Што е Формативно и како може да се користи за поучување?

Greg Peters 12-07-2023
Greg Peters

Formative е една од најистакнатите алатки за оценување која им овозможува на наставниците и учениците да работат дигитално и во реално време.

За оние образовни институции кои веќе користат алатки како Google Classroom или Clever, оваа платформа може лесно да се интегрираат за да се направат проценките многу едноставни. Тоа значи дека следењето на напредокот на учениците, во реално време, е можно од едно место.

Исто така, вреди да се напомене дека Formative може да се пристапи од различни уреди, бидејќи е базиран на апликации и веб, што значи студенти а наставниците можат да работат и во училницата и надвор од часовите, па дури и на училишните часови.

Па дали Formative е вистинската алатка за оценување за вашето училиште?

Што е Formative?

Formative е апликација и веб-платформа за оценување која може да се користи на различни уреди од страна на наставниците и учениците -- сите со ажурирања во живо како што се случуваат.

Сето тоа значи дека наставниците можат да ја користат оваа алатка за да го проверат напредокот во класата, групата или поединецот и во училницата и пошироко. Тоа го прави овој вреден ресурс и за проверка на прифаќањето на учениците при учењето и, исто така, како начин да се видат нивоата на знаење и мајсторство пред да се започне со нов план за настава по предмет.

Корисните алатки го прават следењето на учениците со текот на времето или во живо, многу лесно со јасни метрики кои покажуваат како работат и -- што е најважно -- дали постои очигледна област каде што се борат и имаат потребапомош.

Постојат многу алатки за дигитално оценување во моментов, но Formative се издвојува со леснотијата на користење, широкиот опсег на типови медиуми и широчината на однапред направени прашања, како и слободата за работа од гребење.

Како функционира Formative?

Formative бара од наставникот да се регистрира за сметка за да започне. Откако ќе се направи ова, може да се пристапи онлајн или преку апликација за креирање проценки и нивно споделување. Бидејќи ова се интегрира со Google Classroom, може да биде лесен процес за додавање студентски сметки. Сепак, тие можат да работат како гости, но ова го прави невозможно подолгорочно следење.

По поставувањето, наставниците можат брзо да изберат од претходно направени проценки кои ги покриваат областите што ги можеби ќе треба или да користите однапред напишани прашања за да изградат свои проценки -- или да започнете од нула. Ова создава широк спектар на опции кои може да варираат врз основа на тоа колку време е достапно при креирањето на таа конкретна проценка.

Откако ќе се изгради, можно е да се сподели со учениците со испраќање URL, QR-код или со шифра на класа -- сето тоа е лесно кога се користи Google Classroom или Clever со кои ова е направено за да се интегрира.

Исто така види: Што е Listenwise? Најдобри совети и трикови

Учениците потоа можат да работат на проценките, или живеат во сценарија предводени од наставници или сами предводени од учениците време колку што е потребно. Наставниците потоа можат да означуваат и да даваат повратни информации за работата што им овозможува на учениците да напредуваат или не, со цел да работат на совладување. Ситеподатоците за резултатите од учениците потоа се достапни за прегледување од наставникот.

Кои се најдобрите Формативни карактеристики?

Формативот е супер едноставен за употреба и помага да работи на толку многу уреди -- во на ист начин -- учениците и наставниците ќе го користат директно без разлика на уредот на кој се наоѓаат. Сè е минимално, но шарено и привлечно.

Постои богат избор на начини како наставниците и учениците да креираат и да работат во рамките на проценките. Надвор од едноставни писмени прашања и одговори, има простор за слики, аудио прикачувања, поднесоци на видео, внесување броеви, споделување URL, па дури и цртање со помош на екран на допир или глувче.

Значи, додека прашањата со повеќекратен избор се најлесни за оценување, наставниците имајте слобода да ја користите оваа алатка по потреба со многу слобода за да бидете креативни.

Следачот за раст на учениците е корисен додаток кој им овозможува на наставниците, со текот на времето, да видат како индивидуалните ученици напредуваат според стандардот. Ова може да се види, со други метрики, во делот на контролната табла што им овозможува на наставниците да ги видат проценките за работата на учениците и повратните информации, вклучувајќи ги оценките, автоматски или рачно, по потреба.

Режимот со темпо на наставници е корисен начин за работа, на час, со ученици на жив начин што им овозможува на учениците да работат преку предизвици со помош на наставник достапен дигитално и физички по потреба -- идеално за порамномерно ширење на вниманиетосите нивоа на часот.

Колку чини Formative?

Formative нуди бесплатна опција за да им овозможи на наставниците и учениците да започнат со алатката, но има и повеќе функции кои се платени планови.

Нивото Бронзено е бесплатно и ви дава неограничени лекции, задачи и проценки, следење на учениците во реално време, создавање и управување со училници, плус основна интеграција и вградување.

Одете на ниво Сребрена, со 15 $ месечно или 144 $ годишно и ќе ги добиете сите горенаведени плус напредни типови прашања, алатки за оценување и повратни информации, плус напредни поставки за задачи .

Златен план, со цена на основа цитат , ви ги добива сите сребрени карактеристики плус соработка, неограничено следење на податоци, стандарден напредок на организацијата со текот на времето, резултати по демографија, SpED, ELL и повеќе, вообичаени проценки, приватна библиотека широка организација, функции против мамење, сместување на студенти, тимски менаџмент и извештаи, златна поддршка и обука, напредна LMS интеграција, ноќни синхронизирања на SIS и повеќе.

Формативни најдобри совети и трикови

Оди графички

Создадете проценки предводени од слики што им овозможуваат на учениците визуелно да комуницираат со комплетирање на графички организатори -- идеални за оние што се помалку способни кога станува збор за пишување.

Исто така види: Што е Edpuzzle и како функционира?

Автоматски повторен обид

Понудете вистински повратни информации само откако учениците ќе постигнат одредено ниво на владеење, автоматски од нив се бара повторнообидете се додека не го совладаат своето време.

Планирајте однапред

Користете проценки на почетокот на часот за да видите како секој ученик разбира тема пред да одлучи како да ја предава и таргетирај ги учениците на кои им е потребна дополнителна грижа.

  • Нов стартен комплет за наставници
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.