екстензии, сензори и слично, кои може да се додадат со текот на времето како што дозволува вашиот буџет.

Како функционира Kibo?

Kibo доаѓа во неколку големини: 10, 15, 18 и 21 - секој додава тркала, мотори, сензори, параметри и контроли за да се добијат посложени резултати. Сè доаѓа во голема пластична кутија, што го прави средувањето и складирањето во училницата едноставно и ефективно.

Самиот робот е дел од дрво, а дел од пластика, што овозможува тактилно чувство додека исто така покажувајќи ја електрониката внатре за уште еден слој на учењето. Сè е визуелно ефективно со аудио сензорот кој изгледа како уво, така што децата можат интуитивно да го конструираат роботот логично.

Точките за прикачување компатибилни со LEGO додаваат уште поголема длабочина на случаите за употреба - на пример, градење замок или змеј на грбот на роботот.

Кодирањето се врши преку блокови со команди што ги поредете се по редоследот по кој сакате да се извршат дејствата. Потоа го користите роботот за да ги скенирате блоковите на кодови со редослед пред да го ослободите за да ја изврши командната секвенца. Ова ги одржува работите без екран, сепак, треба да ги скенира блоковите на малку непријатен начин, што траемалку навикнување, може да биде фрустрирачки за почеток.

Кои се најдобрите карактеристики на Kibo?

Kibo е многу интуитивен за користење што го прави идеален за помлади студенти, но исто така нуди доволно варијации во опциите да останат предизвик и за постарите деца - сето тоа додека се без екран.

Исто така види: Најдобри 3Д принтери за училишта

Воспитувачите имаат корист од повеќе од 160 часа STEAM наставна програма усогласена со стандардите и наставни материјали кои се бесплатно достапни да се користи со комплетите. Ова е поткрепено со многу материјали кои ќе помогнат во наставата преку настава, од писменост и наука до танц и заедница.

KinderLab Robotics нуди и систем за развој и поддршка за обука фокусиран на едукаторите за да се уверите дека сте извлекувајќи го максимумот од понудите како наставник.

Природата на овие робусни блокови овозможува помалку внимателна игра, така што овој систем добро се вклопува со помалите деца, како и со оние со предизвици за физичко учење во кои образовните алатки треба да бидете малку поцврсти.

Самиот робот не се полни, што е добро затоа што не ви треба полнач и ви овозможува да наполните батерии. Исто така е лош бидејќи бара да има четири резервни AA батерии и шрафцигер при рака кога ќе се потрошат батериите.

Колку чини Kibo?

Kibo одговара на сметката за одредени грантови така што едукаторите и институциите би можеле да заштедат пари за првичните трошоци за добивање на овој комплет. Имаисто така достапни пакети специфични за училницата дизајнирани да работат со поголеми групи студенти.

Комплетот Kibo 10 е 230 долари, Kibo 15 е 350 долари, Kibo 18 е 490 долари и Kibo 21 е 610 долари. Пакетот за надградба на Kibo 18 до 21 чини 150 долари.

За целосна листа на сè што вклучуваат овие комплети, посетете ја страницата за купување Kibo .

Кибо најдобри совети и трикови

Преминете низ приказна

Дајте го одделението да ја нацрта патеката на приказната на хартија за да ја постави на маса или под. Потоа изградете го и програмирајте го роботот да ја патува таа приказна додека децата ја раскажуваат приказната.

Додајте карактер

Исто така види: Што е Edublogs и како може да се користи за предавање?

Учениците нека изградат лик како што е автомобил или домашно милениче, што може да се монтира на роботот Kibo, а потоа да ги натерате да создадат рута на код што спроведува рутина за да раскаже приказна за тој лик.

Играјте збор боулинг

Користејќи ги игличките за нишан, доделете збор на секоја од нив. Додека ученикот ја чита картичката со зборови нека го програмира роботот да ја сруши иглата. Направете ги сите одеднаш за штрајк.

  • Што е Padlet и како функционира?
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.