Поттикнување на студентите да станат креатори на содржина

Greg Peters 13-07-2023
Greg Peters

За студентите е подобро да создаваат отколку само да консумираат, вели едукаторот Руди Бланко.

„Живееме во свет каде што луѓето трошат многу повеќе отколку што создаваат. Тоа е или „Ми се допаѓа, споделува или коментира“, но не многу луѓе создаваат свои работи за да имаат други лајк, коментирање и споделување“, вели Бланко.

Меѓутоа, кога студентите ќе се префрлат од потрошувачи на содржина кон создавачи на содржина, за нив се отвора сосема нов свет.

„Создавањето содржина е вештина за подготвеност за кариера“, вели Бланко. На пример, со тоа што ги учат учениците да ги пренесуваат емисиите во живо, тие учат различни технички и интерперсонални вештини. Овие вештини вклучуваат видео монтажа, аудио продукција, уметност, маркетинг и раскажување приказни.

„Студентите не сакаат да излегуваат и да ги учат вештините индивидуално“, вели Бланко. „Значи, ако можеме да го спакуваме под: „Научете како да пренесувате и креирате содржина за публика во живо“, тогаш можете да научите куп вештини кои се вештини за подготвеност за кариера“.

Бланко е основач на The Bronx Gaming Network, организација посветена на создавање инклузивни заедници фокусирани на игри, дигитална уметност и создавање содржина за недоволно застапени заедници. Во 2019 година, BGN ја лансираше својата Академија за создавачи на содржини со цел да ги инспирира студентите да поттикнат поголема застапеност на BIPOC на интернет.

Иако програмата е релативно нова, неколку студенти веќе се жив доказ за тоа што Бланкосопружници.

Исто така види: Најдобри VR слушалки за училиштата

Техника & засилувач; Животни вештини

Мелиз Рамнатсинг (22) е стипендија на Академијата за создавачи на содржини. Додека долго време сонуваше да биде актер, имаше потешкотии со некои интерперсонални вештини.

„Секогаш се борев да разговарам со луѓе“, вели таа. „Кога излегов од средното училиште, се плашев да се занимавам со глума бидејќи се е во тоа да бидам во лицата на луѓето пред камерите. И тоа е навистина страшно за некој кој не е толку социјален затоа што морав да бидам друштвен цело време“.

Учењето како да креира сопствена содржина на Twitch ѝ помогна да го надмине ова, а вештините што ги научи за стриминг се префрлија на други области. Таа можеше да направи повеќе вмрежување за да ја унапреди својата актерска кариера. „Тоа некако само ме отвори затоа што порано само се затворив и не би сакал да се ставам во ситуации кои беа непријатни. Но, сега само продолжувам“, вели таа.

Sayeira „notSmac“, 15, уште една стипса на Академијата за создавачи на содржини, исто така многу научила од создавањето на сопствена содржина на нејзиниот канал Twitch. Додека стримуваше, таа се поврзуваше со гледачи од Австралија, Нов Зеланд и други места. Интеракцијата со нејзината публика ја промени нејзината перспектива и ѝ даде ново разбирање за различни култури, вели таа. Тоа, исто така, ги прошири нејзините интерперсонални вештини.

„Најголемото нешто е што јас сум поотворен за луѓето околусветот“, вели таа. „Јас навистина не ги разбирав временските зони додека не почнав да пренесувам. Бев во мала кутија на Америка и американски начини. И сега сум многу поотворен за секаде на друго место“.

Совети за создавање содржини за едукатори и студенти

Бланко е исто така директор на програми за претприемништво и игри во The DreamYard Project - BX Start, a Bronx, New Јорк, организација која соработува со локалните училишта за да им помогне на учениците да постигнат успех преку уметноста. Тој вели дека едукаторите кои сакаат да ги менторираат учениците на нивното патување за создавање содржина треба:

Исто така види: Што е Џуџи и како може да се користи за учење?
  • Запомнете дека создавањето содржина не треба да биде скапо . Иако на студентите може да им се советува да набават секакви фантастични веб-камери, аудио опрема и осветлување, повеќето од нив веќе ја имаат потребната опрема за да започнат со стриминг, како основна веб-камера и микрофон.
  • Изберете го вистинскиот медиум . На пример, тој се фокусира на Twitch во неговиот клас бидејќи тоа е најлесната и најбрзата платформа што студентите можат да ја заработат.
  • Погрижете се учениците да се доволно возрасни за да се движат низ понекогаш токсичните простори на Интернет . Бланко генерално ја нуди својата класа само за возраст од 16 и повеќе години, иако понекогаш, како во случајот на Сајеира, се прават исклучоци.

Сајеира ги советува студентите да бидат позитивни додека стримуваат, да бидат подготвени и да бидат свои. „Луѓето можат да препознаат дали сте лажни“, вели таа.„Тоа е најочигледната работа. Дури и ако не користите фејс-камера, можете да слушнете во нивните гласови дали некој е лажен“.

Исто така, важно е да се запамети грижата за себе. Во обид да се придржува до распоредот за стриминг, Рамнатсинг вели дека рано се наметнувала да стримува кога не била во вистинскиот хедспејс.

„Јас само би рекол: „Во ред, не ми се стримува денес, не се чувствувам добро психички“, и би се присилил да го направам тоа, што беше грешка бидејќи тогаш би отишол и не би им ја давал на луѓето енергијата што вообичаено би ја давала. И тогаш луѓето би сакале да знаат што не е во ред, а тоа не е нешто за што сакате да зборувате на стрим“, вели таа. „Најголемата работа е да направите ментална пауза кога ви треба. Секогаш е во ред да се одмори“.

  • Како да изградите инклузивна заедница за еспорт
  • 5 совети за разговор со тинејџери зависни од социјалните медиуми

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.