Што е Универзален дизајн за учење (UDL)?

Greg Peters 27-07-2023
Greg Peters

Универзалниот дизајн за учење (UDL) е образовна рамка дизајнирана да го направи учењето ефикасно и ефективно за сите студенти. Рамката се заснова на она што науката го открива за тоа како луѓето учат и се ажурира редовно со цел да се развива со вклучување на најновите истражувања во когнитивниот процес кај луѓето.

Рамката Универзален дизајн за учење (UDL) ја користат наставниците по сите предмети и на сите нивоа од одделение, од пред-К до високото образование.

Еве што треба да знаете за Универзалниот дизајн за учење.

Објаснето е рамката за универзален дизајн за учење (UDL)

Рамката за универзален дизајн за учење е развиена од Дејвид Х. Роуз, уредник од Факултетот за образование на Харвард и Центарот за Применета специјална технологија (CAST) во 1990-тите.

Рамката ги охрабрува наставниците да ги дизајнираат своите лекции и часови со флексибилност и да му дадат приоритет на изборот на учениците за тоа како и што учат додека ја истакнуваат релевантноста на секоја лекција во реалниот свет. Според CAST , Universal Desing for Learning ги поттикнува наставниците да:

  • Обезбедат повеќе средства за ангажирање преку оптимизирање на изборот и автономијата на учениците , и релевантноста и автентичноста на искуството за учење
  • Обезбедете повеќе средства за претставување нудејќи им на студентите можност да приспособат како учат со повеќеаудио и визуелни елементи кои се достапни за сите ученици
  • Обезбедете повеќе начини на дејствување и изразување со менување на видовите одговори и интеракции што се бараат од учениците и креирање јасни и соодветни цели за секој ученик

Училиштата или наставниците кои имплементираат универзален дизајн за учење се залагаат за широко распространета употреба на помошна технологија и за учениците да се вклучат во практични, реални искуства за учење кои се значајни за нив. Учениците треба да имаат повеќе начини да го покажат она што го научиле, а лекциите треба да ги искористат нивните интереси, помагајќи им да ги мотивираат да учат.

Исто така види: Управување со училницата со мобилни телефони од Лиза Нилсен

Како изгледа во пракса универзален дизајн за учење?

Еден начин на размислување за Универзалниот дизајн за учење е да се замисли како рамка која им дава на студентите можност „да работат кон цврсти цели преку флексибилни средства“.

Исто така види: Што е Headspace и како работи за наставниците?

На часот по математика ова може да значи поголем акцент на реалниот свет решавање на проблеми и повеќе скелиња за да се осигури дека секој ученик е соодветно предизвикан, истовремено обезбедувајќи можност за учениците да учат преку повеќе начини. на часот, задачата за читање може да биде дадена преку текст, но исто така и во аудио или визуелен формат, а учениците потоа би можеле да имаат можност да напишат и снимаат подкаст или видео за да го покажат своето знаење наместо да го прават тоапреку традиционален истражувачки труд.

Аманда Бастони, истражувачки научник во CAST, вели дека инструкторите на CTE често инхерентно инкорпорираат многу елементи на Универзалниот дизајн за учење во нивните училници. „Ги имаме овие наставници кои доаѓаат од индустријата и предаваат на овој навистина уникатен начин што не мора да го учиме ако сме отишле од градинка до средно училиште до колеџ за да бидеме учител“, вели таа. „Во UDL, ние велиме: „Донесете релевантност на учењето.“ Тие носат автентичност, тие носат некои навистина клучни компоненти на ангажманот. Тие им даваат на студентите поголема автономија. Студентите сами работат на автомобилот, а не само гледаат како некој друг работи на автомобилот.“

Заблуди за универзалниот дизајн за учење

Постојат многу заблуди за универзалниот дизајн за учење, вклучувајќи го следново:

Лажно тврдење: Универзалниот дизајн за учење е за ученици со специфични потешкотии во учењето.

Реалност: Додека Универзалниот дизајн за учење се обидува да ги подобри резултатите за овие студенти, тој исто така е дизајниран да ги подобри резултатите за секој ученик.

Лажно тврдење: Универзалниот дизајн за учење Кодл ги поттикнува студентите

Реалност: Универзалниот дизајн за учење има за цел да ја направи испораката на материјали за учење поефективна. На пример, жаргонот е објаснет и учениците можат да ги сварат информациите на повеќе начини, но сеопфатнитематеријалот на час или лекција не е олеснет.

Лажно тврдење: Универзалниот дизајн за учење ја елиминира директната настава

Реалност: Директната настава сè уште е важен дел од многу часови што го следат универзалниот дизајн за принципи на учење. Меѓутоа, на овие часови, наставникот може да обезбеди повеќе начини за ученикот да се вклучи и да го надгради учењето од таа директна инструкција, вклучувајќи читање, снимки, видео или други визуелни помагала.

  • 5 начини на кои CTE вклучува универзален дизајн за учење (UDL)
  • Што е учење базирано на проекти?

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.