Што е Quizlet и како можам да предавам со него?

Greg Peters 04-06-2023
Greg Peters

Квизлет е фантастична алатка за наставниците да креираат квизови за лично и далечинско учење што го прави градењето и оценувањето брзо и лесно. Дури е доволно паметно да понуди адаптивно учење за да одговара на ученикот.

Квизлет нуди огромен опсег на теми и стилови на прашања, од визуелни материјали за учење до игри за пополнување на празното место и многу повеќе. Но, настрана стиловите, големата привлечност овде е тоа што, според Quizlet, 90 проценти од учениците кои го користат пријавуваат повисоки оценки. Навистина смело тврдење.

Значи, ако ова звучи како нешто што би можело да се вклопи во вашиот арсенал на наставни алатки, тогаш можеби вреди да се размисли понатаму бидејќи е бесплатен за основниот режим и многу прифатлив за само 34 долари за цела година за сметка на наставници.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за Quizlet за наставници.

 • Најдобри алатки за наставници
 • Што е Google Classroom?

Што е Quizlet?

Најосновно, Quizlet е дигитална база на податоци за поп-квизови. Се одликува со повеќе од 300 милиони комплети за учење, од кои секој е како шпил од флеш картички. Тој е исто така интерактивен, со можност да креирате сопствена група за учење или да ги клонирате и уредувате оние на другите.

Потврдените создавачи, како што се нарекуваат, исто така создаваат и споделуваат комплети за учење. Овие доаѓаат од издавачи на наставни програми и образовни институции за да знаете дека ќе бидат од висок калибар.

Квизлет еподелено по предмет, така што лесно може да се навигира за да се најде одредена цел на студијата. Многу од нив користат распоред во стилот на флеш-картички кои нудат барање или прашање што студентот може да го избере да го преврти за да го добие одговорот.

Но, постојат различни опции кои ви дозволуваат да научите повеќе од истите податоци на различни начини . Така, можете да изберете „учи“ наместо „флеш-картички“, а потоа прашањето ќе биде дадено само со одговори со повеќекратен избор, за поактивен пристап за учење.

Како функционира Quizlet?

Квизлетот е поделен на неколку стилови, вклучувајќи:

 • Флеш картички
 • Учи
 • Правопис
 • Тест
 • Поклопување
 • Гравитација
 • Во живо

Флеш-картичките се прилично самообјаснувачки, како вистински, со прашање на едната и одговорот од другата страна.

Учи ги става прашањата и одговорите во квизови во стил на повеќекратен избор што може да се пополнат за да се добие севкупен резултат. Ова се однесува и на сликите.

Правописот ќе зборува гласно некој збор и од ученикот потоа се бара да го напише правописот на истиот.

Тест е автоматско генерирана мешавина од прашања со писмени, повеќекратен избор и опции за одговори точно или неточно.

Match дали спарувате точни зборови или мешавина од зборови и слики.

Gravity е игра која има астероиди со зборови кои доаѓаат на планета што треба да ја заштитите со впишување на зборовите пред да удрат.

Во живо е режим на игра што им овозможува на повеќе ученици да работат заеднички.

Кои се најдобрите карактеристики на Quizlet?

Quizlet ги има сите тие одлични режими кои овозможуваат различни начини за пренесување информации за учење низ широк опсег на предмети.

Исто така види: Виртуелни лаборатории: Дисекција на дождовни црви

Паметната приспособлива природа на Quizlet е навистина моќна карактеристика. Режимот на учење користи податоци од милиони анонимни сесии и потоа генерира адаптивни планови за учење дизајнирани да го подобрат учењето.

Квизлет нуди голема поддршка за изучувачите на англиски јазик и студентите со разлики во учењето. Изберете збор или дефиниција и тие ќе се читаат на глас. Или, во случај на сметки на наставници, прикачете своја сопствена аудио снимка. Исто така, можно е да додадете визуелни помагала за учење на картички со специфични слики или сопствени дијаграми.

Квизлет има многу медиуми што може да се користат, вклучително и огромен број лиценцирани фотографии на Flickr. Може да се додаде и музика, што овозможува многу насочено учење. Или, пак, наставниците може да најдат нешто идеално што е веќе создадено и е достапно во изборот на споделени онлајн квизови.

Quizlet Live е одличен бидејќи на учениците им се даваат шифри и штом ќе се пријават тие по случаен избор се групирани за игра да започне. За секое прашање, на екраните на соиграчите се појавува избор од можни одговори, но само еден од нив го има вистинскиот одговор. Учениците мора да работат заедно за да утврдаткоја е вистинската. На крајот, дадена е слика за наставниците за да видат колку добро учениците го разбрале материјалот.

Исто така види: Што е Storyboard That и како функционира?

Колку чини Quizlet?

Quizlet може бесплатно да се регистрира и да започне да го користи . За наставниците, се наплаќа по 34 долари годишно за да добијат некои дополнителни функции, како што е можноста за прикачување на сопствени слики и за снимање на вашиот сопствен глас - и двете моќни опции доколку сакате слобода да креирате свои комплети за учење од нула.

Наставниците исто така можат да ја следат активноста на ученикот со формативни проценки и домашна задача. Наставниците исто така можат да го приспособат Quizlet Live, да организираат часови, да ја користат апликацијата и да немаат реклами.

 • Најдобри алатки за наставници
 • Што е Google Училница?

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.