Најдобри бесплатни сајтови и апликации за социјално-емоционално учење

Greg Peters 14-08-2023
Greg Peters

Социјално-емоционалното учење (СЕЛ) стана важна алатка за помагање на учениците со таканаречените „меки вештини“ на животот -- емоционална регулација, социјални интеракции, емпатија, донесување одлуки.

Можеме да ги наречеме „меки“, но овие вештини се всушност неопходни за секое дете да ги совлада како дел од созревањето во ментално здрав возрасен човек кој може успешно да се движи низ светот надвор од училишниот двор.

Следните бесплатни ресурси за SEL ќе обезбедат солидна основа за едукаторите да го разберат и имплементираат SEL во нивните училници и училишта.

Активности за социјално и емоционално учење и планови за часови

10 лесни за имплементација планови за часови за ученици од основно, средно и средно училиште вклучуваат SEL активности за учење од далечина, градење заедница во училница, тековни настани и многу повеќе.

Моќни СЕЛ активности

Профил на средното училиште за подготвителна повелба на самитот во Редвуд Сити, Калифорнија, истакнувајќи 13 едноставни, но моќни активности во училницата за поддршка на социјално-емоционалното учење вештини.

SEL во ресурсен центар за дигитален живот

Од Common Sense Education, овој одличен избор на лекции и активности е водич за спроведување на SEL во акција во вашата училница. Лекциите и активностите вклучуваат самосвест, социјална свест, донесување одлуки и други клучни принципи за СЕЛ. Создадете бесплатна сметка за пристап до лекциите.

Што е SEL? Сè уште не сте сигурни што е SEL? Долгогодишниот едукатор Ерик Офганг оди подалеку од акронимот, истражувајќи ги концептите, историјата, истражувањето и ресурсите за разбирање и ефектуирање на социјално-емоционалното учење.

5 Неверојатно забавни ИГРИ за учење на саморегулација Децата сакаат игри, а наставниците сакаат добро воспитани деца. Така, видеото кое покажува како игрите можат да им помогнат на децата да ги регулираат своите емоции е победничка за сите засегнати! Ова забележено видео дава пет едноставни игри, објаснува зошто тие им помагаат на децата и истражувачката основа за игрите.

Објаснување на SEL на родителите

Исто така види: Училишта во текот на целата година: 5 работи што треба да ги знаете

Оваа технологија и засилувач; Статијата за учење се занимава со контроверзноста на социјалните медиуми за социјално-емоционалното учење и објаснува како да разговарате со родителите за да ги разберат придобивките за нивните деца.

Што е CASEL рамката?

Колаборативот за академско, социјално и емоционално учење (CASEL) е пионерска непрофитна организација посветена на поддршка и промовирање на истражувањето и имплементација. Рамката CASEL е дизајнирана да им помогне на воспитувачите да ги користат стратегиите за SEL базирани на докази според нивните единствени потреби и приоритети.

Подобрување на социјалното емоционално учење со Classcraft

Во оваа корисна и информативна статија, едукаторката Меган Волш опишува како го практикува SEL во нејзината училница со Classcraft.

5 клучеви за социјално и емотивноУспех во учењето

Исто така види: Што е Cognii и како може да се користи за предавање?

Ова видео од Edutopia прикажува едукатори кои разговараат за елементите на социјално-емоционалното учење, како и реални примери на активности за СЕЛ во училницата.

Harmony Game Room

Бесплатна апликација (Android) од Националниот универзитет, Harmony Game Room е ѕвездена колекција на алатки за социјално-емоционално учење за студентите PreK-6. Вклучени се: Battle the Bully Bot Game (научете да се справувате со насилниците); The Commonalities Game (дознајте повеќе за вашите пријатели); Станици за релаксација (вежби за фокусирање и дишење); и многу повеќе. Откако ќе ја испробате апликацијата, одете на веб-локацијата Harmony SEL за да пристапите до бесплатна програма за SEL и обука за едукатори.

Социјално-емоционално учење: Магијата на разговорот во круг

Како круговите за разговор им помагаат на децата да се релаксираат и да се отворат кон своите врсници и наставници? „The Magic of Circle Talk“ одговара на ова прашање и опишува три типа на кругови што треба да ги имплементирате во вашата училница.

CloseGap

CloseGap е бесплатна, флексибилна алатка за пријавување која им поставува на децата развојно соодветни прашања за да утврди дали тие тивко се борат да одржат добро ментално здравје. Потоа учениците имаат можност да завршат брзи, самостојно водени SEL активности, како што се Дишење во кутија, Список за благодарност и Поза на моќ. Хм, можеби не само за деца!

Дишање

Како би се справиле со мародирачките Јашори на Браксос? Апредизвикувачка фантастична игра дизајнирана да изгради вештини за етичко и критичко размислување на ученикот, Quandary вклучува робустен водич за едукатори. Наставниците можат да го следат и следат напредокот на учениците и да одлучат кој етички предизвик да го претстават.

myPeekaville

Влезете во магичниот свет на Peekaville и комуницирајте со неговите жители, животни и проблеми преку серија потраги и активности. Апликацијата заснована на истражување содржи дневна алатка за пријавување емоции и е усогласена со CASEL и е во согласност со COPPA.

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.