Најдобри бесплатни страници, лекции и активности за дигитално државјанство

Greg Peters 13-07-2023
Greg Peters

Повеќе од Generation Z или Generation Alpha, студентите денес може прилично да се наречат Generation Digital. Тие го живееле целиот свој живот со интернет, паметни телефони и инстант комуникација. Имајќи предвид дека многу деца знаат повеќе за дигиталната технологија отколку нивните наставници, можеби не изгледа очигледно дека лекциите за дигитално граѓанство се неопходни.

Но, овие лекции се. Без оглед на нивната технолошка вештина, на децата сè уште им е потребно водство во учењето на правилата на патот - како безбедно да ја преминат улицата и како да се движат во нивниот сè покомплексен и проширен дигитален универзум.

Бесплатните страници, лекции и активности подолу ја покриваат широчината на наставната програма за дигитално граѓанство, од сајбер малтретирање до авторски права до дигитален отпечаток.

Наставна програма за дигитално граѓанство на Common Sense Education

Ако имате пристап до само еден ресурс за дигитално државјанство, направете го овој. Наставната програма за дигитално граѓанство на Common Sense Education вклучува интерактивни, приспособливи и двојазични лекции и активности, кои може да се пребаруваат по одделение и тема. Секој план за лекција што може да се печати чекор-по-чекор вклучува сè што им е потребно на наставниците за имплементација во училницата, од цели на учење до квизови за да земат домашни ресурси. Се интегрира со Nearpod и Learning.com.

PBS Learning Media Digital Citizenship

Сеопфатен, preK-12 ресурс за предавање на 10 теми за дигитално граѓанство .Лесно се пребаруваат видеа, интерактивни лекции, документи и друго по оценки. Секоја вежба усогласена со стандардите содржи видео за преземање придружено со материјали за поддршка за едукатори, записници и алатки за градење лекции. Може да се сподели во Google Classroom.

Кои вештини за дигитално државјанство им се најпотребни на учениците?

Тоа не е само сајбер-малтретирање, приватност и безбедност. Ерин Вилки О од Common Sense Education се нурнува во истражувањето за да обезбеди идеи за проширување на наставната програма за дигитално државјанство, истовремено зголемувајќи ја писменоста за вести, фокусот и навиките на умот на децата.

Табела за прогресија на дигитално граѓанство

Овој суперкорисен водич ги организира елементите на дигиталното граѓанство по концепт и поставува распоред за соодветно воведување по ниво на одделение. Најдобро од сè, се поврзува со табела што може да се копира, преземе и прилагоди за вашата училница.

Основен водич за наставници за превенција од сајбер-малтретирање

Што е сајбер малтретирање? Која е мојата одговорност во спречувањето на сајбер-малтретирањето? Дали треба да интервенирам во ситуација на сајбер-малтретирање? Овие и други критични прашања се истражени во оваа статија од Ерин Вилки О од Common Sese Education. Одлична почетна точка за наставниците кои планираат или ажурираат наставна програма за дигитално граѓанство.

Настава за дигитално граѓанство

Исто така види: Најдобри алатки за наставници

Мултимедијалните лекции на InCtrl се усогласени со стандардите ипокриваат широк спектар на теми за дигитално граѓанство, вклучувајќи медиумска писменост, етика/авторски права и дигитален отпечаток. Лекциите се применуваат низ наставната програма, од ELA до наука и општествени студии, така што едукаторите можат лесно да ги вклучат во различни класи.

Google Digital Literacy & Наставна програма за државјанство

Google се здружи со iKeepSafe за да ја произведе оваа наставна програма за дигитално државјанство која е интерактивна и практична и им дава можност на студентите да учат преку правење. Секоја тема содржи видеа, планови за часови и материјали за учениците.

Поддршка на дигитално државјанство за време на учење на далечина

Експертот за Edtech Карл Хукер ги истражува посебните предизвици за зајакнување на дигиталното државјанство за време на учењето од далечина во овој водич за најдобри практики, развиен од T&L's Виртуелни лидерски самити. Водичот ги детализира клучните прашања што едукаторите мора да им ги разјаснат на своите ученици од далечина, како што е „Која е соодветната облека? и „Кога користите камера?“

NetSmartz дигитални видеа за државјанство

Кратките видеа соодветни на возраста се однесуваат на чувствителни теми на привлечен и забавен начин. Видеата за средношколци и средношколци го прикажуваат тинејџерскиот живот во NS High, додека серијата „Into the Cloud“ е наменета за деца на возраст од 10 години и помлади. Вклучува неколку отрезнувачки приказни од реалниот живот за сексуална експлоатација. Гледајте онлајн или преземете.

7 Совети и 1Активност за помош на дигиталните граѓани да се вклучат со емпатија

Поминуваме многу време предупредувајќи ги нашите студенти против потенцијално небезбедните дигитални интеракции и практики. Оваа статија има поинаков став. Водејќи ги децата кон соодветна дигитална комуникација и ангажман, воспитувачите можат да им помогнат да развијат отвореност кон нови идеи и емпатија кон другите.

Google's Be Internet Awesome

Наставната програма за преземање Be Internet Awesome е придружена со мазна и софистицирана анимирана игра „Интерленд“, со одлична музика, супер стилска 3D графика, и шарени, забавни геометриски ликови. Наставната програма вклучува пет лекции и водич за наставници.

Исто така види: Што е Гимкит и како може да се користи за настава? Совети и трикови

NewsFeed Defenders

Од врвниот онлајн снабдувач на историја и образование заснована на докази, оваа возбудлива онлајн игра ги прашува студентите да ја преземе контролата врз измислена страница за социјални медиуми со цел да го зголеми сообраќајот, а истовремено да внимава на лажни вести и измами. Одличен начин тинејџерите да ги ценат ризиците и одговорностите што ги носи присуството на интернет. Не е потребна бесплатна регистрација за играње, но им овозможува на корисниците да го зачуваат својот напредок и да отклучат други поволности.

  • Промовирање на социјално-емоционалното учење во дигиталниот живот
  • Како да се научи дигитално граѓанство
  • Најдобро Сајбер-безбедност лекции и активности за К-12 образование

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.