Што е Planboard и како може да се користи за предавање?

Greg Peters 17-08-2023
Greg Peters

Planboard е платформа за планирање на часови и оценување која ги дигитализира процесите за да им го олесни на наставниците, а истовремено ги подобрува достапните функции.

Planboard е создаден од Chalk како начин да понуди многу бесплатни функции на наставниците за да можат полесно да ги планираат часовите дигитално. Не само што го поедноставува процесот за наставниците, туку и администраторите веројатно ќе го ценат професионалниот финиш што им го дава на плановите.

Работејќи на веб-локација, како и низ апликации, многу е лесно да се пристапи од бројни уреди, што го прави тоа остварлива опција за планирање и приспособување на часовите во движење.

Можете и да ги вклучите стандардите и работата со оценки за да имате централна локација за тони информации за напредокот.

Така и Planboard за вас ?

Што е Planboard?

Planboard е најосновен планер за часови -- кој го прави процесот што е можно поминимум и појасен. Како такво, може да биде лесно да се изгради план за лекција, да се додаваат стандарди и да се уредува по потреба - сето тоа од паметен телефон или лаптоп користејќи ја веб-локацијата или апликацијата.

Лекциите можат да биде изграден со користење на шаблони, што го прави едноставен процес, но има и широк спектар на опции за уредување. Богатите медиуми, како што се видеа или слики, како и документи може да се додадат во плановите за часови за да се овозможи полесен пристап кога се предава или учениците да ги гледаат. Сè е усогласено со вграден календар, дополнително поедноставувајќи секојдневно илидолгорочно планирање.

За разлика од некои од конкуренцијата таму, ова исто така им овозможува на наставниците да го следат присуството, па дури и оценувањето засновано на стандарди директно во алатката. И бидејќи ова може да се интегрира со Google Classroom, со наплата, можно е и тековниот училишен систем да се ажурира автоматски.

Производителот на Planboard, Chalk, нуди и други алатки кои можат совршено да се интегрираат со оваа платформа. Значи, ако користите слични на Markboard, ова би можело да биде логичен следен чекор.

Исто така види: Што е проекти на Knight Lab и како може да се користи за предавање?

Како функционира Planboard?

Создадете бесплатна сметка за да започнете и ќе можете правилно да започнете со планирање на часовите далеку. Тоа значи создавање на предмети, кои може да бидат од помош во боја за препознавање на прв поглед. Ова потоа може да се дели -- корисно ако го предавате тој предмет повеќе од една година или група. Исто така, може да се додаде во вградениот календар за да започне да го организира текот на часовите. Откако ќе заврши тој дел за распоред, тогаш можете да ги креирате лекциите во таа рамка.

Лекциите може да се креираат од шаблони за брз и лесен начин да започнете Потоа може да се направи уредување за да се добие завршницата што ја сакате. Ова вклучува додавање богати медиуми од слики и видеа, врски, или можеби до Google Doc.

Потоа можете да додадете комплети наставни програми во плановите, така што ќе видите и во планот како после тоа што се покрива. Ова ги вклучува и американските државистандарди, канадски провинциски стандарди, меѓународни стандарди и многу повеќе. Сето тоа потоа може да се види во корисен систем за оценување заснован на стандарди кој користи кодирање на бои за јасност, но повеќе за тоа подолу.

Кои се најдобрите карактеристики на Planboard?

Стандардна интеграција е фантастично со оваа платформа за планирање на часови. Не само што можете лесно да пребарувате и да ги додадете стандардите што ви се потребни, туку можете да ги видите и на прв поглед.

Бидејќи алатката има вградено оценување, можете да ја означите работата на ученикот врз основа на нивното ниво на владеење над стандардот. Ова потоа се прикажува во табела кодирана во боја за да можете да видите кои стандарди се постигнати и на кои можеби ќе треба уште повеќе работа.

Секој ученик може да има свое портфолио, така што дека наставниците можат да ги продлабочат податоците за да видат како им оди. Исто така, постои опција за додавање фрагменти од слика, глас или видео на секое портфолио за да помогнете да се персонализира надвор од само оценките. Корисен мемориски џокер, исто така, кога повторно ја разгледувате претходната работа.

Одделот за оценки исто така може да се уредува со можност за прилагодување според тежината, категориите и пошироко, за да можете да го имате системот со кој сте навикнати да работите, но во апликацијата.

Интеграцијата на Google Classroom е одлична, со оваа дизајнирана да работи директно со неа. Како таков, можете да се интегрирате со објавување лекции на Classroom, користејќи едноставна врска. Овие планови исто така можат да бидатизменето за да понуди ротации со циклус A/B што може да се земе предвид кога се поставуваат планови за часови. Исто така, можно е да се копира лекција за да може да се користи повторно подоцна во текот на годината или за учениците од следната година.

Колку чини Planboard?

Planboard е бесплатен да ги користите само со вашето име и адреса на е-пошта потребни за да започнете. Но, бидејќи ова е дел од поголемиот екосистем на софтвер Chalk, постојат опции да платите за премиум пакетите Chalk за да добиете дополнителни функции, доколку сакате.

Креда злато , со $9 месечно , е достапна за да се добијат додатоци, како што се пребарување на целото одделение, споделување јавни врски за неделни планови, повеќе прилагодување на боите, полесна лекција пристап до историјата и поддршка еден на еден.

Исто така види: Топ 50 сајтови & засилувач; Апликации за К-12 образовни игри

Најдобри совети и трикови за Planboard

Испечати

Одвојте време

Прв пат планирајте детално бидејќи би можеле да инвестирате и во идните планови за часови бидејќи можете да го копирате и уредувате овој план како да е ваш главен шаблон.

Споделувајте неделно

Споделувајте ги плановите неделно користејќи дигитална врска за учениците соодветно да се подготват за она што претстои, а исто така да можат родителите да видат за да можат да го следат напредокот како што сакаат.

  • Што е Padlet и како функционира?
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.