10 Забава & засилувач; Иновативни начини да се учи од животните

Greg Peters 04-06-2023
Greg Peters

Иако учењето често се поврзува со учебници, тестови и наставници, постои друг извор од кој децата можат да научат некои фантастични животни лекции. Еден од најдобрите ресурси за учење се суштествата што живеат меѓу нас. Животни! Има толку многу одлични начини да се учи со и од животните. Еве десет забавни и иновативни начини на кои младите луѓе и возрасните во нивните животи можат да стапат во контакт со нивната топла и дива страна и да научат многу во тој процес.

 • Добијте домашно милениче - Милениците се одличен начин да им се помогне на децата да развијат одговорно однесување, да обезбедат врска со природата и да учат почит кон другите живи суштества.
 • Гледајте домашно милениче - Постојат неколку од причини што семејството не може да добие домашно милениче. Кога тоа е случај, друга опција може да биде да понудите да гледате домашно милениче за зафатените соседи. Ова обезбедува неколку од придобивките од добивањето домашно милениче, а исто така може да се претвори во работа со скратено работно време за детето кое сака милениче.
 • Прошетајте домашно милениче - Кој подобар начин да се вклучите во физичка кондиција отколку со домашно милениче. Одете на трчање во паркот или околу блокот. И ова може да се претвори во работа со скратено работно време за детето кое има начин со животни и сака да стане шетач на маалски кучиња.
 • Дознајте за загрозените видови со UStream - UStream прави неверојатна работа со фаќање загрозени видови во живо на филм. Децата можат да гледаат како животните фаќаат плен, се парат,репродуцираат, и многу повеќе. Друга одлична карактеристика е што гледачите можат да разговараат со експерти и други заинтересирани додека го гледаат животното во дивината. Дополнително, има многу едукативни информации на многу од овие страници. Започнете на општата страница за домашни миленици / животни на //www.ustream.tv/pets-animals. Следниве се неколку прекрасни страници кои се едукативно здрави и одлични почетни места.
 • Посетете или волонтирате во локална зоолошка градина, фарма, ранч или штала - Зоолошките градини и фармите се одличен начин да се да ги познавате животните. Иако посетата на фарма или зоолошка градина може да биде прекрасно искуство за учење, за младите кои се големи љубители на животни, може да има и волонтерски можности. Каков прекрасен начин да се научи и со животните од професионалците кои се грижат за нив.
 • Прочитајте или отворете блог - За децата кои сакаат или сакаат да научат за одредено животно, блогот е одличен ресурс. Одете на Technorati.com и напишете го животното за кое сакате да дознаете повеќе. Таму ќе најдете блогови рангирани по авторитет. На пример, за оние кои сакаат мопс, ќе најдете блогови како што е The Curious Pugand Pug Possessed. Читањето и коментирањето на блогот помага да се развијат писменост и комуникациски вештини. Децата кои уживаат во пишувањето, можат да започнат свој блог за да ги документираат авантурите на нивното омилено суштество.
 • Прегледајте видеа на YouTube - Има толку многу да се научи од гледањето видеа со животни.Од толеранција и љубов до опстанок и заштита на младите. Препорачувам да започнете со оваа за толеранцијата и љубовта и оваа за опстанокот и заштитата на младите.
 • Пребарајте на Твитер - Оставете ги децата да пребаруваат на Твитер за животното што го сакаат. Таму ќе најдат твитови од други заинтересирани за ова животно. Можете да ги ставите оние што споделуваат слични интереси во список и/или да започнете да ги следите нивните твитови. Ако има нешто што сакате да знаете или може да биде интересно за некој од вашите Tweeps (ѕирка на Твитер)? Означете ги и видете што имаат да кажат. Ова ги учи младите не само за она што се обидуваат да го научат, туку тие, исто така, развиваат способност да учат од Твитер, како и развиваат лична мрежа за учење.
 • Чара за птици - Гледање птици е забавно и со појавата на камерите/видео за мобилни телефони, фаќањето на овие крилести суштества е полесно од кога било. Нека вашето дете постави сметка на Flickr за да ги собира фотографиите и видеата и да ги испрати по е-пошта на вашата е-пошта на Flickr за автоматско собирање на слајдови. Темата станува натпис и го испраќа описот. Ова исто така може да се ажурира. Посетете ја оваа врска за насоки. Слајдшоуто може да изгледа нешто сличноподолу.

  Исто така види: Најдобар софтвер за виртуелна лабораторија
 • //www.ustream.tv/decoraheagles
 • //www.ustream.tv/greatspiritblufffalcons
 • //www.ustream.tv/eaglecresthawks
 • //www.ustream.tv/riverviewtowerfalcons
 • Започнете или придружете се на група на Фејсбук - Тинејџерите можат да се поврзат со други луѓе кои го сакаат животното што го сакаат на Фејсбук. Ова го поддржува развојот на вештините за читање и пишување и ќе му овозможи на вашето дете да научи повеќе за своето омилено животно.
 • Сакат мопс? Придружете се на оваа група //www.facebook.com/Hug.Pugs
 • Вие ги сакате брадестиот змеј гуштер? Придружете се на оваа страница//www.facebook.com/pages/Bearded-Dragons-UK/206826066041522
 • Ги сакате хрчаците? Ова е страницата за вас //www.facebook.com/pages/Hamster/60629384701 Без разлика кое животно го сака вашето дете, постои група или страница што чека да се придружи или создаде.

Ние сите знаат дека кучето може да биде најдобар пријател на човекот, но тоа не мора да застане тука. Кога станува збор за животните, тие можат да бидат и еден од најдобрите учители на вашето дете. на публиката ширум светот за иновативно учење и често е покриена од локалните и националните медиуми поради нејзините ставови за „Учењето поттикнато од страста (не податоци),“ „Размислување надвор од забраната“ за да се искористи моќта на технологијата за учење и користење на моќта насоцијалните медиуми за да им дадат глас на воспитувачите и студентите. Г-ѓа Нилсен работи повеќе од една деценија во различни капацитети за да го поддржи учењето на вистински и иновативни начини кои ќе ги подготват учениците за успех. Покрај нејзиниот наградуван блог, The Innovative Educator, пишувањето на г-ѓа Нилсен е прикажано на места како што се Huffington Post, Tech & Учење, ISTE Connects, ASCD Wholechild, MindShift, Leading & засилувач; Learning, The Unplugged Mom, и е автор на книгата Teaching Generation Text.

Исто така види: Како да ги научите учениците од К-12 преку тангенцијално учење

Одрекување: Информациите споделени овде се строго на авторот и не ги одразува мислењата или поддршката на нејзиниот работодавач.

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.