Што е Canva и како работи? Совети & засилувач; Трикови

Greg Peters 17-08-2023
Greg Peters

Canva е моќна алатка за дизајн што може да се користи во образованието за да се создадат проекти кои не само што изгледаат одлично, туку и помагаат да се учат учениците на основите на дигиталниот дизајн.

Ова е бесплатна алатка која им овозможува на учениците и наставниците да работите со уредување фотографии, дизајн распоред и друго, сето тоа во лесна за користење платформа.

Иако ова може да го користат студентите за поднесување проекти, исто така може да ги научи како да работат покреативно кога поставување на работа. Наставниците, исто така, може да ја користат платформата за да создаваат упатства, постери и повеќе за училницата и пошироко.

Canva е добро интегрирана со Google Classroom, што го прави многу корисен додаток за оние институции кои веќе ја користат таа платформа.

Овој водич ќе изложи се што треба да знаете за Canva за употреба во образованието и вклучува неколку корисни совети и трикови за да го извлечете максимумот од сето тоа.

Што е Canva?

Canva е алатка за графички дизајн што работи на поедноставување на процесот на дигитален дизајн. Како таква, може лесно да се креира сметка и сè работи или преку веб-прелистувач или на апликациите за iOS или Android.

Canva овозможува уредување на слики и учење базирано на проекти со користење на едноставен интерфејс со влечење и спуштање кој добро функционира дури и за помладите ученици. Од бура на идеи како група која работи заеднички до креирање на индивидуални проекти, има многу потенцијални употреби во училницата.

Canva е оптимизирана заChromebook-и така што дури и најинтензивните проекти засновани на слики може да се ракуваат на повеќето машини, со непречена интеракција.

Со повеќе од 250.000 достапни шаблони, започнувањето и напредувањето низ темата е многу лесно, дури и за оние кои се нови во платформа. Достапни се и залихи фотографии, видеа и графики, со стотици илјади избори од кои можете да изберете. Сите тие бројки се зголемуваат ако платите, но повеќе за тоа подолу.

Како функционира Canva?

Канва е лесно да се регистрирате, користејќи или е-пошта, сметка на Google или Фејсбук најава. Откако ќе се создаде сметка, бесплатно, можете да изберете дали ја користите како учител, студент или што било друго. Ова ќе го прилагоди искуството на вашите потреби, со што ќе биде поедноставно пребарувањето.

Учењето како да се користи Canva може да биде фокусот на лекцијата која има за цел да ги прошири дигиталните вештини достапни за учениците. Но, бидејќи ова е толку лесно за користење, веројатно ќе биде потребно многу малку време. Дозволувањето на учениците да си играат со опциите е начинот на кој може да процвета подлабокото учење и креативноста.

Исто така види: Што е Мурал и како може да се користи за учење? Совети & засилувач; Трикови

Canva нуди многу виртуелни шаблони за студентите да можат да работат со дизајн и да додаваат свој промени. Ова им овозможува да се фокусираат на темата која е прифатена без да губат време или енергија за да започнат со самата алатка.

Изработката на постер, на пример, ќе започне со нудење шаблони долу лево, а потоа главната слика надесно штоможете да прилагодите. Со кликнување на ова ќе се појави лента со алатки со опции за уредување - оваа реакција додека работите ги одржува работите минимални и јасни во текот на целиот период.

Можете да прикачувате свои слики и видеа, што е идеално кога работите на паметен телефон користејќи го верзија на апликацијата. Откако ќе завршите, можете да ја преземете датотеката, да ја споделите преку многу оптимизирани опции за социјалните медиуми или да ја испратите до професионална услуга за печатење за да ја испечатите.

Кои се најдобрите карактеристики на Canva?

Canva е преполна со функции, но многу од нив се специфични за образованието. Пред да навлезете во тоа, вреди да се напомене дека Canva автоматски зачувува. Ова е одлична карактеристика и за наставниците и за учениците бидејќи тоа значи никогаш да не се грижите за губење на работата - нешто на што екосистемот на алатки на Google навикна многу луѓе.

Иако шаблоните се фантастични за правење каква било презентација, постер или сликата има поголемо влијание, има моќни под-алатки. Шаблоните за графикони, на пример, се одличен начин да се помогне на часовите по математика и природни науки – овозможувајќи специфични резултати да се прикажат на јасен визуелен и привлечен начин.

Canva for Education е моќна карактеристика на оваа алатка бидејќи им овозможува на наставниците да постават виртуелна училница, да ги поканат учениците и да ги натераат да соработуваат на некој проект. Ова може да се користи во училницата или од далечина, со помош на алатка за видео разговор. Всушност, можете да го поврзете Zoom и потоа да го прикажете екранот за да го споделитеслајдови со класот додека одите.

Додатоците за коментари се корисни со @ опциите, овозможувајќи да се испраќаат предупредувања до наставникот. Ова им овозможува на студентите да се распрашуваат за нивната работа додека одат, за да можат да се чувствуваат сигурни дека одат на вистинскиот пат. Убава алатка која е особено корисна во овој креативен простор во кој на учениците им се дава многу слобода и понекогаш може да се чувствуваат малку изгубено, особено кога работат од далечина.

Canva помага да нуди бесплатни онлајн курсеви за да помогне во учењето. Постои специфичен курс Canva for the Classroom , што е одличен начин да им се помогне на наставниците да ги научат најдобрите начини за работа со алатката.

Колку чини Canva?

Canva е бесплатна за употреба и лично и во училница. Иако тоа нуди цела низа алатки и функции, има повеќе до кои може да се пристапи со платена сметка за Canva Pro или Enterprise.

Canva Free ви добива повеќе од 250.000 шаблони, повеќе од 100 типови на дизајн, стотици илјади фотографии и графики, соработка и 5 GB простор за облак.

Canva Pro се наплаќа со 119,99 $ годишно , што ги нуди сите бесплатни функции, но има опции за поставување комплети за бренд, со еден клик Magic Resize за слики, повеќе од 420.000 шаблони, 75 милиони слики, видеа и графики, заштеда на дизајн за тимска употреба, 100 GB простор за складирање облак и закажување на социјалните медиуми за седум платформи.

Canva Enterprise е 30 долари по лице месечно и нуди сè што има Pro, плус повеќе алатки фокусирани на брендот кои веројатно не се корисни во наставата. Сакате да дознаете повеќе? Проверете го прегледот овде .

Најдобри совети и трикови за Canva

Планирајте лекции

Користете ја Canva за визуелно лежење извлечете ја лекцијата за себе како наставник, но и за да ја споделите со учениците за да знаат што да очекуваат и да планираат соодветно.

Исто така види: Што е Swift Playgrounds и како може да се користи за учење?

Изградете профили на ученици

Учениците нека креираат учење портфолија за да можат да видат како напредуваат во текот на годината -- ова исто така може да биде вредна алатка за ревизија и преглед.

Соработувајте

Со најмногу 10 членови во еден проект, групите ученици нека работат заедно, на час и дигитално од дома, за да создадат завршена работа.

Графика на графикони

Идеален за математика и науката, Canva може да се користи за прикажување податоци во богати графикони и графикони за да се направат експерименти за презентирање, и повеќе, визуелно привлечни.

  • План за лекција Canva
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

За да ги споделите вашите повратни информации и идеи за оваа статија, размислете да се придружите на нашата Tech & Учење онлајн заедница .

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.