Што е Quandary и како може да се користи за учење?

Greg Peters 05-07-2023
Greg Peters

Quandary е дигитален простор за студентите да научат како да донесуваат ефективни одлуки за моралните и етичките дилеми. Од суштинско значење е тоа што ги учи како да истражуваат за да бидат во најдобра позиција за да го направат тоа.

Идејата е да се создаде искуство слично на играта, кое природно ќе им овозможи на децата. Ова функционира добро со едноставниот распоред, шарениот и привлечен дизајн и разновидните знаци кои се дел од ова поставување.

Достапно за употреба преку веб-прелистувач или на апликации на повеќе платформи, ова е широко достапно, што го прави тоа е погодно за студенти од кое било потекло. Тоа е исто така ефикасна алатка за употреба во класата, идеална како генератор за разговор.

Сето тоа, и тоа е бесплатно. Значи, дали Quandary е добро прилагоден за вашето одделение?

Што е Quandary?

Quandary е онлајн и етичка игра базирана на апликации која користи донесување одлуки во стил на сценарио за евоцираат избор на учениците. Од суштинско значење, сè е за собирање информации за да се донесе најдобрата можна одлука.

Наменет за ученици на возраст од осум и повеќе години, ова има интуитивен распоред што може веднаш да се подигне. Бидејќи е достапен преку веб-прелистувач, секој со речиси секој уред може да игра. Доаѓа и во форми на апликации на уредите со iOS и Android, така што учениците можат да играат во свое време или на час, користејќи ги сопствените уреди.

Играта е сместена во иднина на далечна планета, Браксос, каде човечка колонијасе смирува. Вие сте капетан и мора да донесувате одлуки за иднината на таа колонија откако ќе слушнете што сите имаат да кажат и ќе жонглирате со сите потреби и желби на групата.

Исто така види: 10 алатки за вештачка интелигенција надвор од ChatGPT кои можат да заштедат време на наставниците

Ова е создадено како ресурс за наставниците да го користат и е претставен бесплатно и без рекламирање. Исто така, може да се прилагоди на наставна програма со избор на предмети и стандарди за заеднички основни мапирани во играта.

Како функционира Quandary?

Quandary е толку лесно за играње што можете да се упатите на веб-страницата , притиснете го копчето за репродукција и веднаш започнувате. Алтернативно, преземете ја апликацијата бесплатно и започнете на тој начин -- не се потребни лични детали.

Играта започнува со тоа што вие, капетанот, на Браксос донесувате одлуки што ќе влијаат иднината на тамошната колонија. На учениците им се дадени четири тешки предизвици за решавање. Учениците гледаат приказна во стил на стрип за да ја видат поставеноста на проблемот пред да им се даде можност да „зборат“ со сите вклучени за да откријат што се случува.

Студентите потоа можат да ги категоризираат изјавите што ги слушаат како или факти, мислења или решенија. Решенијата се распаѓаат на варијации на секоја страна за секој колонист, а во некои случаи, капетанот може да помогне да се поколебаат мислењата.

Потоа, избирате решение за да го претставите на Колонијалниот совет, поставувајќи ги најдобрите аргументи за и против. Потоа следен стрип го прикажува остатокот одприказна, прикажувајќи го исходот од вашите одлуки.

Кои се најдобрите карактеристики на Quandary?

Quandary е извонреден начин за учење на учениците за донесување одлуки и проверка на факти. Тоа може да се однесува на сите видови истражувања и варење на вести од реалниот свет, бидејќи тие се охрабруваат да ги преиспитуваат изворите и мотивите пред да ги користат информациите за да формираат мислење и -- на крајот -- одлука.

Играта не е црно-бела при одлучувањето. Всушност, нема јасни точни или погрешни одговори. Наместо тоа, учениците мора да разработат што е најдобро на избалансиран начин што обично резултира со некаков компромис. Сето тоа значи дека негативните резултати од одлуките може да се минимизираат, но никогаш целосно да се поништат -- да им се предава лекција на учениците за реалноста на одлучувањето.

Наставниците им се достапни бројни ресурси, вклучително и способноста да избираат задачи врз основа на одредени предмети како што се уметности на англиски јазик, наука, географија, историја и општествени студии. Наставниците исто така имаат центарски екран преку кој можат да изберат етички предизвици за да ги постават класот или учениците, а потоа да ги следат нивните одлуки и да го оценуваат напредокот на едно место.

Алатката за создавање ликови им овозможува на наставниците и учениците да создаваат делови за играње , овозможувајќи да се создадат уникатни и специфични етички дилеми преку кои треба да се работи.

Колку чини Quandary?

Quandary е целосно бесплатен за преземање и користење низвеб, iOS и Android. Нема реклами и не се потребни лични податоци за да започнете да ја користите оваа платформа.

Исто така види: Најдобрите страници за разговор на задни канали за образование

Разбирливи најдобри совети и трикови

Работете како класа

Играјте низ игра како класа, на големиот екран и застанете на патот за да нурнете во дискусии за етички одлуки додека одите.

Поделете ги одлуките

Поставете единечна мисија до повеќе групи со одредени карактеристики и видете како се разминуваат патиштата и сите повратни информации за да видите како одлуките влијаеле на резултатите.

Испратете го дома

Поставете задачи за учениците да ги завршат со родителите или старателите дома за да можат да споделат како поминале нивните дискусии, давајќи различни перспективи за изборите.

  • Што е Duolingo и како функционира? Совети & засилувач; Трикови
  • Нов почетен комплет за наставници
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.